Ελκυστικό περιβάλλον, φιλική εξυπηρέτηση και κουζίνα με πιάτα εξαίσιων αρωμάτων και βαθιάς νοστιμιάς.
Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, η ορεινή Αράχωβα παραμένει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς στην Αιτωλοακαρνανία. Στέκεται κοντά στον ομφαλό της γης, τους ξακουστούς Δελφούς, με το σημαντικότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας και κατακλύζεται από όσους θέλουν να απολαύσουν μια ήμερη βόλτα στα πλακόστρωτα στενά της, με όμορφη θέα στα γύρω βουνά, αλλά και να αγοράσουν τα αξιόλογα ντόπια προϊόντα της. Τους χειμερινούς, δε, μήνες, το χιονοδρομικό της κέντρο ελκύει πλήθος από παλιούς και νέους λάτρεις του σκι. Στις αξιόλογες επιλογές διασκέδασης που προσφέρει, προστίθενται και γαστρονομικές προτάσεις που, από μόνες τους, αξίζουν την επίσκεψη στην όμορφη αυτή κωμόπολη.
Δίπλα στις παραδοσιακές ταβέρνες βρίσκονται, πλέον, και εστιατόρια με δημιουργική κουζίνα και υψηλού επιπέδου μαγειρικές τεχνικές, με το Le Sapin να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Φυσική πέτρα στους τοίχους, βαριά ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι και κομψή ρουστίκ διακόσμηση συνθέτουν ένα άκρως γοητευτικό σκηνικό, ενώ το τζάκι γίνεται πηγή θαλπωρής τις χειμωνιάτικες μέρες. Το βλέμμα τραβά το ανοιχτό μπαρ αλλά και η γυάλινη λουρίδα στο ξύλινο πάτωμα, όπου μέσα της ρεμβάζουν οι φιάλες κρασιού από το κελάρι, παρακολουθώντας τη δράση της σάλας. Η ονομασία του εστιατορίου τιμά τα πανέμορφα έλατα της περιοχής και αποδίδεται στη γαλλική γλώσσα, τονίζοντας έτσι τις ρίζες τής κουζίνας του. Σήμερα παρουσιάζεται ανανεωμένο – κρατά τη γαλλική εθνικότητά του και προσθέτει γεύσεις που αγκαλιάζουν τη Μεσόγειο, μαζί της και τη χώρα μας, η οποία συμμετέχει στο μενού με παραδοσιακά πιάτα δοσμένα, με έντεχνα δημιουργικά twist, μέσα από την προσωπική μάτια και το αστείρευτο ταλέντο του αναγνωρισμένου executive chef Θωμά Μάτσα (Alemagou).
«Έχουμε διαλέξει προσεκτικά το κάθε πιάτο του μενού μας, βασιζόμενοι στην εποχικότητα και με προτίμηση σε μικρές ελληνικές φάρμες και παραγωγούς», μας λέει ο σεφ. Το πιάτο που άνοιξε την αυλαία του δικού μας δείπνου ήταν μια βελούδινη κολοκυθόσουπα με ψωμί τζίντζερ, πασπαλισμένη με σχοινόπρασο και λάδι βασιλικού και γλυκιάς πάπρικας, συνοδευόμενη από παξιμάδι παντζαριού, στολισμένο με dots από κρέμα κατσικίσιου τυριού – εκπληκτική φινέτσα σε εμφάνιση, υφή και γεύση, με ευχάριστα πιπεράτη επίγευση. Η quiche Lorraine με χοιρινό και πράσο σκορπούσε όμορφες καπνιστές νότες στο στόμα και οι πληθωρικές τηγανιτές πατάτες με κρέμα παρμεζάνας, απάκι και φρέσκια τρούφα χάριζαν βουτυράτες και γήινες γευστικές πινελιές. Τα παραδοσιακά μπιφτεκάκια παρουσιάστηκαν από μοσχαρίσιο black angus συνοδευόμενα από πικάντικη κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης και καπνιστή φέτα, ενώ στη δροσερή σαλάτα με εστραγκόν το κατσικίσιο τυρί, το καρύδι και η προσθήκη μελιού στο dressing πρόσθεταν εκλεπτυσμένη τραγανή υφή και ελαφριά γλυκύτητα.
Το παιχνιδιάρικο fondue, με τυρί gruyere, racklete και emmental αλλά και διακριτική προσθήκη τρούφας, παρουσιάστηκε αχνιστό σε μαντεμένιο σκεύος πάνω σε συσκευή ρεσό, συνοδευόμενο από κύβους φρυγανισμένου ψωμιού, μανιτάρια και ψητές πατάτες, έτοιμα να βουτηχτούν στο λιωμένο μείγμα τυριών. Εξαιρετική και η σπιτική bolognaise με παπαρδέλες, κόκορα και κρέμα γραβιέρας καθώς και τα ζουμερά, σιγομαγειρεμένα σε port, μοσχαρίσια μάγουλα με κρεμώδη πολέντα πορτοκαλιού. Ο δημοφιλής γύρος έκανε μια θεαματική άνοδο στη σκηνή του γεύματός μας μέσα σε ξύλινο σκεύος με καλοψημένο μοσχαρίσιο black angus, τραγανή λαδόπιτα, ντοματίνια κονφί, πίκλα κρεμμύδι και κρέμα τυριού πασπαλισμένη με πάπρικα. Το δείπνο μας ολοκλήρωσε το αποδομημένο τραγανό και βουτυράτο γαλακτομπούρεκο με καραμελωμένα φύλλα κανέλας και παγωτό βανίλια.
Η κουζίνα του Μάτσα χαρακτηρίζεται από εύστοχους συνδυασμούς υλικών και γεύσεων, χρήση υψηλών μαγειρικών τεχνικών και συνέπεια στην απόδοση πιάτων εκπληκτικής εμφάνισης και νοστιμιάς. Είναι αυτά που μας προσφέρει και στο Le Sapin, ένα εστιατόριο που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας στην Αράχωβα.
info:
Πλατεία Παπαϊωάννου, Αράχωβα, τηλ. 2267 031108, 697 4945 590
Instagram: lesapin_arachova