Κρυμμένο στην ήσυχη πλατεία Σκαραμαγκά, πίσω από τα παλιά τείχη της πόλης, το Pomo d’Οro στεγάζεται σε ένα κτίριο που στο παρελθόν φιλοξενούσε τη Λέσχη Ιταλών Αξιωματικών. Μάλιστα, στους τοίχους του φαίνονται ακόμα τα σημάδια από τον βομβαρδισμό του από τους Γερμανούς. Πρόκειται για το αστικό εστιατόριο του Κερκυραίου σεφ Αριστοτέλη Μέγκουλα, που αποτελεί έναν πραγματικό γαστρονομικό σταθμό για το νησί. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου του κερδίζει κάθε επισκέπτη που επιστρέφει και πάλι σε αυτό το ζεστό, φιλόξενο μαγαζί – κινητήριος δύναμη του εστιατορίου και εξαιρετική οικοδέσποινα η Μαρία Στρατάκου, μετρ, που συμπληρώνει την όλη εμπειρία της επίσκεψης με τον καλύτερο τρόπο.
Η φιλοσοφία της απλότητας
Τη φιλοσοφία της κουζίνας του Αριστοτέλη τη γνωρίζω εδώ και χρόνια. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την κερκυραϊκή κουζίνα καθώς και η προτίμησή του στο να αφήνει τα υλικά να μιλάνε μόνα τους. Επιλέγει παραγωγούς και προϊόντα από τον τόπο του, δεν συμπαθεί το τηγάνι γι’ αυτό και τίποτα δεν τηγανίζεται (εκτός από τις τραγανές, αέρινες πατάτες που έρχονται μαζί με τα κεφτεδάκια, πιάτο που δεν σερβίρεται καθημερινά) και χρησιμοποιεί μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό, θα το βρείτε σε πολλά πιάτα και ωμό, σερβιρισμένο από πάνω για τελείωμα.
Η εμπειρία του λαδιού
Η αγάπη και η ενδελεχής ενασχόληση του Αριστοτέλη με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τον οδήγησε να προσφέρει στο μαγαζί και μια μοναδική γευστική δοκιμή από επιλεγμένες ετικέτες που έχει συλλέξει ο ίδιος. Έτσι, ελαιόλαδα από το νησί αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα, από σπάνιες και μη ποικιλίες, μπαίνουν πάνω στο τραπέζι. Βέβαια πάντα υπάρχει και η αντίστοιχη καθοδήγηση.
Τι δοκιμάζουμε στο Pomo d’Oro;
Το μενού αλλάζει συχνά, ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα υλικά που φτάνουν στην κουζίνα. Έχουν όμως πάντα ως βάση την τοπική κουζίνα, η οποία παρουσιάζεται με έναν πιο σύγχρονο τρόπο και στηρίζεται σε σύγχρονες μαγειρικές μεθόδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλούσιο πιάτο Μέρλιν, που συνδυάζει διάφορα εσπεριδοειδή με λωτούς, κρεμμύδι και έναν γευστικό ταραμά από αβοκάντο μαζί με καπνιστό σκουμπρί με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά.
Ο Αριστοτέλης αφήνει τα υλικά να μιλούν από μόνα τους, γι’ αυτό επιλέγει παραγωγούς και προϊόντα από τον τόπο του, δεν συμπαθεί το τηγάνι και χρησιμοποιεί μόνο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Το Γράμμα από το Τρεβίζο, που στην ουσία είναι ένα αλμυρό τιραμισού με μανιτάρια, νούμπουλο και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας, είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να παραλείψετε, όπως επίσης και τα φρέσκα, χειροποίητα ραβιόλι, τα οποία γεμίζονται με γαρίδα και σπούρδα (έτσι αποκαλούν την κολοκύθα στην Κέρκυρα). Όσο για την αργοψημένη προβατίνα με πουρέ από γίγαντες και σούγο (σάλτσα) λεμονάτο, καθώς και το κοκόρι που σερβίρεται με κουμκουάτ, αχνιστό λάχανο και τηγανητό ρύζι, οι λέξεις περισσεύουν. Η κερκυραϊκή κουζίνα του Pomo d’Oro έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Κρύβει παράλληλα και νόστιμες ιστορίες που ξυπνούν αναμνήσεις τις οποίες μπορεί να πάρει ο καθένας μαζί του όταν φύγει από το Νησί των Φαιάκων. Κι αυτές οι αναμνήσεις είναι που θα τον κάνουν να επιστρέψει και πάλι, εδώ.
Info
Σκαραμαγκά 13, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 28680
Δείτε επίσης
Χρονοκράτηση: Πόση ώρα δικαιούμαστε σε ένα τραπέζι εστιατορίου;