Βράδυ Τετάρτης στο Κέντρο της Αθήνας. Κατευθύνομαι προς Σύνταγμα και ψάχνω ένα cosy μέρος για γρήγορο αλλά ποιοτικό φαγητό. Περπατώντας στην πολυπολιτισμική Σκούφου και τα κάθετα δρομάκια της με τα δεκάδες έθνικ εστιατόρια, βλέπω μια ταμπέλα που μου «κλείνει το μάτι». Για την ακρίβεια, ολόκληρο το μαγαζί, με την αρτιστίκ διακόσμησή του, μου τραβά το ενδιαφέρον αλλά και την όρεξη, αφού καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια rotisserie με αέρα παριζιάνικου μπιστρό. Και το όνομα αυτής Spit Jack!

«Spit» στην αγγλιστί είναι η σούβλα, ενώ «Spit Jack» είθισται να ονομάζουν το μηχανικό σύστημα που την περιστρέφει, εξού και το όνομα του μαγαζιού. Στην πράξη, λοιπόν, αυτό που θα δεις, όταν πάρεις θέση σε ένα από τα λιγοστά τραπέζια του Spit Jack είναι κοτόπουλα, πάπιες και γουρουνόπουλα να αργογυρίζουν και να αργοψήνονται σε μια ροτισερί. Ροδοκόκκινα, ξεροψημένα, ζουμερά και πεντανόστιμα. Πρώτα λοιπόν διαλέγεις το κρέας. Μισή πάπια, μισό κοτόπουλο, κρατσανιστές πορκέτες, αργοψημένες μοσχαρίσιες πικάνιες, γλασαρισμένες με ginger, σογια, μέλι και lime, ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Ακόμα και μοσχαρίσια μάγουλα. Όλα είναι εξισου νόστιμα και συνδυάζονται με ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες -τα λεγόμενα on the side-, όπως είναι ο πουρές πατάτας με τρούφα, τα ψητά καλαμπόκια με βούτυρο -αυτά είναι το κάτι άλλο- ή τα μανιτάρια του δάσους, που έρχονται σοταρισμένα με φρέσκα μυρωδικά, βούτυρο, σκόρδο και κρεμμύδι. Πραγματικά η μια γαρνιτούρα πιο νόστιμη από την άλλη.

Θα σε ρωτήσουν όμως και για τη σάλτσα. Έχει 4 επιλογές: Truffle Spit Jack Daniels πάει πολύ με την πάπια, Smokey BBQ ιδανική για το χοιρινό, Dijon Mustard με θυμάρι για το χοιρινό, Ranch για το κοτόπουλο και το χοιρινό, χωρίς να είναι απαγορευτικές οι αλλαγές. Είναι και θέμα γούστου άλλωστε. Κι αφού διαλέξεις τα βασικά πας μετά στις σαλάτες. Και πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις, διότι εδώ δοκίμασα μία από τις καλύτερες Coleslow ever, με iceberg, λάχανο, καρότο, ραπανάκι, τραγανά κρεμμυδάκια και καυτερές jalapenos. Καλή επιλογή και η πράσινη French Salad με κατσικίσιο τυρί, φιλέτο πορτοκαλιού, καρύδια και τζίντζερ, αλλά και η Κινόα με αγγούρι, αβοκάντο, φρέσκο κρεμμύδι και κουρκουμά. Στον κατάλογο ακόμα θα βρεις Jasmine Rice Bowls με πάπια (φρέσκο κρεμμυδι, ginger, αγγούρι, sauce hoisin πορτοκάλι, νεροκάρδαμο, φύτρα σκόρδου) και με κοτόπουλο (baby αρακάς, καλαμπόκι, φρέσκο κρεμμύδι, sauce hoisin τρούδα, τσίλι, μανιτάρια enoki).

Γενικά το Spit Jack είναι μια καλή επιλογή για γρήγορο, υγιεινό και ποιοτικό φαγητό στο Κέντρο. Και είναι ένα είδος εστιατορίου που δεν συναντάς συχνά στην Αθήνα, αν και σε όλους αρέσουν αυτά τα φαγητά. Μην ξεχάσω, έχει και γλυκά. Τρία όλα κι όλα αλλά πετυχημένα, όπως και κοκτέιλ. Θα ξαναπάω σίγουρα.

info
Spit Jack Rotisserie, Σκούφου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3316003, https://spitjack.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 13:30 – 23:00, Παρασκευή και Σάββατο 13:30 – 00:00, Κυριακή 13:30 – 23:00. Κόστος: Περίπου €20/άτομο.

Το άρθρο της εβδομάδας