Τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν τη δική τους ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα, όπως άλλωστε κάθε μέρος της Ελλάδας. Η κοσμοπολίτικη Ύδρα, η ιστορική Αίγινα και ο γραφικός Πόρος, σε απόσταση αναπνοής από την Αττική, έχουν τη δική τους γαστρονομική παράδοση και εμείς σας καλούμε να την ανακαλύψετε μέσα από 5 ταβέρνες που προσφέρουν τις συνταγές του τόπου τους, πάντα φτιαγμένες με μεράκι.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις επιλογές μας:
Primasera
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Ο Τάσος Παγώνης σπούδασε στη Βιομηχανική Πειραιά, δούλεψε στην Αγγλία πάνω στο marketing, αλλά και στην Αθήνα. Το 1998 όμως επέστρεψε στο νησί του, τον Πόρο, όπου με τη σύζυγό του Ελένη Κανατσίδη άνοιξαν την εν λόγω ψαροταβέρνα.
Σερβίρει: Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι οι ωραίες παρασκευές των ψαριών. Βλέπετε, ο Τάσος είναι δεινός γνώστης των ψαριών. Δοκιμάστε το καρπάτσιο ξιφία ή τόνου, το σεβίτσε λούτσου ή το σασίμι ζαργάνας. Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα ωμά, η υπέροχη κακαβιά από σκορπίνες και πετρόψαρα θα σας ανοίξει την όρεξη, θα λατρέψετε την άσπρη μακαρονάδα με μύδια και τη διαφορετική καρμπονάρα με καπνιστό σκουμπρί. Και φυσικά, μη χάσετε την πατατοσαλάτα που τη φτιάχνουν με ρέγγα και καπνιστό σκουμπρί επίσης.
Τιμή: €€€
Πούντα, Πόρος, τηλ. 2298 023080
Ξερή Ελιά – Ντούσκος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Είναι από τις πιο ξακουστές ταβέρνες του νησιού, η οποία δανείστηκε το όνομά της από την ελιά που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας. Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα και η ιστορία της μετράει πάνω από 180 χρόνια ζωής. Μάλιστα, ο γνωστός τραγουδοποιός Λέοναρντ Κοέν έχει γράψει γι’ αυτήν ένα τραγούδι που, δυστυχώς όμως, δεν έχει κυκλοφορήσει.
Σερβίρει: Στα τραπέζια που βγάζει στην πλατεία, κάτω από τις φυλλωσιές της μουριάς και του πεύκου, μπορείτε να δοκιμάσετε μαγειρευτά φαγητά, φρέσκα ψάρια τόσο στο τηγάνι όσο και ψητά, καθώς και ψητά κρέατα. Η ψαρόσουπα είναι από τα πιάτα που δεν μπορεί να λείπει από την παραγγελία σας, όπως επίσης και οι σπιτικές χυλοπίτες με τη νόστιμη σάλτσα ντομάτας, αλλά και το στιφάδο.
Τιμή: € €
Πλατεία Ύδρας, Ύδρα, τηλ. 2298 052886
Η ταβέρνα του Σκοτάδη
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο παλιός καφενές του παππού Ιωάννη Αλιφαντή άνοιγε νωρίς το πρωί, από το σκοτάδι, και κάπως έτσι του βγήκε το παρατσούκλι που έδωσε το όνομά του στην ταβέρνα. Τώρα πλέον αυτή βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, στον εγγονό του Γιώργο Λυκούρη.
Σερβίρει: Ο κατάλογός του έχει τους κλασικούς μεζέδες μιας ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα (ψάρια και θαλασσινά), όμως με την έλευση της νέας γενιάς μπήκαν και πιο δημιουργικά πιάτα, όπως κριθαράκι με καραβίδες και μακαρονάδα με φρέσκες γαρίδες και ντομάτα.
Τιμή: €€
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, τηλ. 2297 024014
Lulus / Αφοί Καλαμαρά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στο μικρό δρομάκι που οι ντόπιοι αποκαλούν «ντρουμ σοκάκι», συναντούμε την εν λόγω ταβέρνα που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1864. Ο τωρινός ιδιοκτήτης, Λευτέρης Καλαμαράς, βρίσκεται στο τιμόνι της από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μαζί με τη γυναίκα του, Ειρήνη.
Σερβίρει: Φαγητό τυπικής ταβέρνας. Κοινώς, πολλά μαγειρευτά. Τα γεμιστά, που είναι και της εποχής, είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε μαζί με τα τηγανητά κολοκυθάκια, τα οποία έρχονται σε μορφή τσιπς. Το λεμονάτο μοσχαράκι είναι σκέτο λουκούμι, όπως και τα υδραίικα καλαμάρια που μπαίνουν στη σχάρα. Φυσικά, δεν λείπουν τα φρέσκα ψάρια, με πρωταγωνιστές τις σαρδέλες και τον γαύρο, από τη γειτονική Ερμιόνη.
Τιμή: €€
Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, Ύδρα, τηλ. 2298 052018
Καβουρόπετρα
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Το 1982 ο Βασίλης Μπέσης μαζί με τη γυναίκα του Ελένη ανοίγουν την εν λόγω ταβέρνα, η οποία πλέον έχει περάσει στα χέρια του γιου τους Παναγιώτη. Καβουρόπετρα ονομάζουν οι ντόπιοι την περιοχή γιατί όταν παλιά έριχναν μια πέτρα στα βράχια που προστάτευαν το λιμανάκι πετάγονταν δεκάδες καβούρια.
Σερβίρει: Μεγάλο όπλο της είναι το ελαφρύ τηγάνι, αλλά και το ψήσιμο των ψαριών και των θαλασσινών στη σχάρα. Οι τηγανητές κατσούλες (πλακουτσωτό κοκκινωπό ψάρι που μοιάζει με τη γλώσσα) είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Επίσης, θα βρείτε νόστιμες γεμιστές σαρδέλες και καραβίδες με κους-κους.
Τιμή: €€
Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Σουβάλα, Αίγινα, τηλ. 2297 023001
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας, Περικλής Μεράκος
Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€