Στην Αθήνα, το σάντουιτς δεν είναι απλώς ένα γρήγορο γεύμα, είναι εμπειρία. Είτε προτιμάτε την απλότητα της φοκάτσια, είτε τη φρεσκάδα ενός banh mi ή τη νοστιμιά ενός ελληνικού τυριού, η πόλη κρύβει δεκάδες στάσεις όπου το σάντουιτς γίνεται η αφορμή για βόλτα.

Κείμενο Βασίλης Δημαράς – Ιωάννα Ζέρβα

17 σημεία στην Αθήνα για σάντουιτς

1. Montakiou
Στη στοά Κοραή, το Montakiou εμπνέεται από τον κόμη του σάντουιτς και φτιάχνει δημιουργίες με χαρακτήρα. Από τα πιο ξεχωριστά, το Sandwich Montakiou: σαλάμι finocchiona, δύο τηγανητά αυγά, ψητά κολοκύθια και χειροποίητη τυροσαλάτα. Ένα πληθωρικό πρωινό ή μεσημεριανό νόστιμο γεύμα.
Σταδίου 30, Στοά Κοραή, τηλ.: 210 3316500

2. Caprus
Στην Κυψέλη ο Μιχάλης Βραχλιώτης φτιάχνει σχεδόν τα πάντα από το μηδέν. Το σάντουιτς με παστράμι είναι must: προζυμένια φοκάτσια, καπνιστό παστράμι δικής του παραγωγής, σπανάκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, έμενταλ και σπιτική γλυκοκαυτερή μουστάρδα. Ένας δυνατός συνδυασμός γεύσων ανάμεσα σε δύο ψωμιά.
Σπετσών 49, Κυψέλη, τηλ.: 211 4089029

3. Batard
Αν και μετράει μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας, έξω από αυτόν τον μικρό φούρνο σχηματίζονται ουρές για τα γλυκά και αλμυρά ζυμάρια του. Από τα σάντουιτς μάς κέρδισε εκείνο με το βουτυρένιο ψωμάκι μπριός γεμιστό με αυγοσαλάτα και τρυφερή ρόκα. Απλό, νόστιμο, χορταστικό.
Πύρρωνος 23, Παγκράτι, τηλ.: 210 7518573

4. Guarantee
Από τα πρώτα σαντουιτσάδικα της πόλης που μετράει τρεις δεκαετίες ζωή. Το ψωμί το προμηθεύονται από επιλεγμένους φούρνους, στη βιτρίνα τους έχουν περισσότερα από 25 είδη τυριών και περίπου 20 αλλαντικά και τις σάλτσες και τα αλείμματα τα φτιάχνουν οι ίδιοι. Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς είναι να βάλετε τη φαντασία σας και να φτιάξετε το δικό σας, χωρίς όμως υπερβολές.
Βεΐκου 41, Κουκάκι, τηλ.: 210 9226924

Από το Σύνταγμα μέχρι τη Δραπετσώνα

5. Marketta
Η Έρικα Κρος, Καναδή ιδιοκτήτρια, φουρνίζει καθημερινά φοκάτσιες για τα σάντουιτς του μικρού μαγαζιού της. Το St. Viateur I miss you είναι από τα πιο ξεχωριστά: χοντροκομμένα κομμάτια τόνου με σπιτική μαγιονέζα, άνηθο, πίκλες αγγουριού, μαρούλι, φινόκιο, πίκλες κρεμμυδιού και φύτρες αλφάλφα. Ένα σάντουιτς με προσωπικότητα και νοστιμιά.
Λέκκα 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3225388

