Παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα με κρέας και θαλασσινά σε δύο πόλεις της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Παυσιλυπον, Καρδίτσα

Βρίσκεται μέσα στο όμορφο Άλσος Παυσιλύπου, στο κέντρο της πόλης. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο σεφ Απόστολος Στεργιόπουλος δημιουργώντας ένα μενού που προσανατολίζεται στη διεθνή κουζίνα με πολλές ελληνικές επιρροές. Πιάτα που ξεχωρίζουν από τον βραδινό κατάλογο (υπάρχει και ένας ακόμα με all day προτάσεις και πιάτα για brunch) είναι τα τραγανά κιμαδοπιτάκια πάνω σε σάλτσα γιαουρτιού και κρέμα κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, η καραμελωμένη πατάτα που σερβίρεται με κρέμα τυριού και είναι σκέτη νοστιμιά, καθώς και το γευστικό οσομπούκο μιλανέζε, το οποίο συνοδεύεται με ριζότο από σαφράν.

Δημοτικό Άλσος Παυσιλύπου, Καρδίτσα, τηλ.: 24410 77180 2.

Λαδοφάναρο, Τρίκαλα

Η συγκεκριμένη παραδοσιακή ταβέρνα βρίσκεται στα Μανάβικα και λειτουργεί από το 1997. Είναι από τις πιο διάσημες στην πόλη, γι’ αυτό και πολλές φορές είναι δύσκολο να βρει κανείς τραπέζι. Η ατμόσφαιρά της είναι κάτι ανάμεσα στο φολκλόρ και στο ρετρό, αλλά αυτό δεν θα σας ενοχλήσει καθόλου. Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν -από τα τυριά, τα λαχανικά μέχρι και τα κρέατα- έρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το φοβερό γλυκό μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδια, το πληθωρικό τρικαλινό λουκάνικο, τα ψητά μανιτάρια, αλλά και οι γεμιστές πατάτες.

Υψηλάντου & Κάνιγγος, Τρίκαλα, τηλ.: 2431074610

Ο Γκέκας, Καρδίτσα

Είναι το μοναδικό εστιατόριο στην πόλη της Καρδίτσας αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στους ψαρομεζέδες με κάποιες εξαιρέσεις. Πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές τσιπουράδικο, το οποίο βρίσκεται σε έναν ήσυχο πεζόδρομο με ένα πολύ χαρακτηριστικό ντεκόρ: τις αιωρούμενες χρωματιστές ομπρέλες. Τα ψάρια και τα θαλασσινά του έρχονται φρέσκα από τη Χαλκίδα και τον Βόλο. Το μενού, λοιπόν, αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις διαθέσεις φυσικά του καιρού. Γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν το επισκεφτείτε να τηλεφωνήσετε πρώτα για να μάθετε τι φρέσκο έχουν και να κάνετε μία κράτηση.

Κολοκοτρώνη 3, Καρδίτσα, τηλ.: 24410 23289

Το Χάνι, Τρίκαλα

Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωµένο χάνι του 1918, εξ ου και το όνομά του, δίπλα από τον σιδηροδροµικό σταθµό. Η πέτρα και το ξύλο είναι τα πρωταγωνιστικά στοιχεία της διακόσµησης δηµιουργώντας ένα ζεστό και πολύ φιλόξενο περιβάλλον. Η κουζίνα του στηρίζεται στις παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες προσφέρονται στην πιο αυθεντική τους µορφή, χωρίς όµως να γίνονται φολκλόρ. Κάτι που δεν πρέπει να χάσετε είναι η ψητή µοσχαροκεφαλή που µπαίνει στον ξυλόφουρνο και γίνεται σκέτο λουκούµι, η χοιρινή πρασοτηγανιά, ένας πολύ νόστιμος µεζές, καθώς και τα ντόπια λουκάνικα. Εκτός από τα πολλά εμφιαλωμένα κρασιά που διαθέτουν, θα βρείτε και το δικό τους που το φυλάνε στο κελάρι του εστιατορίου.

Πύλης 2, Τρίκαλα, τηλ.: 24310 28502

Απόμερον, Καρδίτσα

Το Απόμερον είναι – και όχι άδικα – ένας γαστρονομικός προορισμός στην πόλη της Καρδίτσας. Ψυχή της κουζίνας του η µαγείρισσα και ιδιοκτήτρια Τασούλα Κουφοπούλου, η οποία για περισσότερο από 25 χρόνια δηµιουργεί νόστιμα πιάτα ραφινάροντας ελληνικές συνταγές µε τον δικό της προσωπικό τρόπο. Η σάλα του μπορεί να είναι λίγο φλύαρη αλλά ζεστή, με τους τοίχους γεµάτους από ρετρό πιάτα. Το αρνάκι λεμονάτο με φέτα, δυόσμο και κυδωνάτες πατάτες που μπαίνει στον ξυλόφουρνο είναι σκέτη νοστιμιά, όπως και το κοκκινιστό με κυδώνια. Όσο για τις πίτες που φτιάχνει η Τασούλα με το τραγανό ζυμάρι, δεν υπάρχουν λόγια. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψετε τις χειμωνιάτικες σούπες, ιδίως τη ζεστή γευστική κοτόσουπα.

Κίτρους Επισκόπου 47, Καρδίτσα, τηλ.: 24410 70793

Δείτε επίσης

Striggla: Γαστροταβέρνα ή μήπως μπιστρό που «στριγγλίζει» ελληνικά;

Οι αγορές της Θεσσαλονίκης: Στο Καπάνι, στη Μοδιάνο, στην Άθωνος και πέριξ για τρόφιμα και άλλα