Στον Κεραμεικό, μια από τις πιο ατμοσφαιρικές γαστρονομικές πιάτσες της πόλης, το εγκάρδιο αδελφάκι του θρυλικού Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης, το Σεράμικο, βγάζει πληθωρικά πιάτα και μας προσκαλεί να μοιραστούμε γεύσεις Σμύρνης – Σαλονίκης που αποδίδονται με σύγχρονες τεχνικές.

Ο Βορειοελλαδίτης σεφ του εστιατορίου Γιώργος Μποϊδάνης, βάζει τις μικρασιατικές του καταβολές να δουλέψουν για λογαριασμό του μενού και επιστρατεύει τις μοντέρνες τεχνικές που φαίνεται να ξέρει καλά για να «καρυκεύσει» τα πιάτα με ανατρεπτικές γευστικές τσαχπινιές.

Σεράμικο: Πληθωρικές θεσσαλονικιώτικες γεύσεις

Το φαγητό έχει πληθωρική νοστιμιά, έχει αρώματα, έχει ξεκάθαρες γεύσεις, έχει ενδιαφέροντες συνδυασμούς υλικών. Είναι φαγητό για τη μέση, για παρέες, για ουρανίσκους που εκτιμούν το οικείο αλλά δεν λένε όχι στο ξάφνιασμα και στην ανατροπή.

Η σάλα ειναι ψηλοτάβανη, έχει μάρμαρο και πέτρα -μας λένε πως εδώ παλιά βρισκόταν ένα λατομείο-, έχει μωσαϊκό στο πάτωμα και μια τεράστια ανοιχτή αστραφτερή κουζίνα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και κυριαρχεί στο χώρο. Το στήσιμο που κάνει link ανάμεσα σε καφενείο και μοντέρνο εστιατόριο, έγινε με την παρέμβαση του θεσσαλονικιού αρχιτέκτονα Σάββα Λεσπουρίδη.

Μπροστά στην μπάρα που χωρίζει την κουζίνα από τη σάλα, βρίσκονται λίγες θέσεις όπου μπορούν να καθίσουν όσοι θέλουν να «γίνουν ένα» με τη δράση της μαγειρικής μπριγκάδας. Τα κεραμικά φωτιστικά ζεσταίνουν το χώρο, τα τραπεζάκια της σάλας ενώνονται με τα μαρμάρινα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Στις ξύλινες καρέκλες αράζουν ξένοι που εξοικειώνονται σε χρόνο ρεκόρ με την ιδέα του μοιράζεσθαι και Έλληνες που παρεΐζουν χαλαροί και μασουλάνε ευτυχισμένοι. Το φαγητό φέρνει αέρα Βαρδάρη και βρίσκει στο Κεραμεικό, μια από τις ανθρώπινες και ζεστές γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, μια βολική φωλιά για όσους θέλουν να ξεκουραστούν από τους κουζινικούς εντυπωσιασμούς.

Το νέο μενού του Σεράμικο

Από το ευρύ μενού που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε για την απλότητα και την γευστική του «αθωότητα», το πιάτο «φασολάκια ψητά με σάλτσα ρομέσκο, αμύγδαλο, ντοματίνια κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και κάπαρη». Τα φασολάκια είναι καψαλισμένα, ίσα ίσα μαγειρεμένα, απολαυστικά τραγανά, τα εύσαρκα ντοματίνια κονφί είναι στακάτα, η ισπανική ζωηρή σάλτσα ρομέσκο με πιπεριές, σκόρδο, αμύγδαλα τριμμένα, λίγο καυτερή στο τέλος, προσθέτει την απαραίτητη ένταση. Ανεπιφύλακτα, ένα πιάτο SOS.

Μεζές ιδιαίτερος το «ψητό χταπόδι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα καραμελωμένο ξύδι και σουσάμι με miso (μια γιαπωνέζικη πυκνή πάστα με γλυκιά γεύση από ζυμωμένα φασόλια σόγιας). Ένα παχουλό πλοκάμι, μαστιχωτό μεν αρκετά μαλακό όμως ώστε να μην έχεις την εντύπωση ως μασάς τσίχλα. Το καπνισμα της μελιτζανοσαλάτας διακριτό αλλά διακριτικό, το καραμελωμένο ξύδι ήταν δυνατό. Αν η γεύση ήταν λιγότερο γλυκιά -το miso έφτανε παντού, θα το προτιμούσαμε.

