Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης υπογράφει ένα μενού εξαίσιων γεύσεων μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.
Σε μικρή απόσταση από την περίφημη Ελιά, μια από τις ωραιότερες αμμώδεις παραλίες στα νότια της Μυκόνου, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι το boutique ξενοδοχείο Yi Hotel Mykonos, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality. Ο συνδυασμός γήινων και λευκών χρωμάτων, τα φυσικά υλικά από τα οποία έχει δημιουργηθεί, όπως πέτρα, ξύλο, άχυρο και τερακότα, και η μινιμαλιστική, μοντέρνα κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, δημιουργούν ένα κομψό σκηνικό που εγείρει συναισθήματα γαλήνης και ευχαρίστησης. Τα χαλαρά καλοκαιρινά vibes του ξενοδοχείου ενισχύονται από τα έργα τέχνης Αιγύπτιων καλλιτεχνών με εικόνες από κανό που στολίζουν τους χώρους του.
Σε μια από τις βεράντες του αλλά και δίπλα στην τεράστια πισίνα με τις ελκυστικές καμπύλες έχουν απλωθεί τα τραπέζια του εστιατορίου Sibá, ένα ακόμη στολίδι του ξενοδοχείου. Η ονομασία του, παρμένη από τη μυκονιάτικη διάλεκτο, σημαίνει «σου ταιριάζει» και εκφράζει με εξαιρετική ακρίβεια το πόσο ταιριαστές, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, είναι οι εκπληκτικές γεύσεις που έχει σχεδιάσει ο αγαπημένος αρτίστας της νεοελληνικής κουζίνας, chef και restaurateur Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kalopsía, Comus, Baladaya). Στο πλευρό του στέκεται ο head chef Βασίλης Μήτσος που εκτελεί το μενού με μεγάλη επιτυχία.
Λάτρης της λεπτομέρειας στην κουζίνα καθώς και των κορυφαίων πρώτων υλών, ο Στυλιανουδάκης προσφέρει στο Sibá ένα a la carte και ένα μενού γευσιγνωσίας 5 σταδίων με θαυμάσια αρώματα και νοστιμιές από τις θάλασσες και τη γη της χώρας μας. «Τα κρέατά μας προέρχονται από τη Νάξο και αρκετά από τα τυριά μας είναι από την Κρήτη. Η τοπική αγορά, επίσης, καλύπτει πολλές από τις ανάγκες μας», μου λέει ο Γιώργος. Η χρήση ξένων πρώτων υλών περιορίζεται σε αυτές που δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα. «Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι και η δημιουργία ενός μενού με ελληνο-μεσογειακά tapas», αναφέρει ο σεφ.
Το δικό μου γεύμα άνοιξε μια δροσερή και ιδιαίτερα νόστιμη παντζαροσαλάτα με μυρωδικά, χαρούπι, κρέμα από μανούρι και μυζήθρα καθώς και χώμα από καραμελωμένα φουντούκια, καρύδια και κουκουνάρι. Σειρά πήρε το αρωματικό τσιγαρέλι, ένα πιάτο που ξεχωρίζει για τις ωραίες υφές και την καταπληκτική ισορροπία ανάμεσα σε όξινα, γλυκά και ήπια πικρά στοιχεία – τσιγαριαστά χόρτα, μαγειρεμένα με φύκια, συνδυάζονται έξοχα με αρτιστικά ψημένη σφυρίδα και πράσινο μήλο, ντομάτα, πουρέ καραμελωμένου κρεμμυδιού, πίκλα κρίταμο και λάδι άνηθου.
Πολλά ακόμη, άκρως δημιουργικά και με πολύ ωραίους γευστικούς συνδυασμούς πιάτα, τίμησαν το τραπέζι μου, ανάμεσά τους και το μελωμένο χταπόδι με πουρέ σελινόριζας, καρδιές ντομάτας, πίκλα από αλμυρίκια και σαλικόρνια, τα εθιστικά μοσχαρίσια μάγουλα, που έλιωναν στο στόμα, με πιπεριά Φλωρίνης, πίκλα κρεμμύδι και καραμελωμένο κρεμμύδι και φυσικά η κακαβιά Αγίας Γαλήνης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του Στυλιανουδάκη, που στο Sibá παρουσιάζεται με συναγρίδα και ταπιόκα από μελάνι σουπιάς. Θεσπέσια ήταν και οι δημιουργίες του μενού με πρωταγωνιστή το κρέας.
Ξεχωριστό για τα μεστά και γήινα αρώματά του ήταν το αρνάκι με χώμα μαϊντανού, μελιτζάνα, γιαούρτι εμπλουτισμένο με κύμινο και κολοκυθάκι γεμιστό με μελιτζανοσαλάτα και λαιμό από το αρνί ενώ τα γλυκόξινα στοιχεία κυριαρχούσαν στο δεξιοτεχνικά ψημένο Wagyu A5 με πατάτα και ντομάτα κονφί, ψητή μελιτζάνα, πέρλες κρεμμυδιού και μια άψογα δεμένη σάλτσα από το κρέας. Στα επιδόρπια, σχεδιασμένα από την pastry chef Νικολέττα Τσαλίκη, ξεχώριζε η πάβλοβα με φρούτα του δάσους για τη δροσιά και τη ντελικάτα γλυκιά της επίγευση.
Το Yi και το Sibá συνθέτουν μια όαση ηρεμίας στο μονίμως ζωηρό και περιπετειώδες νησί των ανέμων. όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευθούν νόστιμες γεύσεις σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.
info
Yi Hotel Mykonos, Ελιά, Μύκονος 84600, τηλ. +30 22890 72727
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα