Πάνε δέκα χρόνια από τότε που αυτή η γεμάτη χρώματα αυλή άνοιξε για πρώτη φορά ακριβώς πάνω από την πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι. Μιλάμε για εκείνη του Nikkei, ενός εστιατορίου που μας έφερε πιο κοντά στην ομώνυμη κουζίνα (πρόκειται για έναν συνδυασμό περουβιανής και γιαπωνέζικης κουζίνας) βάζοντας ταυτόχρονα στο παιχνίδι τα κοκτέιλ. Και εξηγούμαι: το Nikkei είναι από τα λίγα μαγαζιά όπου η μπάρα και η κουζίνα έχουν έναν εσωτερικό διάλογο που βγαίνει στην εμπειρία που προσφέρουν στον επισκέπτη. Έναν γευστικό διάλογο με πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα παντρέματα.

Από πέρυσι το καλοκαίρι, όμως έκανε μια μικρή αλλαγή. Τόσο χωροταξική όσο και στο μενού. Δεν έφυγε από τα όρια της nikkei κουζίνας, όμως έριξε λίγο περισσότερο το βάρος προς την Ιαπωνία. Και αυτή η «συμπάθεια» γίνεται αμέσως αντιληπτή όχι μόνο κοιτάζοντας με μια γρήγορη ματιά το μενού, αλλά και από το ξεχωριστό sushi bar που έχουν φτιάξει στον πάνω κομμάτι της σκεπασμένης αυλής. Τα πιάτα φέρνουν και φέτος την υπογραφή του executive chef Νίκου Ψηλού, τα οποία όμως ετοιμάζουν καθημερινά οι chef de cuisine Δημήτρης Κατσάρας και Ιβάν Νετσιταϊλένκο.

Τα δύο ceviche που δοκίμασα είχαν μια ισορροπία χωρίς να έχουν πολύ οξύτητα. Ξεχώρισα εκείνο με το λαβράκι και το τραγανό καλαμάρι αν και το έτερο με τον τόνο έχει πιο καλοκαιρινό χαρακτήρα με την σάλτσα από ponzu και καρπούζι. Το αφράτο bao γεμιστό με βασιλικό καβούρι και μια yuzu aioli έκρυβε μια ωραία νοστιμιά και μια ελαφριά κάψα. Ωραία ήταν επίσης και τα nigiri με χτένια που είχαν μια ωραία καυτερή μαγιονέζα και λίγο wasabi, όπως και τα ρολάκια με την γαρίδα tempura και το καπνιστό χέλι. Εθιστική είναι ακόμα και η gyoza γεμιστή με μοσχάρι dry age (30 ημερών) με κρέμα παρμεζάνας και μπόλικη φρέσκια τριμμένη τρούφα που προσωπικά και να έλειπε δεν θα με πείραζε καθόλου. Τραγανό ήταν το chicharrón de pescado, φιλέτο γλώσσας που είχε παναριστεί και είχε τηγανιστεί ελαφριά, και συνοδευόταν από μια sauce yuzu και kosho και μια περιουβιανή coleslaw. Τέλος, ενδιαφέρον είχαν τα σιγομαγειρεμένα παϊδάκια με γλυκό γλάσο πάνω σε τηγανιτό ρύζι.

Όσο αναφορά στο κομμάτι των κοκτέιλ, συνεχίζει στο ίδιο περυσινό μοτίβο με καλοφτιαγμένα sour (εκείνο με το pisco αξίζει την δοκιμή) αλλά και signature ποτά που πατάνε στον συνδυασμό των υλικών που χρησιμοποιεί και η κουζίνα για να συνδυάζονται με τα πιάτα. Το Nikkei Floresta είναι fun. Είναι καλοκαίρι. Και η αυλή του με τα πολλά και διάφορα χρώματα, από τις πιο κατάλληλες για να περάσετε μια όμορφη, δροσερή βραδιά.

info
Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Κολωνάκι, τηλ. 210 7239 366
40 με 60 ευρώ χωρίς πότο