Στο σχετικά καινούργιο εστιατόριο του σεφ  Σήφη Μανουσέλη η ατμόσφαιρα μυρίζει Κρήτη από την πρώτη στιγμή που θα περάσει κανείς την πόρτα. Μοιάζει με ένα περιποιημένο καφενείο που δεν βρίσκεται όμως σε κάποιο ορεινό χωρίο της Μεγαλονήσου, αλλά στα Ιλίσια σε έναν παράλληλο πεζόδρομο στη Μιχαλακοπούλου. Ψηλοτάβανο, με αρκετό ξύλο, πολλές φολκλόρ λεπτομέρειες που όμως δεν κουράζουν, ανάλογη μουσική που ντύνει με ωραίο τρόπο το όλο σκηνικό και μια ανοιχτή κουζίνα από όπου στην άκρη της υπάρχει πάντα ένα αντικριστό που ετοιμάζεται -πώς άλλωστε θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο μέρος.

Ο κατάλογος που έχει στήσει ο Σήφης είναι μικρός αλλά γεμάτος κρητικές νοστιμιές. Μεταξύ άλλων θα βρείτε: σφακιανή πίτα με μπόλικο μέλι, χοχλιοί με κρεμμύδια και πατάτες στιφάδο, ρίφι (μικρό κατσίκι) κοκκινιστό με μακαρόνια, τηγανητό κουνέλι (σκέτη νοστιμιά), συκώτι κοκκινιστό με ξινόχοντρο και πιλάφι -ναι αυτό που σερβίρουν στους γάμους. Όλα τους νόστιμα, μπαίνουν στη μέση και συνοδεύονται είτε με τσικουδιά είτε με κρασί ή μπίρα, ανάλογα με την όρεξή σας.

Εκείνο όμως που θα σας έλεγα να μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε όταν βρεθείτε στον Αορίτη είναι το μυρωδάτο χοιρινό πρασοσέλινο, το οποίο κατά παράδοση το σερβίρουν στην Κρήτη σε γιορτές. Έρχεται σε μια μικρή κατσαρολίτσα που μοσχοβολάει από τα πολλά μυρωδικά τα οποία έχουν βάλει και παντρεύονται όμορφα με το πράσο και το σέλινο. Το δε κρέας, που έχει μαγειρευτεί για ώρες σε χαμηλή φωτιά, λιώνει με την πρώτη πιρουνιά. Και όλο αυτό το σύνολο δένεται με ένα φοβερό αυγολέμονο που δημιουργεί μια σάλτσα για πολλές βούτες. Βούτες είτε με το προζυμένιο τους ψωμί, είτε με τις φοβερές κυδωνάτες τηγανητές πατάτες -καλού κακού ζητήστε διπλή μερίδα- οι οποίες είναι τραγάνες απ’ έξω και μαλακές από μέσα: κοινώς μια αμαρτία.

info
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 210 7255 699