To Περιστέρι, ο τρίτος σε μέγεθος δήμος της Αττικής, με τους σχεδόν 150.000 κατοίκους, η περιοχή «πέρα από το ποτάμι» είναι ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό γεύσεων, που έχτισε την φήμη του ψηφίδα την ψηφίδα, πάνω σε ιστορικά -για ολόκληρη την Αθήνα- εστιατόρια, προσελκύοντας σε αυτήν την λαϊκή συνοικία επισκέπτες από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Μια πρωτοπόρα περιοχή που στέγασε τα ιστορικότερα ταβερνεία του μεταπολέμου.
Σήμερα, σας παρουσιάζουμε 6 +1 ετερόκλητα μεταξύ τους, αλλά πολύ αγαπημένα σημεία στον εστιατορικό χάρτη του Περιστερίου.
Στο Περιστέρι για γλυκό
Μέλισσα Fine Pastry
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πρώτο στη λίστα μπαίνει ένα ζαχαροπλαστείο και οι λόγοι είναι προφανείς. To παλιό γαλακτοπωλείο της οικογένειάς Μπιτσακτσή που πρωτοάνοιξε στα 1925, 100 χρόνια μετά έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο ζαχαροπλαστείο με σαφείς γαλλικές επιρροές. Στην Μέλισσα συναντιούνται καθημερινά οι κορυφαίες πρώτες ύλες με την μοντέρνα ζαχαροπλαστική τέχνη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πιστό στις Γαλλικές του καταβολές δημιουργεί σπουδαία éclair au chocolat, macaron, Baba Au Rhum, αλλά και μια εξαιρετική Mont Blanc, τη γλυκιά ωδή στο κάστανο. Τα choux και τα mille-feuille έχουν αληθινή crème pâtissière (πράγμα όχι και πολύ σύνηθες στις ημέρες μας), ενώ η τάρτα λεμόνι είναι ένα από τα διαχρονικά all-star desserts της Μέλισσας.
Info
Εθνάρχου Μακαρίου 43, 210 5711055
Περιστέρι: Πού βγαίνουμε για φαγητό
Base Grill
Το εστιατόριο – σύμβολο με την κωδικη ονομασία Base Grill, ο μύθος των Δυτικών Προαστείων, η νεοταβέρνα που άλλαξε ριζικά τις κρεοφαγικές μας συνήθειες παραμένει το ηχηρό σημείο αναφοράς για τους απανταχού λάτρεις, όχι μόνο του κρέατος, αλλά και μιας ολόκληρης φιλοσοφίας αναφορικά με την φιλοξενία που ακούει στο όνομα Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος.
Τα «αυγά σαν τα ματιά μου» πάνω σε τραγανή φωλιά πατάτας είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αναγνωρίσιμο πιάτο σε ολόκληρη την Αθηνά. Στο πλάι του θα συναντήσετε χειροποίητα αλλαντικά από ελληνικές αρχέγονες ράτσες, το συκώτι – θρύλος, το εκμαυλιστικό μεδούλι και όλες τις διαφορετικές κοπές κρέατος που σηκώνουν στους «ώμους» τους το βάρος του ονόματος προορισμού – σταθμός για την ελληνική εστίαση.
Info
Λ. Κωνσταντινουπόλεως, 64, 210 5757455
Travolta
Το πρόσφατα ανακαινισμένο ψαροφαγικό – meeting point, με τον αεικίνητο και πανταχού παρών Ανέστη Lazaj να διαφεντεύει στεριά και θάλασσα, συνεχίζει να προσφέρει σπουδαίες στιγμές στους επισκέπτες του, με πρωταγωνιστές τους θαλασσινούς θησαυρούς. Ταραμοσαλάτα – σπουδή, κορυφαία ωμά, τα θρυλικά πλέον κοντοσούβλια με καλαμάρι, γαρίδες και μπαρμπούνια, αλλά και μερικά από τα νοστιμότερα μαγειρευτά φαγητά με ψάρι σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, όπως εκείνη η φουρνιστή σφυρίδα με μπάμιες, που συνθέτουν το προφίλ ενος κλασικού προορισμού.
