Μοντέρνο γιαπωνέζικο φαγητό σε μια όμορφη gastrobub από τον σούσι σεφ του εστιατορίου Ιθάκη, Αντώνη Κουρκούτα. Το πρώτο που ρωτήσαμε καθώς μπήκαμε στον μικρό εκλεπτυσμένο χώρο του εστιατορίου είναι τι σημαίνει το όνομά του. Ryotei λοιπόν (προφέρεται Ραϊοτέι) είναι ένα είδος παραδοσιακού ιαπωνικού εστιατορίου υψηλού επιπέδου όπου μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα οργανώνονταν επαγγελματικά δείπνα κυρίως, και παλαιότερα είχαν γκέισες και υπέροχο κήπο. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα λίγα τέτοια εστιατόρια στο Κιότο και στο Τόκιο.
Με έμπνευση από το σοφιστικέ ύφος και την παράδοση αυτών των exclusive εστιατορίων, ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας έστησε ένα μικρό μενού αξιοποιώντας την πείρα του και παρέδωσε στην έθνικ αθηναϊκή σκηνή μια gastrobub με ενδιαφέροντα εδέσματα που μιξάρουν στο βασικό γιαπωνέζικο μαγειρικό ιδίωμα, κορεάτικα στοιχεία -το κορεάτικο τουρσί Kimchi, την καυτερή πάστα Gochujang και την καυτερή πάστα από πιπεριές Gochugaru, κλπ.
Ένα από τα πιο ταπεινά κηπευτικά, το κουνουπίδι, μας κίνησε την προσοχή έτσι όπως περιγραφόταν στο μενού: κουνουπίδι τεμπούρα με γλυκοπικάντικη σάλτσα, κρέμα παρμεζάνας και σως από κίμτσι. Το φτιάχνουν θαυμάσια. Αl dente το κουνουπίδι, με υπέροχα ουμαμένια γεύση και μια θεϊκή σάλτσα κίμτσι, λίγο καυτερή στη βάση του πιάτου. Ενδιαφέρον το ramen με κοτόπουλο, αυγό μαριναρισμένο σε σόγια, ρυζόξυδο και άλλα νόστιμα. Απαλή και νόστιμη η γεύση του ζωμού, απολύτως έξοχη λιχουδιά το αυγό.
Από τα δυο signature ρολάκια (inside out), τα bbq με χέλι και γαρίδα τεμπούρα, αβοκάντο και μαγιονέζα με jalapeno και τα ρολάκια με γαρίδες τεμπούρα, τόνο και τυρί κρέμα, τα δεύτερα κέρδισαν πόντους στις προτιμήσεις μας με ταιριαστούς συνδυασμούς υλικών. Τα πρώτα θα αρέσουν σε όσους αγαπούν περισσότερο τις κρεμώδεις υφές. Και στα δύο η τεμπούρα ήταν θαυμάσια -λεπτότατη σαν δαντέλα και τραγανή.
Πολύ ξεχωριστή δημιουργία το smash burger με τσένταρ και μια πεντανόστιμη σος. Πραγματικό μοσχαρίσιο μπέργκερ με 30% λιπάκι, ζουμερό, στιβαρό, μέσα σε ένα θαυμάσιο ψωμάκι από πατάτα. Στο μικρό μενού θα βρείτε ακόμα το κλασικό νιγκίρι και σασίμι, γκιόζας και σαλάτες.
Πολύ μοντέρνο, πολύ λιτό, πολύ νεοϋορκέζικο και πολύ κοσμοπολίτικο το στιλ του μαγαζιού. Μαύρο χρώμα στους τοίχους, ράφι διάτρητο από μαύρο μέταλλο. Ενδιαφέρουσες επιλογές σε ποτά, ανάμεσά τους γιαπωνέζικες βότκες -Haku, Ukiyo Rice, Ciroc, γιαπωνέζικες μπύρες Asatti, Urin, Chiban και γιαπωνέζικα ουίσκι.
Στη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα είναι όλοι νεαροί και φρέσκοι, γρήγοροι και νόστιμοι. Ο συνεργάτες του σεφ Αντώνη Κουρκούτα, η Κατερίνα Κουρμούλη και ο Γιάννης Νεζιράι (συνεταίρος στο μαγαζί είναι και ο διατροφολόγος Ανδρέας Κωνσταντουδάκης) σε συνεχή δράση. Μπροστά στην κουζίνα, ξετυλίγεται ένα μεγάλο πάσο, που συνεχίζεται και έξω από τη σάλα, στον υπαίθριο στεγασμένο χώρο με τα τραπεζάκια, όπου μπορείτε να φάτε και να πιείτε. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η πλάτη στις καρέκλες που θυμίζουν τις γραμμές που σχηματίζουν τα γιαπωνέζικα ιδεογράμματα.
Φτάνοντας στο επιδόρπιο, περιμέναμε κάτι δυτικού τύπου όπως σχεδόν σε όλα τα έθνικ ασιατικά μαγαζιά. Ηταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η ιδέα της χρήσης του τόφου για τη δημιουργία ενός γλυκού: τόφου κρεμέ με λευκή σοκολάτα, μαρέγκα και μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα του δάσους. Στην πραγματικότητα είναι μια καλοφτιαγμένη πάβλοβα με ωραίες υφές και απαλή κρέμα. Μουσικές house, garage και αν θέλετε μπορείτε να πάρετε ένα από τα ωραία κοκτέιλ του μενού, να βγείτε έξω και να χαζεύετε την κίνηση στη Γούναρη.
info
Γούναρη 118, Γλυφάδα, 211 2181647