Το Πέραμα, η Αμφιάλη και το Κερατσίνι δεν έγιναν ποτέ «πιάτσα» για έξοδο, όπως την εννοούν στο κέντρο. Όμως όσοι τις ξέρουν, ξέρουν και τα στέκια τους.
Φτάνοντας μέχρι το Πέραμα επιβάλλεται μια στάση στον Τάκη (Ηπείρου 66, τηλ.: 210 4414109), ένα ψαροταβερνείο που το «concept» του είναι τα ψάρια. Φρέσκα. Τηγανισμένα σωστά. Ψημένα με ακρίβεια. Καλαμαράκια, μαριδάκι, γαύρος, γαρίδες με σάλτσα μουστάρδας, μύδια, καβουράκια και πατάτες κομμένες στο χέρι. Στην υγειά μας!
Στην κουζίνα της ψαροταβέρνας Ο Τάκης
Καβούρια στη σχάρα στον Τάκη
Στο Χαρτί και Καλαμάρι (Λεωφόρος Ειρήνης 33, Πέραμα, τηλ.: 210 4023306) θα βρεθείτε, μεταξύ άλλων, γιατί έχετε αδυναμία στα ζυμαρικά με θαλασσινά αλλά και στις υπερμεγέθεις και καλοψημένες χοιρινές στα κάρβουνα. Στο Μεϊντάνι (Λεωφόρος Ειρήνης 41, τηλ.: 211 0136401) θα πάτε με παρέα για κρασάκι και μαγειρευτά από σπίτι. Η Λαγουδέρα (Λεωφόρος Δημοκρατίας 33, τηλ.: 210 4414154 ) είναι γνωστό ψαρομάγαζο για φρέσκα όστρακα, ωραίο καλαμαράκι στο τηγάνι και πιο ιδιαίτερους μεζέδες, όπως καγιανά με γαρίδες.
Επόμενη στάση, Αμφιάλη. Τα Καλά Καθούμενα (Αγχιάλου 102, τηλ.: 210 4007237) παίζουν με αυτήν ακριβώς την αίσθηση: πας για έναν μεζέ και μένεις μέχρι να νυχτώσει. Θα απολαύσεις καλομαγειρεμένα πιάτα, χειροποίητους μεζέδες και συνταγές που μυρίζουν μαμά. Must το φρυγαδέλι, τα παϊδάκια προβατίνας, οι παπαρδέλες με τα μοσχαρίσια μάγουλα, το κρασί απ’ το βαρέλι.
Αυγά, σουτζούκι και τηγανητές πατάτες στα Καλά Καθούμενα
Παιχνίδι με τις φωτιές στην κουζίνα του Στα Καλά Καθούμενα.
Αν έχετε όρεξη για κρητική κουζίνα, καθίστε στον Κρητικό (Γαληνού 15, τηλ.: 210 4002387) για σφακιανόπιτα, γαμοπίλαφο, σπιτικές πατάτες με στάκα και καλοψημένα παϊδάκια.
Κατηφορίζοντας, ένα παγωτάκι από τον Γαβριηλίδη (Λεωφόρος Σαλαμίνος 71, τηλ.: 210 4320000) για τη δροσιά ή αν έχετε όρεξη για γλυκό, προφιτερόλ ή μιλφέιγ, που φτιάχνονται custom εκείνη την ώρα, με κρέμες, παγωτά και toppings της αρεσκείας σας.
Η Καντίνα Η Παράγκα (τηλ.: 6942 709351) μέσα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προσφέρει μια δική της εμπειρία. Φωτισμένη με προβολείς, με τραπέζια δίπλα στα κοντέινερ και τη θάλασσα στα 5 μέτρα. Ολόφρεσκα θαλασσινά και τιμές, μερίδες. Ένα μαγαζί που το αγαπούν ντόπιοι, οδηγοί, παρέες και άνθρωποι που εκτιμούν τη low-key ψαροφαγία, το ελαφρύ τηγάνι, τα λαδερά και μαγειρευτά της ημέρας, όπως οι φοβερές σουπιές κρασάτες.
Στη σάλα του Ταξιδεύοντας
Το Ταξιδεύοντας (Πλάτωνος 72, τηλ.: 210 4324368) συνδυάζει ατμόσφαιρα και κουζίνα σε πιο προσεγμένη εκδοχή. Ο χώρος όμορφος, τα πιάτα φτιαγμένα με λεπτομέρεια. Αέρινος και φίνος ταραμάς, ολόφρεσκα θαλασσινά κλασικά, όπως μπαρμπούνια στο τηγάνι, αλλά και κεμπάπ από σουπιά.
Οι αναποφάσιστοι, κάντε μια βόλτα στην περατζάδα της Παύλου Φύσσα, με την παρεΐστικη αύρα. Οι επιλογές από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι πάρα πολλές. Αν έχετε όρεξη για value for money πίτσα και ζυμαρικά, δοκιμάστε το Pizza Days (Παύλου Φύσσα 100, τηλ.: 210 4326315). Για μεζεδάκια, όπως σαγανάκι και τραγανά κεφτεδάκια, καθίστε στα τραπεζάκια του Χρησιμοπωλείον (Παύλου Φύσσα 53, τηλ.: 210 4010824).
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης
Δείτε επίσης
4 ψαροταβέρνες στο Πέραμα με ιστορία ετών