Η έλευση του Πάσχα φέρνει κάθε χρόνο στην εορταστική ατζέντα μικρών και μεγάλων την αγορά του πιο νόστιμου, ευφάνταστου και εντυπωσιακού σοκολατένιου αυγού. Αυγά με κάθε λογής σοκολάτα, στολισμένα περίτεχνα ή λιτά, με υπογραφές καταξιωμένων pastry chef αλλά και με δημιουργικές μίξεις υλικών που ξαφνιάζουν ευχάριστα το μάτι και τον ουρανίσκο μας. Οι προτάσεις της αγοράς και φέτος μπαίνουν με όρεξη στην αρένα των εντυπώσεων, κάνοντας, πραγματικά, εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή των νονών στο να βρουν το δικό τους αγαπημένο αυγό που θα κάνει τα βαφτιστήρια τους να λιώσουν από λαχτάρα και ευτυχία. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ιντριγκαδόρικες προτάσεις της αγοράς που καταφέρνουν με ευκολία να μονοπωλήσουν και φέτος τις πασχαλινές μας αγορές, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι βασίλισσα όλων των γλυκών ήταν και παραμένει, σε κάθε εποχή και περίσταση, η σοκολάτα.
Αφοί Ασημακόπουλοι
Με τέχνη, γνώση και ιστορία στα γλυκά που χρονολογείται από το 1915 και με μία αγνή, απέραντη αγάπη για τη σοκολάτα, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι έχει κάθε λόγο να φιγουράρει σταθερά και σε υψηλές θέσεις, στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για τις πασχαλινές αγορές των γλυκών μας. Πασχαλινά ζωάκια (σοκολατένια κοτοπουλάκια και ποντικάκια σε παιχνιδιάρικες πόζες, με λευκή σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος) αλλά και αυγά με σοκολάτα υγείας, ζωγραφισμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής και εμπνευσμένα από τις εικόνες της άνοιξης, μας βάζουν και φέτος σε διλήμματα για το τί να πρωτοδιαλέξουμε!
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 2103610092
E-sophy
Αν υπάρχει ένα στέκι αγαπημένο στους κύκλους εκείνων που λατρεύουν και αναζητούν την καλή, ποιοτική σοκολάτα στα βόρεια προάστεια, αυτό είναι το ESOPHY. Και φέτος, λοιπόν, πρωταγωνιστεί στο καθιερωμένο, πασχαλινό και σοκολατένιο μας shopping με χειροποίητες σοκολάτες, φτιαγμένες με τέχνη, μεράκι και μεσογειακά υλικά. Easter bunnies σε ευφάνταστες συσκευασίες δώρου, αυγά σε μεγαλύτερες διαστάσεις με σοκολάτα γάλακτος και λευκή σοκολάτα, σε διάφορα χρώματα και ζωγραφισμένα όλα στο χέρι με φυσικά υλικά (για κάθε αυγό που πωλείται, 2 ευρώ πηγαίνουν στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»), αυγά στις φυσικές τους διαστάσεις σε χάρτινες αυγοθήκες των τεσσάρων ή των έξι θέσεων, με σκούρα σοκολάτα και με σοκολάτα γάλακτος, μικρές στρογγυλές μπουκίτσες με λευκή σοκολάτα και φουντούκια και τέλος, σοκολατένιες μπάρες με λευκή σοκολάτα και πολύχρωμη τρούφα σε ειδικές χάρτινες, πασχαλινές συσκευασίες.
Λεωφ. Κηφισίας 357, Κηφισιά, τηλ. 210 6230230
Kora
Μαζί με το πασχαλινό μας τσουρέκι, φέτος, η βόλτα στο Kora μας βρίσκει και με τα πασχαλινά τους αυγά αγκαλιά τα οποία, χάρη στις εξαιρετικές συνεργασίες που τα συνοδεύουν, επιβεβαιώνουν στην πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει». Στον φούρνο του Kora, λοιπόν, αυτές τις γιορτές απολαμβάνουμε τη γλυκιά σύμπραξή του με τους master της σοκολάτας, Esophy, σε μία σειρά εορταστικών αυγών που κεντρίζουν το ινστραγκραμικό ενδιαφέρον και τον ουρανίσκο μας. Πρόκειται για τα ρομαντικά Wildflower Eggs, διαθέσιμα σε σοκολάτα γάλακτος και λευκή σοκολάτα και στολισμένα με τα αγριολούλουδα της Olympus Fields (καλλιεργεί βρώσιμα λουλούδια χρησιμοποιώντας πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας) από τους πρόποδες του Ολύμπου, αλλά και για τα σοκολατένια τους αυγά (και αυτά με την υπογραφή του Esophy) στις ειδικές χάρτινες αυγοθήκες που διατίθενται σε δύο διαφορετικές γεύσεις: Λευκή σοκολάτα με κομματάκια από το αρωματικό τους τσουρέκι και σοκολάτα γάλακτος με καραμελωμένα κομματάκια του κλασικού κρουασάν τους που έχει ήδη κατακτήσει το δικό του κοινό.
Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855
Dimitris Oikonomides
Οι ποιοτικές πρώτες ύλες, η αυθεντικότητα των ιδεών, η πρωτότυπη σύλληψη των συνταγών και η επιμονή στη λεπτομέρεια, αποτυπώνονται και φέτος, στις τέσσερις διαφορετικές, μα όλες τόσο elegant, πασχαλινές δημιουργίες του pastritect, Δημήτρη Οικονομίδη. Υλικά όπως η Σοκολάτα Γάλακτος 33%, η Σοκολάτα Noir 66% και η Σοκολάτα Γάλακτος Hukambi 53%, «δένουν» καλλιτεχνικά με τις φιγούρες και τα σχέδιά του ζαχαροπλάστη, αποκαλύπτοντας το απροσδόκητο πάντρεμα γεύσης και design. Τι θα βρούμε, λοιπόν, αυτό το Πάσχα στο κατάστημά του στο Νέο Ψυχικό; Το εντυπωσιακό στην όψη Crunch Tourbillon (σοκολάτα γάλακτος 33%) που παραπέμπει εν μέρει -και κατά τη γαλλική ονομασία του- στην έννοια του ανεμοστρόβιλου, το κομψό Noir Et Lait που «παντρεύει» τη σοκολάτα γάλακτος με τη σοκολάτα Noir, το ακόμα πιο συλλεκτικό Trinity (εδώ προστίθεται και η σοκολάτα γάλακτος Hukambi 53%) και τέλος το παιχνιδιάρικο και σε ρετρό τόνους Poule Rouge που επαναφέρει την κλασική και αγαπημένη κάθε Πάσχα, φιγούρα του κόκορα (εδώ είναι κατακόκκινος και φτιαγμένος από σοκολάτα γάλακτος).
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 675 5000
Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
Μόδα και γεύση στην ίδια Πασχαλινή συσκευασία, με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου και με τη σύμπραξη των Deux Hommes (σε μια συνεργασία που κρατά πολλά χρόνια και που φέτος ενσαρκώνεται σε μία limited edition collection). Τι προτείνει για το Πάσχα του 2024, το Sweet Alchemy; Μία σειρά από υφασμάτινα κουτιά (από διάφορες συλλογές και με πολλές προτάσεις σε δεσίματα) σε σχήμα αυγού, τα οποία μπορούμε δημιουργικά να τα γεμίσουμε με σοκολάτες της επιλογής μας, κάνοντάς τα δώρο στα βαφτιστήρια, στους αγαπημένους μας ή και σε εμάς τους ίδιους γιατί απλά το αξίζουμε! Έτσι, λοιπόν, βάζοντας μπροστά τη φαντασία και την όρεξή μας, είτε τα γεμίζουμε με μικρά αυγουλάκια, σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις, είτε με ένα μεγαλύτερο αυγό, είτε ακόμα και με δύο αυγά, αν μας το επιτρέπει το μέγεθος της συσκευασίας που έχουμε επιλέξει.
Ηροδότου 24, Αθήνα, τηλ. 210 7240205
Madame Fraise
Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γεωργία Τσαμπάνη ενώνουν και αυτό το Πάσχα τις δυνάμεις τους πίσω από τους πάγκους της Madame Fraise και δημιουργούν ένα μεγάλο σοκολατένιο αυγό που άνετα θα διακοσμούσε – για λίγο γιατί δεν θα αντέχαμε, θα το σπάγαμε και θα τρώγαμε επί τόπου- το πασχαλινά διακοσμημένο τραπέζι μας. Τι είναι αυτό, όμως, που το κάνει τόσο θελκτικό; Το ιδιαίτερο σχήμα του που παραπέμπει σε τούρτα και ταυτόχρονα η διακόσμησή του με μία σοκολατένια «φωλιά πουλιών», έτοιμη να φωλιάσει την αγάπη μας για τη σοκολάτα. Για την παρασκευή του, χρησιμοποίησαν πλούσια σοκολάτα γάλακτος που λιώνει στο στόμα, μαζί με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού, ενώ οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί που θρυμματίζονται σε κάθε δαγκωματιά έρχονται και δίνουν αυτό το μοναδικό twist στην υφή και στην ένταση. Φροντίζουμε να πάρουμε και το limited-edition Noble panettone-τσουρέκι, που από πέρσι αγαπήθηκε ακαριαία και έγινε talk of the town, για να ολοκληρωθεί επιμελώς, η ωδή στις γλυκές πασχαλινές αμαρτίες.
Λεωφόρος Υμηττού 225 & Φρύνωνος, Παγκράτι, τηλ. 211 4186086
Τρούφα Local Deli
Αν το φετινό Πάσχα, μας κυριεύσει η λαιμαργία μας για ακόμα περισσότερη σοκολάτα απ’ ότι συνήθως παίρνουμε από τα κλασικά σοκολατένια αυγά που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, το XL αυγό του λαοφιλούς deli spot των νοτίων προαστείων, Τρούφα, μας βγάζει εύκολα από τη δύσκολη θέση (καταρρίπτοντας και κάθε πιθανή απόπειρα να ξεκινήσουμε δίαιτα μέσα τις γιορτές!). Η λύση που μας προσφέρει, ξεκάθαρη, νόστιμη και κυρίως εγγυημένη: Μισό κιλό λευκής σοκολάτας σε ένα άκρως πληθωρικό αυγό που λούζεται από ψιλοκομμένα πράσινα φιστίκια Σικελίας (από την περιοχή Pronte), σε μία elegant συσκευασία δώρου, κατάλληλη για ινσταγκραμικά ενσταντανέ. Ευχάριστη έκπληξη, εκτός από το μικρό ξύλινο σφυράκι που συνοδεύει τη συσκευασία, το deli δωράκι στο εσωτερικό του αυγού: Ένα βαζάκι 170 γραμμαρίων με spread φυστικιού για να αλείψουμε το ψωμί μας και να αναφωνήσουμε, Oh mama mia!
Αχιλλέως 54, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9885445
Fleur & Coco
Με έμπνευση και φόρα από τη συμπρωτεύουσα, το Fleur & Coco που «παντρεύει» με εξαιρετική μαεστρία τη σοκολάτα με τα βρώσιμα λουλούδια (τα προμηθεύεται από τους The chilli factor, επίσης στη Θεσσαλονίκη), δίνει στους «ψαγμένους» βορειοελλαδίτες, πρωτότυπες ιδέες για τις φετινές πασχαλινές εκπλήξεις στους αγαπημένους τους, που έχουν ως βάση τους, τι άλλο; Την εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτα, δια χειρός Σάντυ Δημητριάδου! Αυτές τις γιορτές λοιπόν, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο η διάθεσή μας με τις χαρούμενες ή/και αστείες σοκολατένιες φατσούλες του, που θυμίζουν τα γνωστά emoji (σε λευκή σοκολάτα, ruby, γάλακτος και μαύρη), τα bon bon του (σε σοκολάτα 70% και με λεβάντα, κάρδαμο και φραγκοστάφυλα ή με φυστικοβούτυρο, καραμέλα βουτύρου και ανθό αλατιού) αλλά και τους πολύχρωμους λαγούς του (η Σάντυ τους αποκαλεί Rogers), με το βουτυράτο, βελούδινο εφέ. Όσο για τις γεμίσεις; Crip pearls, freeze dried raspberries, καραμέλα βουτύρου, καραμελωμένα αμύγδαλα και φυσικά βρώσιμα λουλούδια. Κοινώς…απ’ όλα έχει ο μπαξές!
Instagram: sandydi
Mokpo
Σήμα κατατεθέν του και φέτος, στα Πασχαλινά αυγά, η pop art αισθητική που με τα έντονα χρώματα και τα ζωηρά μοτίβα, διεγείρουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και ιντριγκάρουν ακόμα περισσότερο, ποιους άλλους, τους λάτρεις της σοκολάτας. Αυγά με λευκή σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος, στο μέγεθος του κλασικού πασχαλινού αυγού των 300 γραμμαρίων, με κυρίαρχα θεματικά στοιχεία στη διακόσμησή τους, τις καρδιές, καθώς και τα τροπικά λουλούδια αλλά και τα λουλούδια του αγρού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα σοκολατένια αυγά που παραπέμπουν σε ρετρό cup cakes με επικάλυψη από ζαχαρόπαστα (σε διάφορα χρώματα) και με ένα κατακόκκινο κερασάκι (επίσης από ζαχαρόπαστα) στην κορυφή του καθενός, ότι πρέπει για ινσταγκραμικές πόζες στα stories μας.
Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 8, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6838859
Poulette
Υπάρχει καλύτερος ανοιξιάτικος συνδυασμός σε γλυκά, από το «πάντρεμα» της φράουλας με τη σοκολάτα; Ειδικά όταν μιλάμε για εξαιρετικές πρώτες ύλες και όταν στην εξίσωση μπαίνει και η μαεστρία του Poulette Pâtisserie, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι!
Αυτό το Πάσχα, λοιπόν, το Poulette Pâtisserie δημιουργεί τις πιο εύγευστες μίξεις στις εορταστικές του προτάσεις σε αυγά, ταιριάζοντας σε φίνες ισορροπίες τη σοκολάτα γάλακτος, τη λευκή σοκολάτα και τη σοκολάτα φράουλα callebaut, σε ρετρό θέματα με πρωταγωνιστή τον λαγό και σε ζωηρά ανοιξιάτικα μοτίβα, εμπνευσμένα από τη φύση.
Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, τηλ. 211 1114172
Holly llama
Μπορεί να το γνωρίζουμε ήδη για τα νόστιμα plant based πρωινά και για τα all day brunch του, όμως το Holly llama κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις και για τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Εκτός, λοιπόν, από τα υπερ-αφράτα τσουρέκια του που μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα, στα ράφια του μπορούμε εδώ και μερικές ημέρες, να βρούμε και τα σοκολατένια αυγά του από λευκή σοκολάτα Valrhona, στολισμένα με τα χρώματα της άνοιξης και αρωματισμένα με βανίλια Μαδαγασκάρης. Καθώς όμως στη λεπτομέρεια κρύβεται η διαφορά, ξεχωριστή και η συσκευασία του (μπαίνει σε ανακυκλώσιμο κουτί λάμα, χωρίς τη χρήση πλαστικού), ακολουθώντας και αυτή με τη σειρά της, τη δέσμευση του creative bakery στα φιλικά προς το περιβάλλον, προϊόντα.
Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, τηλ. 21 0762 6078
La Maison fine pastry
Δίπλα στις φίνες pastry δημιουργίες του Θανάση Τσαγκλιώτη, φιγουράρουν αυτή την περίοδο και οι Πασχαλινές προτάσεις του La Maison fine pastry με πρωταγωνίστρια φυσικά τη σοκολάτα. Εδώ θα έρθουμε για το γεμιστό αυγό με πραλίνα, φουντούκι κροκάν, διογκωμένο σοκολατένιο ρύζι και φεγεντίνη και σίγουρα θα φύγουμε με πολλά παραπάνω, καθ’ ότι δύσκολο να αντέξουμε στους υπέρκομψους πειρασμούς που παρελαύνουν από μπροστά μας. Άλλωστε και οι μυρωδιές από τα αφράτα και φρεσκοφουρνιστά τσουρέκια με τη χαρακτηριστική ευωδία της μαστίχας, δεν θα μας επιτρέψουν εύκολα να φύγουμε χωρίς αυτά στο καλάθι μας.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 21 6700 6518
Ourse
Τραγανή πραλίνα αμυγδάλου ή πραλίνα φιστικιού Αιγίνης; Στο Ourse μπορούμε να βρούμε και τις δύο γεύσεις, αναζητώντας τα πιο εμπνευσμένα πασχαλινά αυγά που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, ωστόσο μία επίσκεψη εδώ, εύκολα μας παρασύρει σε νέα διλήμματα. Και αυτό γιατί φέτος ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης πρωτοτυπεί, συστήνοντάς μας ένα διαφορετικό σοκολατένιο πασχαλινό αυγό, σίγουρα πολύ μακριά από τις εικόνες με τις οποίες το έχουμε παραδοσιακά και ως έννοια ταυτίσει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα κατατεθέν του γνωστού pastry shop, η Ourse, σε μία ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική σύλληψη που καταφέρνει να συνδυάσει διαφορετικές γεύσεις και υφές. Το κέλυφός της είναι από λευκή σοκολάτα ενώ το αυγό στη βάση του, παρασκευάζεται από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα. Πασχαλινός έρωτας που σαγηνεύει πρώτα το βλέμμα και έπειτα τον ουρανίσκο μας!
Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 212 1067019
The dark side of chocolate
Ο ιδιαίτερος τρόπος που ο choclatier Αριστοτέλης Παναγιώταρος διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τη σοκολάτα, είναι λίγο ως πολύ γνωστός στους κύκλους των ανήσυχων chocoholics. Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, και εν όψει του Πάσχα, παίζει σε ακόμα πιο δημιουργικά και εμπνευσμένα μονοπάτια, κάνοντάς μας να κατευθύνουμε τα βήματά μας μέχρι τα Εξάρχεια, με σκοπό να χαρίσουμε γλυκά χαμόγελα ευτυχίας, σε εκείνους που περιμένουν από εμάς, και φέτος, τα σοκολατένια πασχαλινά τους αυγά. Τι είναι όμως αυτό που τον διαφοροποιεί σε σχέση με πέρσι; Φέτος, σε αποκλειστική συνεργασία με την Chocolaterie de l’opera, ετοιμάζει εντυπωσιακά πασχαλινά αυγά, είτε με 62% ποσοστό κακάο είτε με λευκή σοκολάτα, με το ευχάριστο twist της ντιζαϊνάτης προσθήκης φύλλων χρυσού και πάντα σε δυναμικά χρώματα που ξέρουν να κλέβουν την παράσταση.
Σόλωνος 49, Αθήνα