Το ΜάνηΜάνη γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του, απόδειξη της ανταπόκρισης του κοινού στην αφοσίωση των ιδιοκτητών στους αρχικούς τους στόχους. Όταν ξεκίνησαν η Γιώτα Χουλιαρά, ο Γιάννης Μπουτσικάρης και ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης, το Κουκάκι θεωρούνταν off Broadway για την εστιατορική πιάτσα, η λακωνική κουζίνα αδιάφορη και το νεοκλασικό κτίριο χωρίς ίχνος εξωτερικών χώρων, απαγορευτικό. Κι όμως.

Η πολυαγαπημένη γειτονιά του Κουκακίου στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί εδώ και δεκαετίες δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική κουζίνα και τον πολιτισμό στην καρδιά της πρωτεύουσας. Παρόλο που το Κουκάκι είναι μια μικρή γειτονιά της Αθήνας, κατατάχθηκε στην 5η καλύτερη γειτονιά του πλανήτη με βάση τις κριτικές και τις ψήφους 40 εκατομμυρίων ταξιδιωτών από 150 διαφορετικές χώρες. Επίσης η αμερικανική «Vogue», η «Daily Mail» και η Airbnb χαρακτηρίζουν την περιοχή μία από τις «πιο cool γειτονιές του κόσμου».

Όλα αυτά σήμερα, γιατί πριν από 20 χρόνια τα πράγματα δεν ήταν καθόλου κουλ. Τα στενά του ανήκαν αποκλειστικά στους τουρίστες (και η προφητεία επιβεβαιώνεται ξανά με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τριγύρω) και οι επιλογές αφορούσαν μονάχα σουβενίρ και παραψημένες σφολιάτες. Σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο στο Κουκάκι, το ΜάνηΜάνη αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του μετά από ένα στοίχημα της Γιώτας Χουλιαρά και του Γιάννη Μπουτσικάρη, που θέλησαν να γιορτάσουν τη φιλία τους με ένα επαγγελματικό εγχείρημα, που τότε φάνταζε ένα εφηβικό όνειρο. Επειδή όμως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα στους ανθρώπους που τα πιστεύουν και με τη συνδρομή του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη και της συζύγου του Γιολάντας Κατσαμένη, σήμερα γιορτάζουν 20 χρόνια παρουσίας, μεγάλες βραβεύσεις και κάνουν στο Olive μια γλυκιά αναδρομή.

Όχι Μάνι Μάνι, αλλά Μάνημάνη

Η Γιώτα Χουλιαρά ήταν μόλις 27 όταν αποφάσισε να ανοίξει το εστιατόριο. Η εμπειρία της όμως στη φιλοξενία την έκανε να αισθανθεί σίγουρη και μάλιστα έγινε και η νονά του ονόματός του. «Στην αρχή με τον συνέταιρό μου Γιάννη προβληματιζόμασταν πολύ για το όνομα. Κανείς δεν πίστεψε στην πρότασή μου και τη θεώρησαν αστεία. Εγώ όμως πίστεψα πολύ σε αυτό και όσο πιο πολύ το άκουγα μέσα στο μυαλό μου τόσο βέβαια ένιωθα. Άσκησα βέτο τελικά και δικαιώθηκα. Ο Αλέξανδρος είναι πια Μανιάτης μετά από τόσες φορές που έχει επισκεφτεί την περιοχή. Εμείς φέρνουμε στην Αθήνα ένα κομμάτι από τη δική μας παράδοση», μου λέει η Γιώτα.

Η ιδέα όμως πώς ξεκίνησε; Γιατί φαγητό από τη Μάνη; «Τότε ήταν μόδα ο εκμοντερνισμός της κλασικής ταβέρνας. Πιο δουλεμένο φαγητό και πιο όμορφος χώρος. Εμείς ξεκινήσαμε βλέποντας και κάνοντας, ο κόσμος όμως είχε περιέργεια και αποφάσισα να το ψάξω εις βάθος. Επισκέφτηκα όλη την περιοχή, έφαγα, έψαξα πρώτες ύλες, μίλησα με τους κατοίκους και τελικά εκμοντερνίσαμε τη μανιάτικη κουζίνα και πειραματιστήκαμε με υλικά από εκεί», εξηγεί ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης. Τα πιάτα του εμπνέονται από την αυθεντική κουζίνα της Λακωνικής Μάνης, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας με μια σύγχρονη ματιά και εκτέλεση. Το αποτέλεσμα είναι μια γαστρονομική εμπειρία που αγκαλιάζει την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα εκπλήσσει με τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητά της.

