Η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου διασχίζει την καρδιά του Κεραμεικού – μιας γειτονιάς που κάποτε φιλοξενούσε τα εργαστήρια των αγγειοπλαστών της αρχαίας Αθήνας. Σήμερα, συνδυάζει το βιομηχανικό της παρελθόν με σύγχρονη δημιουργικότητα, street art, γκαλερί, δροσερές αυλές και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές σκηνές της πόλης.

Τα χρώματα του δρόμου είναι έντονα και ζωντανά: το γκρίζο των αποθηκών και του μπετόν αναμειγνύεται με το πράσινο των δέντρων, το βαθύ κόκκινο από τις βουκαμβίλιες, τις μπογιές των graffiti και τις αποχρώσεις των πιάτων που σερβίρονται με φαντασία. Εδώ, μυρωδιές από τζάκι, ούζο, μπαχάρι και κρασί πλέκονται στον αέρα και οι πεζοί κινούνται νωχελικά – σαν να ξέρουν πως αυτή η γειτονιά θέλει χρόνο για να τη νιώσεις.

Ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ας ακολουθήσουμε τη διαδρομή όπως την απολαμβάνει κάποιος που την ανακαλύπτει με τα πόδια· στάση – στάση.

Aleria — Μεγάλου Αλεξάνδρου 57

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleria Restaurant (@aleriarestaurant)

Ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα με εσωτερική αυλή σε υποδέχεται σαν κρυφό κεφάλαιο αστικής Αθήνας. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης φέρνει το fine dining στην πιο ζεστή εκδοχή του: δημιουργικά πιάτα με ελληνική ψυχή και τεχνική υψηλής μαγειρικής. Το μενού αλλάζει με τις εποχές – μπορεί να βρεις σιγομαγειρεμένο χοιρινό με μπάμιες, φουαγκρά με περγαμόντο ή μια ραφιναρισμένη εκδοχή παραδοσιακής φάβας. Ο συνδυασμός εξαιρετικού service και βαθιάς νοστιμιάς το καθιστά must.

Meigma — Μεγάλου Αλεξάνδρου 18

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meigma (@meigma_athens)

Στο νέο της εγχείρημα στον Κεραμεικό, η Μαρίνα Χρονά φέρνει τη μαγειρική της φιλοσοφία σε έναν χώρο που μοιάζει με φιλόξενο σπίτι – μόνο που εδώ, η παράδοση περνάει από κόσκινο δημιουργικότητας. Το Meigma είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που ισορροπεί ανάμεσα στο comfort και το επινοητικό, με ένα μενού που ξεκινά από μεζέδες όπως ταραμάς με χαρούπι και γλιστρίδα στο τζατζίκι, και φτάνει μέχρι στάκα με καπνιστή πανσέτα, κεμπάπ ζυγούρι με χειροποίητο flatbread, και μοσχαρίσιο συκώτι σαβόρο με σταφύλι. Εδώ, το αρνίσιο ταρτάρ με χειροποίητο πελτέ, τα ψητά φασολάκια με ποντιακό τυρί και η μους καπνιστής πέστροφας είναι αφορμές για παρέα, σε έναν industrial χώρο με χαμηλό φωτισμό, ήχους από ανοιχτή κουζίνα και κρασιά που ξέρουν να στέκονται δίπλα στο φαγητό, όχι να το επισκιάζουν.

Manu — Μεγάλου Αλεξάνδρου 44

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manu_Athens (@manu.athens)

Κρυμμένο στον urban ιστό του Κεραμεικού, το Manu μοιάζει με ένα μικρό γαστρονομικό νησί — αφιερωμένο στη θάλασσα, στη βιωσιμότητα και στις ιστορίες που ενώνουν ανθρώπους και ψάρια. Εμπνευσμένο από έναν αρχαίο ινδικό μύθο όπου ένας άνθρωπος σώζει ένα ψάρι κι εκείνο του ανταποδίδει τη χάρη, το Manu χτίζει με κάθε του πιάτο έναν κύκλο γευστικής εμπιστοσύνης. Με μηδενική σπατάλη, καθημερινό catch of the day και ιδέες που γεννιούνται από το τι φέρνει η θάλασσα κάθε πρωί, το μενού αλλάζει τακτικά. Από ceviche με σταφύλια και popcorn, μέχρι hot dog λευκού ψαριού με miso ketchup, fish risotto με μελίχλωρο Λήμνου, και λαχταριστό tartare roll με αυθεντικό uramaki, εδώ η θάλασσα σερβίρεται μοντέρνα και φιλικά. Το σέρβις είναι ζεστό και ενημερωμένο, έτοιμο να σε καθοδηγήσει ανάμεσα σε crudo, tataki και sushi που γίνονται με αγάπη. Όλα αυτά σε ένα χώρο που μοιάζει με σκανδιναβικό ψαράδικο – απλός, μίνιμαλ, με φως, ξύλο και καθαρές γραμμές.

Seramiko — Μεγάλου Αλεξάνδρου 49

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seramiko (@seramikoathens)


Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πιο laid-back, με εμφανείς κεραμικές αναφορές και έμφαση στην ελληνικότητα. Ο κατάλογος είναι comfort και πληθωρικός: χειροποίητες πίτες, καπνιστά τυριά, ντολμαδάκια και κρέατα στη θράκα. Το Seramiko είναι ένα εστιατόριο που θυμίζει τα παλιά καλά μεζεδοπωλεία, αλλά με μοντέρνο twist και μια αυλή που σε καλεί να μείνεις λίγο παραπάνω.

Πυρολίκι — Μεγάλου Αλεξάνδρου 64

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Piroliki (@piroliki_restaurant)

Το Πυρολίκι είναι από εκείνα τα στέκια που ξεκινούν με μεζέ και καταλήγουν σε γλέντι. Η κουζίνα του είναι καθαρά ελληνική, με έμφαση στο ψήσιμο και στα κλασικά μαγειρευτά. Θα βρείτε κατσικάκι με μυρωδικά, λουκάνικο με πορτοκάλι, φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και φυσικά τσίπουρο ή ρακή που ρέει άφθονα. Συχνά έχει ζωντανή μουσική και ατμόσφαιρα παρέας.

Το βέβαιο είναι ότι η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πλέον ένα γαστρονομικό πέρασμα στον Κεραμεικό, γεμάτο εμπειρίες, γεύσεις και χαρακτήρα. Περπατήστε την, σταματήστε όπου σας τραβήξει η όσφρηση και η καρδιά — και αφήστε την να σας δείξει την πιο νόστιμη πλευρά της Αθήνας.