Από την Αλεξία Αμβράζη

Έξω από το CRU Tasting Room στην Θεμιστοκλέους 23-25, μια πινακίδα γράφει παιχνιδιάρικα στα αγγλικά: «Κρασί: Ζυμωμένος χυμός σταφυλιών φτιαγμένος από αόρατα πνεύματα, που βοηθούν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει και να ξεχάσει αυτόν τον άσχημο κόσμο από το 600 π.Χ.» Μπαίνοντας μέσα, όπου κυριαρχεί στο δωμάτιο ένας μεγάλος πάγκος, η πρώτη εικόνα είναι μια απρόσμενη σύνθεση από ιαπωνικές γάτες, έπιπλα από ανακυκλωμένα αντικείμενα, φιάλες κρασιών σε ψυγεία και φράσεις σοφίας που κοσμούν τους τοίχους.

Ο οικοδεσπότης, Αντώνης Λιανουδάκης, είναι μια προσωπικότητα γεμάτη αντιφάσεις, βαθιές γνώσεις και καυστικό χιούμορ. Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας ως σομελιέ και chef στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, αποφάσισε να δημιουργήσει στην καρδιά της Αθήνας έναν χώρο διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο. Το CRU γεννήθηκε από την ανάγκη του να προσφέρει κάτι αυθεντικό, προσωπικό και αντισυμβατικό.

Η φιλοσοφία του είναι ξεκάθαρη. Κάθε κρασί έχει χαρακτήρα σαν άνθρωπος, λέει. Δεν μπορείς να γενικεύσεις. Εσύ νιώθεις αμύγδαλο, εγώ φιστίκι. Στο CRU, οι ετικέτες είναι σπάνιες, επιλεγμένες με προσοχή από μικρούς Έλληνες και Αρμένιους παραγωγούς. Ο Αντώνης λέει πως αγαπά ιδιαίτερα τα αρμένικα κρασιά και την αρχαία κουλτούρα τους.

Το μικροσκοπικό μαγειρείο του CRU είναι ο χώρος όπου δημιουργεί τα δικά του, μοναδικά πιάτα: μαριναρισμένα τυριά με βότανα, αφράτα γεωργιανά ψωμάκια και flatbreads με πλούσιες, τυρένιες στρώσεις, και πολλά ακόμα. Εκτός από τις δοκιμές κρασιού, προσφέρει επίσης γευσιγνωσίες σπάνιων πολυφαινολικών ελαιόλαδων από αρχαίους οικογενειακούς ελαιώνες και ιδιαίτερων μελιών.

Ο Αντώνης συνδέει αρμονικά την αγάπη του για το κρασί με πνευματικές αναζητήσεις. Έτσι, οργανώνει φιλοσοφικές βραδιές εμπνευσμένες από τον Στωικισμό και αρχαιοελληνικά δείπνα που μπορεί κανείς να απολαύσει μόνο κατόπιν κράτησης. Το CRU είναι, με λίγα λόγια, ένας χώρος όπου οι επισκέπτες εξερευνούν όχι μόνο γεύσεις, αλλά και ιδέες.

Τον Αντώνη τον γνώρισα μέσω του Νίκου Μάνεση, φίλου και συγγραφέα του πρωτοπόρου Greek Wine Book. Ο Νίκος έχει στο ενεργητικό του αρκετά ακόμη βιβλία, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ The Pelican’s Watch της Lea Binzer και τη γνωστή πλατφόρμα greekwineworld.net. Οι δυο τους, με κοινό χαρακτηριστικό το σχεδόν αναρχικό πνεύμα και την αντισυμβατική ματιά στο κρασί, συνδέθηκαν αμέσως. Ο Νίκος μού είπε χαρακτηριστικά πως δεν ψάχνουν την έγκριση κανενός, και σχολίασε πως πολλά από τα wine bars της Αθήνας είναι απλώς μόδα και δήθεν. Το CRU όμως, το θεωρεί από τα λίγα που έχουν ουσία.

Όταν η συζήτηση φτάνει στους κανόνες του food & wine pairing, ο Αντώνης γελάει. Θεωρεί την αυστηρή προσέγγιση υπερβολική και το pairing προσωπική εξερεύνηση. Εξηγεί πως το σύστημα με πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο πιάτο δεν ξεκίνησε από τη Γαλλία, αλλά από τις ρωσικές αυλές πριν 400 χρόνια. Στον ευρωπαϊκό νότο, η κουλτούρα ήταν πάντα διαφορετική: μεζές, tapas, antipasti -με πολλά μικρά πιάτα και ένα κρασί που συνοδεύει τα πάντα. Όπως το sherry, που μπορεί να μην εντυπωσιάζει μόνο του, αλλά αποκτά άλλο νόημα με το φαγητό. Ή η ρετσίνα, την οποία συγκρίνει με το sake στην Ιαπωνία. Θεωρεί ότι μπορούν να σταθούν αμοιβαία στη θέση του άλλου, συνοδεύοντας ιδανικά τις παραδοσιακές γεύσεις. Προσθέτει ότι η ρετσίνα ξεκίνησε πριν 6.000 χρόνια στην Κίνα και έφτασε στη Μεσόγειο μέσω Περσίας, αλλά σήμερα μόνο οι Έλληνες μπορούν να τη λένε έτσι, γιατί είναι λέξη ΠΟΠ.

Η επιρροή της Ιαπωνίας στο CRU είναι αισθητή παντού: στο λιτό design, στη φιλοσοφία της απλότητας και στον τρόπο που ο Αντώνης αντιμετωπίζει την ίδια τη ζωή. Μετά από ένα καθοριστικό ταξίδι στο Τόκιο και μια προσωπική κρίση, ξεκίνησε να γράφει haiku, ποιήματα που σύντομα θα εκδοθούν στη μνήμη ενός αγαπημένου του φίλου που έχασε, και που, όπως λέει, ήταν η βαθύτερη ώθηση για να ανοίξει αυτόν τον χώρο, ως έναν άτυπο φόρο τιμής στη φιλία και στη δημιουργικότητα που μοιράστηκαν.

Το CRU είναι μια μικρή, γοητευτική ανακάλυψη στην Αθήνα -ένα μέρος όπου το κρασί είναι μόνο η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής. Ένα βράδυ εδώ δεν μοιάζει με κανένα άλλο, γιατί πίσω από κάθε γουλιά, κρύβεται η ιστορία και η ψυχή του Αντώνη.

Info
Θεμιστοκλέους 23-25, Αθήνα, 213 029 4427