Οδός Αρχελάου, Παγκράτι. Μια ζωντανή εστιατορική βεράντα με λογιών λογιών κουζίνες από κάθε γωνιά του κόσμου να σκορπούν διαρκώς το δικό τους γαστρονομικό άρωμα. Εμείς όμως θα μεταφερθούμε για λίγο νοερά στην γειτονική Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη κεντρική Τοσκάνη και στο Greve in Chianti, 30 μόλις χιλιόμετρα από την καρδιά της Φλωρεντίας. Εκεί φτιάχνουν μια συνταγή γνωστή ως Coccoli, η αλλιώς τηγανητή ζύμη. Ένα Φλορεντίνικο φαγητό του δρόμου, μικροί λουκουμάδες που συνοδεύονται από Stracchino, το χαρακτηριστικό αγελαδινό τυρί μαζί με κάποιο αλλαντικό crudo ή cotto. Επιστρέφουμε στο Παγκράτι και στην trattoria Santa Lucia των Βασιλική Παπαθεοδώρου και Μανώλη Αναγνωστάκη. Εδώ λοιπόν φτιάχνουν αυτά τα αφράτα ζυμαρένια τηγανόψωμα σε τετράγωνο σχήμα και τα συνοδεύουν με prosciutto crudo από την Πάρμα και Stracchino από το Veneto.
Η Santa Lucia είναι μια αυθεντική γευστική φωλιά που περιμένει τον επισκέπτη για να τον «φιλέψει» Ιταλικά καλούδια σε ένα αρμονικό πάντρεμα με την κρητική γη και τους καρπούς αυτής. Και είναι η πατρίδα του Μανώλη Αναγνωστάκη που προμηθεύει την Santa Lucia με τo εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Κολυμπάρι Χανίων, πλάι στην 36 μηνών παλαιωμένη γραβιέρα, δημιουργώντας, έτσι, εκείνο το εξαιρετικό Antipasti μαζί με τις ελαφρά καψαλισμένες αγκινάρες. Λαχανικά και μυριστικά από την Κρήτη, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από μια μικρή φάρμα στην Ήπειρο, κρέατα από κτηνοτρόφους του Ταϋγέτου μαζί με artigianale ιταλικά προϊόντα από μικρές οικογένειες παραγωγών δημιουργούν την βάση των συνταγών.
Η αγάπη και των δυο ιδιοκτήτων για την Ιταλία μεγάλη και πάμπολλα τα ταξίδια τους σε πόλεις και χώρια της Ιταλικής υπαίθρου. Σε ένα από τα δημοσιογραφικά του ταξίδια για το περιοδικό Voyager, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, γνωρίζει τον θρύλο Massimo Bottura και ο μύθος της αφήγησης αναφέρει πως το χειροποίητο pesto που χρησιμοποιούν στο εστιατόριο, στον πυρήνα του έχει λίγη από την μαγεία του πολύ σπουδαίου αυτού Ιταλού σεφ. Μια μαγεία που είχα τη χαρά να γευθώ καθώς δοκίμαζα την δική τους Pasta al Pesto με πουρέ σκόρδου.
Ένας ακόμη σπουδαίος σεφ με καταγωγή από την Umbria, επίσης βραβευμένος με αστέρι Michelin και για χρόνια επικεφαλής του ξενοδοχείου Four Seasons στην Φλωρεντία, ο Vito Molica βοήθησε την Βασιλική και τον Μανώλη στη δημιουργία των παραδοσιακών Ιταλικών πιάτων που θα συναντήσετε εδώ. Και είναι μεγάλη χαρά και ευλογία, τόσο σημαντικά ονόματα της διεθνούς γαστρονομίας να χαρίζουν απλόχερα εμπειρία και γνώση, μαζί με κομμάτια της γαστρονομικής τους παράδοσης σε ανθρώπους όπως τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Εραστές της Ιταλικής κουζίνας και πιστούς υπηρέτες συνάμα του αληθινού φαγητού.
Οι φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού με τον χαρακτήρα μπρουσκέτας, ροζ τομάτα και πηχτόγαλο Κρήτης, φρέσκο βασιλικό και σκόρδο είχαν ήδη δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα πριν τα Coccoli, που σας προανέφερα, μαζί με τις ψητές αγκινάρες κάνουν την εμφάνιση τους στο γήπεδο. Η παράδοση του Amatrice μιλά για μια Amatriciana χωρίς κρεμμύδι αν και στις ρωμαϊκές αναφορές συναντάμε το γλυκό κρεμμύδι στην συνταγή.
Στην Santa Lucia η Αmatriciana λάμπει από γεύση και αρώματα καραμελωμένου κρεμμυδιού μαζί με το πεπεροντσίνο, το guanciale και τη σάλτσα ντομάτας να αγκαλιάζουν τα άψογα βρασμένα bucatini. Και η καρμπονάρα εδώ ακολουθεί τους κλασικούς δρόμους με τον κρόκο αυγού να μπλέκεται γοητευτικά με το guanciale το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το DOP Pecorino Romano ενώ η φινέτσα της ιταλικής πολπέτας (τα κρεάτινα κεφτεδάκια με την τριμμένη παρμεζάνα στην ζύμη) με τα αρώματα φρεσκοκομμένου δυόσμου και τη σάλτσα ντομάτας, εναλλάσσει γευστικές εικόνες με ένα κλασικό risotto ala Milanese. Στην Santa Lucia δεν θα συναντήσετε pizza. Εδώ φτιάχνουν την πρώιμη εκδοχή της την Pinza Romana. Λεπτή ζύμη στο γνωστό οβάλ σχήμα έρχεται στο τραπέζι σας σε 4 διαφορετικές εκδοχές. Margarita, con uovo με τομάτα μοτσαρέλα και τηγανητό αυγό, Rucola με baby ρόκα, πάστα τρούφας και αποξηραμένα σύκα και Buratta e Prosciutto.
Tο γλυκό φινάλε στο γεύμα το υπογράφει τι άλλο; Ένα παραδοσιακό Τιραμισού με πλούσια κρέμα από μασκαρπόνε και ρικότα, φρέσκο αλεσμένο καφέ και πούδρα κακάο.
Οι μεγάλες τζαμαρίες που αγκαλιάζουν περιμετρικά την Trattoria, το μωσαϊκό δάπεδο και ο κλασικός της διάκοσμος με τα λιτά ξύλινα τραπέζια τα μεγάλα κάδρα στους τοίχους, γεμάτα με κολλάζ εφημερίδων, και τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς αστέρες πλάι στην δεσπόζουσα εικόνα ενός μοντέλου των ’90ς καθώς απολαμβάνει τα spaghetti της σε μια γοητευτική ασπρόμαυρη σύνθεση, παραπέμπουν στην βαθύτερη ερμηνεία της φράσης «Dolce Vita».
Στην αργόσυρτη αυτή ακολουθία της απόλαυσης κάθε στιγμής στην ζωή, μικρής ή μεγαλύτερης. Αυτό είναι και το «σύνθημα» των δυο ιδιοκτήτων της Santa Lucia. Η απόλαυση χωρίς ταχύτητα, χωρίς βιασύνη.
info
Santa Lucia Trattoria. Αρχελάου 30, Παγκράτι, τηλ: 212 1053112
Διαβάστε επίσης
ΟΧ Chop House: Ποιοτική κρεατοφαγία στα Ιλίσια
+2H Rooftop: Γεύσεις από ξυλόφουρνο και αφράτα ζυμάρια με θέα όλη την Αθήνα