Τα μαγαζιά που βρίσκονται μέσα στις αγορές αρέσουν στο κοινό γιατί δημιουργούν μια αίσθηση άμεσης πρόσβασης στην πρώτη ύλη. Αυτό θα αισθανθείτε με το που θα βρεθείτε στο Polpo. Οι ιδιοκτήτες του, η οικογένεια Κατσικάκη, είναι χονδρέμποροι ψαριών και συνεργάζονται με πολλά γνωστά εστιατόρια και ψαροταβέρνες της πόλης. Γεγονός που δίνει την ασφάλεια ότι εδώ θα φάτε ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στην αγορά σε θαλασσινό και ψάρι.

Ο χώρος είναι μικρός, με μια ανοιχτή κουζίνα που επιτρέπει να παρακολουθήσετε από την αρχή μέχρι το τέλος την προετοιμασία των πιάτων σας. Δοκιμάστε τη στιβαρή τους ταραμοσαλάτα, το τρυφερό φρέσκο καλαμάρι, τα φιλεταρισμένα ψητά μπαρμπούνια, τον παστουρμά από σολομό που φτιάχνουν οι ίδιοι, καθώς και τον άψογα στεγνοτηγανισμένο γαύρο. Αφήστε, όμως, λίγο χώρο για την ελαφρώς πικάντικη μακαρονάδα του ψαρά με μύδια, γαρίδες, χταπόδι και καλαμάρι, αλλά και για τα μεγάλα ψάρια που εδώ ψήνονται στα κάρβουνα, ανοιχτά σαν πετάλι.

info
Τζων Κέννεντυ 6, Λαχαναγορά Ρέντη, τηλ.: 210 7104578

Η συνταγή του Polpo

Ένα από τα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε είναι η μακαρονάδα του ψαρά.

Υλικά
150 γρ. λινγκουίνι, βρασμένα al dente
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
5 γαρίδες νούμερο 2
100 γρ. καλαμάρι φρέσκο, κομμένο
5 μύδια, την ψίχα
40 γρ. χταπόδι, κομμένο
50 ml ζωμό ψαριού
20 γρ. βούτυρο φρέσκο
50 ml ούζο
50 ml λευκό κρασί
4-5 ντοματίνια
ελαιόλαδο
50 ml μπισκ γαρίδας
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και 10 γρ. βούτυρο να κάψουν. Ρίχνουμε το σκόρδο για να το αρωματίσουμε και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Το αφήνουμε για 1′-2′ να μαλακώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμάρι και το χταπόδι. Τσιγαρίζουμε για 2΄ και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ ακόμα.

Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την μπισκ και αν θέλουμε ενισχύουμε με τον ζωμό από τα ψάρια. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί λίγο η σάλτσα και στη συνέχεια αφαιρούμε τα μύδια και τις γαρίδες.

Προσθέτουμε τα προβρασμένα al dente λινγκουίνι και τα ντοματίνια. Αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαγητό και ρίχνουμε 10 γρ. βούτυρο για να δέσουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε τα μακαρόνια σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Δείτε επίσης

Κριεκούκης: Η χασαποταβέρνα στη Μάνδρα με ιστορία πάνω από μισό αιώνα