Το poke θα μπορούσες να το περιγράψεις σαν το σασίμι-σνακ του χαβανέζου ψαρά, που πρώτος το ανακάλυψε. Ή σαν το σασίμι / καρπάτσιο / ταρτάρ της Χονολουλούς.
Ωμό φιλεταρισμένο ψάρι που μαρινάρεται στα γρήγορα με θαλασσινό αλάτι, φύκι και ένα τοπικό καρυδέλαιο. Με μαρινάδες επηρεασμένες από τη γιαπωνέζικη και την ασιατική κουζίνα, σησαμέλαιο, πράσινο κρεμμυδάκι, σόγια και τσίλι, το poke στη σημερινή του μορφή γίνεται με κιτρινόπτερο τόνο, σολομό, χταπόδι, αβγά ψαριού, θαλασσινά αλλά και αποξηραμένο ψάρι και στη μορφή που κατέκτησε τον κόσμο πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του ’70 για να ξεκινήσει την καριέρα του πρωτίστως από την Αμερική, γύρω στο 2012. Η ασιατική μόδα που ταυτίζεται με κάτι ελαφρύ, εξωτικό, υγιεινό και αρωματικό έχει πολλαπλασιάσει κατακόρυφα τις poke γωνιές στον γκουρμέ πλανήτη του street food.
Στο ιντερνάσιοναλ σύμπαν του Συντάγματος, η μικρή μας πρωτεύουσα μπορεί πια να υπερηφανευτεί και για το δικό της poke, που θα λατρέψει όποιος θέλει κάτι γρήγορο και φινετσάτο, γεμάτο αρώματα από λάιμ, τσίλι και-μπόλικο-φρέσκο κόλιανδρο. Πίσω από το μια σταλιά-μαγαζάκι στη νέα πιάτσα της Πετράκη, τρία γλυκύτατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας -εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή- και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε σαν φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 Urban Garden, το φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής για-ένα-φαγητό-του-παγκόσμιου-δρόμου.
Η συνταγή απλή, για να μην χαθείς στη μετάφραση: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Το καθένα σε δύο διαφορετικές εκδοχές-σάλτσες με άρωμα από τους Τροπικούς: μάνγκο, ανανάς, αβοκάντο, δυόσμος, κόλιανδρος, μαυροσούσαμο, σόγια, τραγανό τηγανητό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πορτοκάλι, wasabi, νόρι, φύτρες φασολιών, κάσιους, μαγιονέζα τσίλι. Αν θέλεις, μπορείς να συνθέσεις το δικό σου συνδυασμό με τα υλικά που προτιμάς. Το όλον σερβιρισμένο πάνω σε άψογα βρασμένο κολλώδες ρύζι για σούσι και σε δυό συσκευασίες, για μικρές και μεγάλες πείνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις μόνο στο ένα. Το φαγητό του δρόμου στη συσκευασία με τις λιγότερες ενοχές και τα πιο σέξι, μεθυστικά αρώματα. Μahalo αγόρια (ευχαριστώ πάει να πει)!
info
Πετράκη 7, Σύνταγμα, τηλ. 210 3226653.