6. Groovy Ham
Στα στενά πίσω από την Αιόλου, σε μια γωνία βρίσκουμε αυτό το μικρό μαγαζί με τα εντυπωσιακά σάντουιτς. Χρησιμοποιούν το γνωστό καρβελάκι, από το οποίο βγάζουν την ψίχα, το βουτυρώνουν αρκετά και το γεμίζουν χωρίς φόβο. Προτιμήσαμε εκείνο με το σπιρτόζικο σαλάμι spianata, την απαλή μπουράτα, τη ρόκα, την ντομάτα και την κρέμα πατάτας με λίγη τρούφα.
Μιλτιάδου 22, Αθήνα, τηλ.: 210 3241333

σάντουιτς

7. Talking Breads
Καθιερώθηκε στα Εξάρχεια για τα ευρηματικά σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί και fusion γεύσεις. Από τον κατάλογό του ξεχωρίσαμε το Asian Pork Belly: αφράτο ψωμάκι βουτύρου γεμίζεται με ζουμερή πανσέτα, kimchi λάχανο με οξύτητα, πίκλες αγγουριού, φρέσκο κρεμμύδι και καπνιστή teriyaki μαγιονέζα. Ένας συνδυασμός Ανατολής και Δύσης που παντρεύει την ένταση με τη νοστιμιά.
Σπύρου Τρικούπη 11, Αθήνα, τηλ.: 211 1839731

8. Falafellas
Χαρακτηριστικό του οι μεγάλες ουρές από κόσμο που σχηματίζονται στον πεζόδρομο της Αιόλου για να πάρουν ένα τυλιχτό φαλάφελ στο χέρι. Εμείς πάντα επιλέγουμε την εκδοχή – γίγας: πέντε αφράτα, καλοτηγανισμένα φαλάφελ σε αραβική πίτα, με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, σος ταχίνι, γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας. Ένα έθνικ σάντουιτς που μυρίζει αυθεντικότητα και ισορροπεί σε αρώματα και υφές.
Αιόλου 51, Αθήνα, τηλ.: 210 3239809

9. What They Said
Μπορεί να είναι γνωστό για τα πληθωρικά του burgers, όμως το Chicken Sandwich που φιλοξενεί στον κατάλογό του είναι εξίσου δημοφιλές. Αφράτο ψωμάκι lobster roll, με τραγανό κοτόπουλο, λιωμένο τσένταρ, πίκλες κρεμμυδιού και pickle sauce που ισορροπεί το πικάντικο με το λιπαρό.
Εθν. Αντιστάσεως 37, Δραπετσώνα, τηλ.: 210 4629152

10. Oven
Είναι σημείο αναφοράς για brunch με νεοϋορκέζικη αισθητική στα νότια της πόλης. Αγαπημένο πιάτο πολλών αλλά και δικό μας το New York Breakfast Sandwich: αφράτο ψωμάκι γεμισμένο με αυγό, τυρί και αλλαντικό, σε έναν συνδυασμό πλούσιο, χορταστικό και γεμάτο ενέργεια.
Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, Βούλα, τηλ.: 210 3633303

11. Amandine’s Bagels
Αυτό το λιλιπούτειο μαγαζί έγινε γνωστό για τα αυθεντικά, χειροποίητα bagels με γεμίσεις που παντρεύουν Ευρώπη και Ελλάδα. Εκείνο που προτιμάμε περισσότερο είναι το Bagel Bordeux: ζαμπόν Πάρμας, κατσικίσιο τυρί για ένταση, chutney μάνγκο για γλυκιά και καυτερή γεύση και iceberg. Ένας συνδυασμός με ισορροπημένη ένταση και πλούσια γεύση. Συμβουλή: ζητήστε να σας το ζεστάνουν ώστε να λιώσει λίγο το κατσικίσιο τυρί.
Νίκης 13, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3239829

