Οι ιδρυτές του, Σπύρος – Αντώνης, δούλευαν γκαρσόνια στο θρυλικό εστιατόριο Κωστόγιαννη προτού πάρουν την απόφαση να φτιάξουν αυτό το γραφικό ταβερνάκι το 1975 στις ανηφοριές των Άνω Πατησίων. Σήμερα διοικείται από τον Δημήτρη, τον Γιάννη και τον Παναγιώτη, υπαλλήλους του παλιού μαγαζιού, που δεν άλλαξαν σχεδόν τίποτα. Στη χαμηλοτάβανη σάλα με τους ασβεστωμένους τοίχους, τις παλιές φωτογραφίες και τα καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα έχουν φιλοξενηθεί διασημότητες, πολιτικοί, κοστουμάτοι γιάπηδες, φοιτητές και γείτονες. Τώρα, το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται στη διπλανή αυλή με τα χαλίκια κάτω από τα δέντρα.
Το μενού του Σπύρος – Αντώνης συνδυάζει μαγειρευτά, όπως κοκκινιστό μοσχάρι, λεμονάτο αρνάκι, ντολμαδάκια και ζουμερά σαλιγκάρια στιφάδο, με ψητά της σχάρας, όπως μοσχαρίσιο συκώτι, μπιφτέκια, λουκάνικα και αρνίσια παϊδάκια. Κι όλα αυτά με ροζέ ή λευκό κρασί της ταβέρνας. Όσο για το τέλος, σπιτική κρεμ καραμελέ, στο γνωστό τσίγκινο φορμάκι. Με λίγα λόγια, είναι η κλασική, τίμια ελληνική ταβέρνα όπως τη λαχταρούμε και την αγαπάμε: γνήσια, χωρίς κομψεία, γεμάτη γεύση και νοσταλγία.
info
Σπύρος – Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2022358
Μπάμιες στον φούρνο από την ταβέρνα Σπύρος – Αντώνη
2 ώρες και 15΄| Εύκολο | 4 άτομα
Υλικά
1½ κιλό μπάμιες
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
600 γρ. ντομάτες
½ φλιτζ. ξίδι
1 φλιτζ. δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένουμε τις μπάμιες και με κοφτερό μαχαιράκι και καθαρίζουμε προσεκτικά το κοτσανάκι τους γύρω-γύρω δημιουργώντας έναν κώνο χωρίς να σκίσουμε τον καρπό τους. Τις τοποθετούμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με το ξίδι και με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη ή στον ήλιο για περίπου 1 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις πιέζουμε πάνω από ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα σποράκια τους μαζεύοντας όμως το ζουμί τους σε μπολ. Κόβουμε τη σάρκα τους σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σιγομαγειρεύουμε για 20΄ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο σκεύος και σοτάρουμε τις μπάμιες ανακατεύοντας απαλά. Όταν ροδίσουν ελαφρά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί και το ζουμάκι που έχουμε φυλάξει, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για περίπου 30΄.
Δείτε επίσης
Βάθης: 70 χρόνια ιστορίας σε μαγειρευτά και σχάρα
Νικήτας: Εδώ και 60 χρόνια σερβίρει τα πιο νόστιμα ψητά στου Ψυρρή