Μάνη goes to Hollywood

Θα περιμένατε πως λόγω περιοχής οι θαμώνες θα ήταν κυρίως τουρίστες. Όμως αυτή δεν είναι η αλήθεια. Κάτοικοι της γειτονιάς και πολλοί Έλληνες το επισκέπτονται για να δοκιμάσουν τα πιάτα. Το εστιατόριο δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση. Στη λίστα των προτεινόμενων ευρωπαϊκών προορισμών του βιβλίου «The New York Times, 36 Hours: 125 Weekends in Europe», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen, προτάθηκε από την εφημερίδα «ως go-to destination, ανάμεσα σε 500 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Τα πιάτα του φωτογραφίζονται από τους foodies και ο εγχώριος Τύπος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς. Όλα αυτά σε ένα εστιατόριο που λειτουργεί σε έναν όροφο και χωρίς εξωτερικό χώρο. «Η μαγεία αυτού του νεοκλασικού μάς έκαμψε όλες τις αντιστάσεις. Μετά το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης όλα άλλαξαν», λέει η Γιώτα. Οι παρέες που κλείνουν τραπέζι είναι ίδιες, αλλά συνεχώς το αίμα των επισκεπτών ανανεώνεται. «Η πιο συγκινητική ιστορία είναι ένας Ιταλός, ο οποίος κάθε Οκτώβρη, τα τελευταία έξι χρόνια, έρχεται και γιορτάζει εδώ μαζί μας. Το τραπέζι του είναι κρατημένο πια και πραγματικά μου κάνει τόση εντύπωση αυτό το γεγονός», αποκαλύπτει η Γιώτα.

Λαχταριστό κοκοράκι με κρέμα πατάτας

 

Υπάρχει κάποιο πιάτο το οποίο είναι σταθερά γκανιάν; «Οι τσουχτές. Από το 2008 δεν έχει βγει από το μενού. Θυμάμαι να τους λέω αυτή την ιδέα και να με κοιτούν με απορία. Το τρώγαμε από παιδιά αυτό και μου φέρνει τόσες αναμνήσεις. Έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία της Μάνης. Οι τσουχτές αποτελούν ένα παραδοσιακό πιάτο, θεωρούμενο ως είδος πολυτελείας και είχε δημιουργηθεί ειδικά για να προσφέρεται σε επίτιμους καλεσμένους και επισκέπτες, καθώς η συνταγή του περιλαμβάνει πλούσια υλικά», εξομολογείται η Γιώτα.

Ο Αλέξανδρος δείχνει με μεγάλη χαρά τα δώρα που του στέλνουν πελάτες: χριστουγεννιάτικες κάρτες, φωτογραφίες, ποδιές και σουβενίρ. «Μου αρέσει να έχω φιλική σχέση μαζί τους. Κάποιοι έρχονται κάθε χρονιά και μας επισκέπτονται. Ε, λοιπόν, εμένα αυτό με συγκινεί ως σεφ. Γι’ αυτό τον λόγο δεν ανεβάζουμε τις τιμές, δεν επαιρόμαστε, εδώ είμαστε για όλους και δίνω όλο μου τον εαυτό σε κάθε πιάτο και κάθε πελάτη».

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Τελικά, γιατί είναι top hit επί 20 χρόνια; Υπάρχει μυστικό; «Το μαγαζί είναι το παιδί μας. Δεν υπάρχει μέρα που να μην έρχομαι και αυτό γίνεται 20 χρόνια σερί. Δεν έχω σκεφτεί κάτι άλλο και δεν έχω βαρεθεί στιγμή. Η ρουτίνα σπάει με τις αλλαγές στα πιάτα. Ναι, είναι δύσκολο να είσαι τόσο καιρό στην ίδια κουζίνα, αλλά αυτές οι δυσκολίες με κρατούν φρέσκο. Είμαι ευτυχισμένος εδώ μέσα, δεν θέλω κάτι περισσότερο στη ζωή μου», λέει ο Αλέξανδρος. «Εμείς οι τέσσερις δεν είμαστε επιχειρηματίες της εστίασης, είμαστε μια παρέα. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι ακόμα, ούτε να το πάμε κάπου άλλου. Εδώ ξεκίνησε και εδώ θα παραμείνει», λέει η Γιώτα συγκινημένη, ενώ τσουγκρίζει το ποτήρι της με τον Αλέξανδρο. Είναι κλισέ να πούμε πως οι παρέες κάνουν τη διαφορά ή να ευχηθούμε να τα εκατοστίσουν; Ας είναι, τα νόστιμα κλισέ είναι το φόρτε μας.

info
ΜΑΝΗΜΑΝΗ, Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ. 210 9218180

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη