Το ατμοσφαιρικό και ρομαντικό εστιατόριο Maison Collette προσφέρει ένα μενού με φραντσέζικη γευστική κομψότητα που υπογράφει ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης, executive chef του ομίλου S One Hospitality στον οποίο ανήκει το εστιατόριο στη γαστρονομική πιάτσα της οδού Δ. Βασιλείου. Πολλά από τα κλασικά γαλλικά πιάτα, δημιουργίες ιταλικής έμπνευσης, κυρίως pasta, και ενδιαφέρουσες πρωτότυπες σαλάτες. Στα συν τα εντυπωσιακά γλυκά του pastry chef Θανάση Σταμούδη και μια σημαντική wine list με περισσότερες από 100 ετικέτες από τον διεθνή αμπελώνα, σαμπάνιες, λίστα cocktails και ανάμεσά τους cocktails σαμπάνιας.
Στο χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν η ιστορική Ράμπα, η παλιά όμορφη μονοκατοικία τυλίγεται σε εντυπωσιακές μωβ αποχρώσεις. Λέγεται πως το μωβ, ήταν το αγαπημένο χρώμα της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως και πρωτοπόρου φεμινίστριας Sidonie-Gabrielle Colette που «δανείζει» το όνομά της στο εστιατόριο. Το Maison Collette σε all day mode, βάζει τις μαρμίτες στη φωτιά από το πρωί με ξεχωριστή κάρτα για breakfast, προσφέρει πλήρες μεσημεριανό μενού με πιο απλές προτάσεις ενώ για το βράδυ το μενού γίνεται πιο σύνθετο.
To μεσημεριάτικο γεύμα μας ξεκίνησε με τη σαλάτα roquefort με σπανάκι, kale (λαχανίδα), comfit μανταρινιού ψητά κάσιους και βινεγκρέτ λεμονιού. Η ζωηρή σπιρτόζικη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών, δίνει ενδιαφέρον στα πράσινα λαχανικά και γειώνεται ευχάριστα με τη βουτυράτη γεύση των κάσιους. Γενικά, μια πλούσια σαλάτα με ευχάριστη συνύπαρξη του αλμυρού και του όξινου. Ένα bistro classic, το μοσχαρίσιο ταρτάρ (steak tartare) καρυκεύεται ικανοποιητικά με κρεμμυδάκια, μουστάρδα dijon και κάπαρη και σίγουρα θα κέρδιζε πόντους αν ήταν πιο λίγο πιο χοντροκομμένο το κρέας. Ευχαριστηθήκαμε πολύ τη δαντελωτή, λεπτή κρουστίτσα του ψητού καμαμπέρ (camembert au four) με την κρεμώδη καρδιά. Η μαρμελάδα βατόμουρο και το φιστίκι που συνόδευαν το έδεσμα, έδωσαν έναν αρμονικό και κομψό συνδυασμό.
Sine qua non για μια brasserie το croque madame, το διάσημο γαλλικό «σάντουιτς»: δυο χοντρές φέτες στιβαρό ψωμί και ανάμεσα στρώσεις από τυρί και ζαμπόν συν ένα αυγό -ένα γεύμα από μόνο του. Ήλθε όπως πρέπει, πληθωρικό και βαρυφορτωμένο, πεντανόστιμο και ακαταμάχητο με την καλοφτιαγμένη sauce mornay (μια μπεσαμέλ εμπλουτισμένη με τυρί) με ένα βιολογικό αυγό από πάνω και με συνοδεία μια ανάμεικτη σαλάτα. Φουλ των μανιταριών, τα ριγκατόνι με φρέσκια τρούφα και ποικιλία μανιταριών. Πλούσια γεύση, διακριτική παρουσία της τρούφας.
Καλοφτιαγμένα τα nιόκι parisienne (από τον βραδινό κατάλογο) με αντίβ, πεκάν, αχλάδι, ροκφόρ και σoς με κρέμα γάλακτος. Ένα πιάτο που δεν τσιγκουνεύεται σε γεύσεις και υφές. Άψογη η υφή των νιόκι (από πατάτα) χωρίς να λιώνουν χωρίς να κολλάνε και μια σάλτσα με ωραία πυκνότητα που συνδυάζει με μαεστρία, τη φινέτσα του αχλαδιού, την αιχμηρή γεύση του ροκφόρ και τα τραγανά φιστίκια. Η entrecote sauce de Paris κατέλαβε την πρωταγωνιστική θέση. Ήρθε ζουμερή με sauce café de Paris και ψητά σπαράγγια, τόσο άψογα και νόστιμα, που απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
Φθάνοντας στα επιδόρπια, δεν μπορούσαμε να μην εντυπωσιαστούμε από το mille feuille. Το γνωστό γαλλικό έδεσμα αποκτά χαρακτήρα blockbuster καθώς ντύνεται με καραμέλα βουτύρου -όσοι έχετε «γλυκό δόντι» θα ενθουσιαστείτε, ιδιαίτερα αν έχετε προτιμήσει ένα λιτό γεύμα. Εμείς πάντως, στο τέλος ενός τόσο μεγαλοπρεπούς γεύματος όσο αυτού που περιγράψαμε – Chef de cuisine του εστιατορίου είναι ο Γιώργος Καλλίθρακας-, βρήκαμε πολύ ταιριαστή τη φίνα crème brûlée με βανίλια Μαδαγασκάρης και βατόμουρα.
Η αρχιτεκτονική τάξη της διώροφης κατοικίας κάποιας εύπορης οικογένειας, μάλλον των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, ξεκινά από τον κήπο που μοιράζεται συμμετρικά από τη μια και την άλλη μεριά της αυλόπορτας. Οι δυο καταπράσινες αυλές στολίζονται με έπιπλα φερ φορζέ και υπάρχει και ένα εντυπωσιακό σκεπαστό μπαρ με μαρμάρινη μπάρα και καθρέφτες. Ανεβαίνοντας λίγα σκαλάκια φθάνετε στη σάλα. Η κομψότητα και οι υπαινιγμοί αισθησιασμού κυριαρχούν με το μωβ σε όλους τους τόνους παντού, λαμπρούς πολυέλαιους, ένα βιτρό στην είσοδο, ξύλινο μπαρ σε αδρές γραμμές, και στους τοίχους κορνίζες με παλιές γαλλικές διαφημίσεις της βαριάς βιομηχανίας της γαλλικής haute couture και της haute parfumerie με υπέρκοψμες φιγούρες -Dior, Chanel, εξώφυλλα της Vogue. Μωσαϊκό στο πάτωμα, λευκά τραπεζομάντηλα, και άλλος ένας όροφος για prive γεύματα και εκδηλώσεις. Ρομαντική διάθεση, μια ευπρόσδεκτη γαλλικότητα. Αν διαλέξετε κάποιο από τα κοκτέιλ Claudine, Gigi, La Chatte με ονόματα από τα έργα της Μadame Collette θα αισθανθείτε πιο δυνατά το κλίμα.
info
Νέο Ψυχικό, Φάρος, Δημ. Βασιλείου 14, τηλ: 210 2650200