Info
Αγ. Παυλου 33, 210 5719222
Pappu Athens
H επιμελώς κρυμμένη, με βιομηχανικές αναφορές, γαστροταβέρνα του Περιστερίου, με τον Φάνη Αθανασίου στο τιμόνι της κουζίνας και τον Θωμά Μάτσα να κρύβεται πίσω από την δημιουργία του καταλόγου, παντρεύει με τέχνη και νοστιμιά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με τις τάσεις μιας σύγχρονης μπιστρονομίας που έχει μεσογειακές αναφορές. Απόλυτο hit το ψητό κουνουπίδι με κρέμα κουνουπιδιού αρωματισμένη με λευκή σοκολάτα, πλάι σε πιάτα όπως ένα πρασοσέλινο με μαυρο ελληνικό χοίρο σε μοντέρνα προσέγγιση -σύμφωνα με τις γευστικές επιταγές του σήμερα-, καθώς στο πιάτο συνυπάρχουν αρμονικά το χοιρινό με τα πράσα και ένα εικονικό ριζότο σελινόριζας. Το μενού περιέχει ωμές συνθέσεις θαλασσινών, ψάρια ημέρας που γίνονται αυγολέμονο αλλά και παραδοσιακές αλοιφές, όπως μια ζεστή τυροκαυτερή που σερβίρεται στο τηγανάκι της με αρωματικό γιαούρτι.
Info
Μεσολογγίου 100, 210 5740600
Γιαγιά Κούκου – Πρωτοράκι
Μια πρασιά (εξωτερική αυλή) συνδέει εδώ και 10 χρόνια τους δυο αυτούς ετεροκλήτους μεταξύ τους χώρους: το Πρωτοράκι (ένα ρακάδικο – καφενείο) και το Γιαγιά Κούκου (ένα μεζεδοπωλείο με αύρα παλιού σπιτιού, φορτωμένου με κάδρα, βιβλία και φωτογραφίες), δημιουργώντας ένα ενιαίο γευστικό στέκι όπου από την κοινή κουζίνα βγαίνουν καθημερινά γνώριμες γεύσεις, όπως χοιρινές τηγανιές, τυρόπιτες σε φύλλο κανταΐφι, χειροποίητες αλοιφές, γιαλαντζί ντολμαδάκια, καγιανάς και ρεβιθάδες, πλάι σε ψητά της ώρας και διάφορες σούβλες. Χειροποίητο προζυμένιο ψωμί και οι δίκες τους αλοιφές. όπως το all-star τζατζίκι μαύρου σκόρδου που θα συναντήσετε σε κάθε τραπέζι.
Info
Πελασγίας 7, 210 5771109
Μακαρούνες
Χειροποίητα ζυμαρικά δια χειρός Villem Kaiser του Έλληνο – Ολλανδού μάγειρα και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Μακαρούνες στην Αιμίλιου Βεάκη. Ένα εστιατόριο αφιερωμένο στα φρέσκα ζυμαρικά, που ξεκίνησε μια δεκαετία πριν στο Μενίδι και εδώ και εννέα χρονιά συστήνει καθημερινά την ιταλική του φιλοσοφία στους κατοίκους και επισκέπτες του Περιστερίου. Κομψός και περιποιημένος χώρος· κλασικές ιταλικές συνταγές, χειροποίητα ζυμαρικά και δημιουργικές γευστικές προσθήκες, συνθέτουν το προφίλ του. Paccheri με καραβίδες και παστουρμά, ραβιόλι μανιταριών, spaghetti alla Bolognese, αλλά και ψητό συκώτι με αγουρέλαιο και αβοκάντο, και φυσικά οι Μακαρούνες με μοσχαράκι ραγού, και το τιραμισού στο τέλος είναι μερικά από τα πιάτα που ενδυναμώνουν την φήμη του, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται.
Info
Αιμ. Βεάκη 70, 2105721748
Σωτέζα
Σωτέζα είναι το βαθύ τηγάνι στην μαγειρική, που πολλές φορές σκεπάζεται με καπάκι για να συνεχιστεί το μαγείρεμα στον φούρνο. Στην ιστορία μας, η Σωτέζα είναι ένα ελληνικό μοντέρνο μαγειρείο στο μικρό στενό της Αριστοτέλους, με πλήθη πιστών πελατών που συρρέουν καθημερινά για τα μαγειρευτά του φαγητα, τα οποία αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση. Φασόλια, φακές και ρεβίθια, μοσχαράκι κοκκινιστό και λεμονάτο και κανελόνια με μοσχαρίσιο κιμά είναι μερικές από τις σταθερές του καταλόγου, ενώ δεν λείπουν και νέες προτάσεις, όπως ένα χοιρινό φιλέτο με σάλτσα πιπεριών ή κεφτεδάκια με κρεμά παρμεζάνας. Κάθε Κυριακή από τον φούρνο βγαίνει μελωμένο οσομπούκο με πουρέ γλυκοπατάτας σε ένα μαγειρείο – εστιατόριο που λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ. Extra tip το Αρμενοβίλ που έρχεται κατευθείαν από ένα εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη.
Info
Αριστοτέλους 89, 2114112212
Διαβάστε επίσης:
12 εστιατόρια με καλή ιταλική κουζίνα στην Αθήνα