12. Focacceria Napul’e
Αυτό το όλο τζαμαρία μαγαζί τιμά την παράδοση της Νάπολης με αυθεντική χειροποίητη focaccia. Η εκδοχή με μπρεζάολα Βαλτελίνα ΠΓΕ (την εισάγουν αποκλειστικά), νιφάδες παρμεζάνας, κρέμα βαλσάμικου, ντοματίνια και ρόκα εκφράζει την ιταλική λιτότητα με αρμονία και ισορροπία. Μαζί, αξίζει να δοκιμάσετε και ένα κλασικό arancino.
Πετράκη 30, Αθήνα, τηλ.: 210 3316161

σάντουιτς

13. Borghese
Εδώ δεν θα βρείτε έτοιμα σάντουιτς στη βιτρίνα – σημειώστε ότι τα αλλαντικά κόβονται και ζυγίζονται μπροστά σας, πριν μπουν στο ψωμί. Από τον κατάλογό του ξεχωρίσαμε το σάντουιτς με την κρεμώδη αυγοσαλάτα, τα κομματάκια ψητού κοτόπουλου και τα ανάμεικτα σαλατικά, μέσα σε αφράτη φοκάτσια ή προζυμένιο ψωμί.
Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ.: 210 7250511

14. Γαλιάντρα
Σε αυτή την urban αυλή με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα σημαιάκια και τα χρωματιστά βαρέλια ερχόμαστε για να δοκιμάζουμε το ξεχωριστό Fish Sandwich. Ένα σάντουιτς που μετατρέπει τον τηγανητό μπακαλιάρο σε αυθεντικό street snack: τραγανός με χρυσή κρούστα, συνδυάζεται με iceberg, pico de gallo και δροσερή tartar sauce.
Γιατράκου 4, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5231008

15. Τυροκομείο Κωσταρέλου
Και ποιος δεν έχει λατρέψει τη φέτα του και τα τυριά που στολίζουν τις βιτρίνες του. Όμως εδώ βρίσκουμε και νόστιμα σάντουιτς. Όπως εκείνο με μανούρι, αβοκάντο, αγγούρι και σπανάκι που είναι δροσερό, θρεπτικό και ισορροπημένο, με το φίνο τυρί να δίνει την απαραίτητη ένταση. Ένα παράδειγμα του πώς η ελληνική κληρονομιά μπορεί να μεταμορφωθεί σε σύγχρονη, καθημερινή απόλαυση.
Σταδίου 15, Αθήνα, τηλ.: 210 3622102

16. In Vitro
Οι focacce που έχουν βγει μόλις από τον φούρνο μπαίνουν δίπλα στις καρπάθικες «τούρτες», ενώ πιο κάτω τα μουστοκούλουρα κάνουν παρέα με cinnamon rolls και ιταλικά παξιμάδια taralli. Σε αυτόν τον περίεργο φούρνο στον Πειραιά, δοκιμάσαμε μια focaccia με πορκέτα, προβολόνε, ψητή πατάτα και σάλτσα πίτσας και την αγαπήσαμε.
Λεωφ. Χατζηκυριάκου 67, Πειραιάς, τηλ.: 210 4287069

17. Dao
Σε αυτό το βιετναμέζικο εστιατόριο το banh mi αποκτά μια πιο αυθεντική, πληθωρική εκδοχή. Αφράτο ψωμί γεμίζεται με ζουμερό χοιρινό char siu, sauce BBQ, τουρσί καρότο, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και μαγιονέζα. Η σπιτική σάλτσα ντομάτας προσθέτει μια γλυκόξινη ισορροπία που θα λατρέψετε. Κάθε μπουκιά σάς μεταφέρει στο Ανόι, τι και αν βρίσκεστε στην καρδιά της Αθήνας.
Λεπενιώτου 14, Ψυρρή, τηλ.: 210 3248547

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Διαβάστε επίσης

10 σάντουιτς για φάγωμα που βρήκαμε στην Αθήνα (Μέρος 1ο)

13 σάντουιτς της Θεσσαλονίκης που δεν είναι πιτόγυρα

Η ανατομία ενός σάντουιτς: Tι δεν πρέπει να λείπει από την τέλεια συνταγή