Εκτιμήσαμε τις κρεατερές «κροκέτες με κόκορα κρασάτο και μαρμελάδα πιπεριάς». Λεπτή δαντελωτή κρούστα -το τηγάνι εδώ γράφει- και καλή πρώτη ύλη που διακρίνεται από την πυκνή εύχημη σάρκα που δεν διαλύεται στο στόμα.

Βορειοελλαδίκος αέρας στο πεντανόστιμο πιάτο «χόρτα με βουβαλίσιο καβουρμά και αυγά», σπεσιαλιτέ του μαγαζιού από την αρχή και ακαταμάχητη απόλαυση. Ο καβουρμάς αρτύζει το πιάτο με την δυνατή του γεύση, τα χόρτα κρατούν στο δόντι, το αυγό έχει κρόκο μαλακό για να βουτήξεις το ψωμάκι σου, το ζουμάκι προσφέρεται και μια δεύτερη «βούτα». Δεύτερο SOS πιάτο μετά τα φασολάκια.

Κλασικές επιτυχίες του μενού που κάθε φορά ξανα -ανακαλύπτουμε την πληθωρική βαθιά νοστιμιά τους, δύο μεγάλα πιάτα. To μοσχαρίσιο συκώτι σωτέ που λιώνει στο στόμα με μανιτάρια και δυναμική παρουσία του σκορδοβούτυρου και του δενδρολίβανου, το τρίτο SOS πιάτο του μαγαζιού. Η ταλιάτα μαύρου χοίρου πάλι, είναι τέλεια ψημένη με ένα γήινο πουρέ από ρεβύθια, λαχανικά σωτέ και πυκνή αρωματική σάλτσα κρασιού. Όλα αυτά τα νόστιμα και προκλητικά, τα συνοδεύουν ελληνικά κρασιά αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα – wine list με την επιμέλεια της Έλλης Τεντζεράκη.

Οι θεσσαλονικιώτικες ρίζες

Περιμένοντας τα γλυκά, κάνουμε μια μικρή αναδρομή από την πρώτη μας γνωριμία με το Σέμπρικο στη Θεσσαλονίκη στην off mainstream περιοχή των Δικαστηρίων. Εμείς πήγαμε πρώτη φορά το 2014 -το εστιατόριο είχε ανοίξει το 2012 από μια ομάδα 10 ομοϊδεατών του αντιεξουσιαστικού χώρου, ως συνεταιριστική αυτοδιαχειριζόμενη μονάδα με φαγητό και ένα μικρό μπακάλικο που πουλούσαν προϊόντα μικρών παραγωγών.

Όλοι μαγείρευαν, το φαγητό ήταν οικείο αλλά με ανατρεπτικές νεωτερικές παρεμβάσεις, οι τιμές σχετικά χαμηλές οι μερίδες μεγάλες. Από το Σέμπρικο που έρχεται από τη λέξη «σέμπρος» δηλαδή κάποιος που καλλιεργεί γη που κατέχουν πολλοί και κρατάει το μερίδιό του, βγήκε μια σειρά μαγείρων που με τον καιρό σκόρπισαν, έφτιαξαν τα δικά τους εστιατόρια και επαναπροσδιόρισαν (γοητευτικά) το γαστρονομικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης: Μούργα, Radikal, Νάμα, Μετρ και Μαργαρίτα, Extravaganza, Νέος Γαλέριος, Thria -η Νέα Φωλιά και ο μάγειράς της υπήρχε πριν από το Σέμπρικο αλλά ήταν της ίδια φιλοσοφίας και προέλευσης, και προσεχώρησε στην ομάδα. Γοητευτική ιστορία ανθρώπων με όραμα που έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην πόλη.

Από το Σέμπρικο λοιπόν και τον σημερινό ιδιοκτήτη του Ηλία Αργυρόπουλο και την αδελφή του Σάντρα ήλθε το Σεράμικο στον Κεραμεικό και αυτοί είναι υπεύθυνοι ανάμεσα σε άλλα και για το επικό «παγωμένο Αρμενοβίλ με σάλτσα σοκολάτας, αμαρέτο και καραμελωμένα αμύγδαλα» με το οποίο κλείνουμε το γεύμα. Οι σοκολατοεραστές, θα διαλέξουν το επίσης πληθωρικό γλυκό «σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας, χώμα από κακάο και (βελούδινο) παγωτό ανθόγαλο» και θα περάσουν κι αυτοί υπέροχα.

Info

Σεράμικο, Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, τηλ. 2103421080

Διαβάστε επίσης: 

Λάμπρος: Το ιστορικό εστιατόριο της Βουλιαγμένης σε νέα γαστρονομική πορεία