Ξαφνικά το κρέας ξαναγίνεται μόδα ή τάση αν θέλετε. Όχι ότι εμείς σαν Έλληνες σταματήσαμε ποτέ να το τρώμε, αλλά πλέον το προσέχουμε λίγο παραπάνω. Θέλετε οι κοπές, τα σιτέματα, το σωστό ψήσιμο ακόμα και η επιλογή των κρεάτων που έχουν σημαντικό αν όχι πρωταρχικό ρόλο; Γεγονός είναι ότι ολοένα και περισσότερα γίνονται τα στέκια για τους απαιτητικούς κρεατοφάγους.

IMG-3619

Ένα τέτοιο εστιατόριο βρίσκουμε πλέον στον Πειραιά, στη θέση που επί δεκαετίες δέσποζε το Βασίλαινας, ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια του λιμανιού. Το Lykos Steak House, όπως ονομάζεται, είναι επίσης «παιδί» του Θανάση Βασίλαινα, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Λύκο (βλέπετε κρεοπωλείο Ζυγός).

Στην σάλα της Αιτωλικού δεν άλλαξαν και πολλά στη διακόσμηση, έμεινε σχεδόν όπως ήταν. Πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως, έχει πλέον το ψυγείο ξηρής ωρίμασης, με κρέατα ελληνικής προέλευσης, σε διάφορες κοπές. Βλέπετε ο Βαγγέλης βγαίνει για «κυνήγι» κρεάτων σε όλη την επικράτεια, επισκέπτεται μικρές φάρμες και επιλέγει προσεκτικά αυτά που θα φέρει πίσω.

IMG-3628

Παίρνω θέση απέναντι από την ανοιχτή κουζίνα και φυλλομετρώ τον κατάλογο. Δεν είναι μεγάλος, τόσος όσος. Μερικά ορεκτικά, σαλάτες, κρεατομεζέδες και κρέατα που ψήνονται στο grill. Ξεκινάω με φάβα Φενεού με σουτζούκι που το φτιάχνουν στο εστιατόριο (όπως και το λουκάνικο και το τσορίθο). Μαζί έρχεται και ένα ελαφρύ, δροσερό τζατζίκι και μια τυροκαυτερή με τα όλα της από φέτα Ελασσόνας, κατίκι Δομοκού και μανούρι Μάνης. Κάνω «βούτες» με το προζυμένιο ψωμί στις αλοιφές μέχρι που έρχεται στο τραπέζι το παναρισμένο ποσέ αβγό μαζί με ψιλοκομμένο σύγκλινο Μάνης πάνω σε λαχταριστή κρέμα γραβιέρας Νάξου.

IMG-3622

Την προσήλωση μου στην κρέμα γραβιέρας ήρθε να κόψει το μοσχαρίσιο συκώτι αλλά και το γιουβετσάκι από χειροποίητο κριθαράκι και μοσχιδούλα Σερρών. Βέβαια, έκανα μια σχετική οικονομία στις δυνάμεις μου, μιας και ήξερα ότι όπου να ‘ναι θα ερχόταν η Tomahawk που με περηφάνια μου είχε δείξει στην αρχή ο Θανάσης. Και η ώρα αυτή δεν άργησε. Πάνω σε ένα μαντέμι που έκαιγε, σωστά ψημένη, ζουμερή, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και για συνοδεία πουρές με λίγη τρούφα. Σε κάθε κομμάτι καταλάβαινα πόσο σωστή τεχνική χρησιμοποιούν στο Lykos και με τι σεβασμό και τρυφερότητα φέρονται στην πρώτη ύλη. Έτσι ακριβώς όπως πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα κρέας τέτοιας ποιότητας. Χωρίς ακρότητες και με «λακωνική» συνοδεία.

Η επιστροφή στο Lykos είναι σίγουρη. Ίσως με το που τελειώσω αυτές τις γραμμές να κάνω την κράτηση μου και να μοιραστώ με τους φίλους μια ακόμα πληθωρική Tomahawk.

IMG-3627

info
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ. 210 4612457.