Τo 2021 ανοίγει στην οδό Καψάλη ένα all day bistrot με την ονομασία Le Rosé. Ξεκινά την διαδρομή του από το πρωί με διαφορετικές ποικιλίες καφέ, συνεχίζει με ένα ειδικά διαμορφωμένο light brunch και lunch menu, γλυκές δημιουργίες για τον απογευματινό σας περίπατο. Όταν βραδιάζει μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο wine bar με εκατοντάδες ετικέτες κρασιού, με το ροζέ να έχει την τιμητική του, ταιριάζοντας την αγάπη των ανθρώπων του για το κρασί -και δη Γαλλικό- με τη έτερη αγάπη τους για το σούσι.

Le Rosé: French Japanese fusion

Στη χαραυγή του 2025 ο ιδιοκτήτης του Le Rose, Πέτρος Παυλής δημιουργεί ακριβώς απέναντι το εστιατορικό του alter ego. Ο επικεφαλής chef Νικήτας Κυρίτσης -με θητεία στα εστιατόρια Nobu σε Μύκονο, Λονδίνο και St Μoritz, καθώς και σε βραβευμένα Γαλλικά εστιατόρια σε Λονδίνο και Ελβετία- αναλαμβάνει την κουζίνα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό τον French Japanese fusion χαρακτήρα της.

Τρανό παράδειγμα, και αγαπημένη του δημιουργία, το φιλέτο με φουάγκρα. Ένα Tournedos Rossini. Στο Le Rosé το φιλέτο αγκαλιάζει όχι μια σάλτσα Μαδέρα αλλά μια ιδιότυπη σάλτσα με φουά γκρα τρούφα και ιαπωνικό Malt Whisky. Ο κατάλογος όμως παρουσιάζει και αναφορές σε διάσημα πιάτα του Nobu Masahisa, όπως το εμβληματικό Miso Black Cod, οπού εδώ σερβίρεται με ένα Yuzu gel, κρατώντας τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της μαρινάδας και του γλάσου από miso επάνω στον μπακαλιάρο.

Ο κατάλογος στα χέρια του Στέφανου Κάραλη, head chef του εστιατορίου, εμπλουτισμένος με δημοφιλή starters, όπως τα γνωστά και στο ελληνικό κοινό Spicy edamame (φασόλια σόγιας) μια λιχούδικά ψητή μελιτζάνα με miso, Yuzu και τρούφα, αλλά και ένα Sando Bread με Black Angus, τραγανά κρεμμύδια και μια hollandaise μυρωδικών, που δεν κέρδισε τις δίκες μου εντυπώσεις, χαρακτηρίζεται από πληθωρικότητα και μια ευδιάκριτη κλίση ιαπωνικού χαρακτήρα. Στις σελίδες του θα συναντήσετε μια ολόκληρη κατηγορία από Kushiyaki. Τα ιαπωνικά skewers όπου ξεχωρίζουν τα black Angus Kushi, με γλασο γλυκιάς σόγιας και σταγόνες από πικάντικο μοσχολεμονο.

Και αυτό το ιδιότυπο πάντρεμα Ευρώπης – Ασίας συνεχίζεται στα κύρια πιάτα. Μια γλώσσα ψητή με μεσογειακό χαρακτήρα και αρώματα πλάι σε έναν αστακό με sake και truffle sause. Το περιβάλλον, προσεγμένο στις πάμπολλες απαραίτητες λεπτομέρειες, αποπνέει μια αστική ευγένεια, μια αρχοντιά, σε έναν διάκοσμο που συνδυάζει έντεχνα το χθες με το σήμερα.

Κλασικές ροτόντες, αστική art de la table

Κλασικές ροτόντες, δύο ή και περισσοτέρων ατόμων, με λινά τραπεζομάντηλα και διακριτική αστική art de la table, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι στην οροφή, αλλά και επιτοίχια φωτιστικά – απλίκες με χαμηλό φωτισμό, μια μεγάλη μαρμάρινη μπάρα με ένα πελώριο καθρέπτη σήμα κατατεθέν και παντού λουλούδια. Πολλά ρόδα σε κάθε τραπέζι σε μια παράφραση του ονόματος, αναδύουν το σαγηνευτικό άρωμα τους.

Στο βάθος, εξέχουσα θέση κρατά το Sushi Corner που χαρίζει το τελικό φινίρισμα στην αντισυμβατική αισθητική του εστιατορίου. Καλοδουλεμένα sashimi, nigiri & maki rolls και τα δημοφιλή στον δυτικό κόσμο uramaki rolls (το ρύζι τυλίγεται εξωτερικά) με άρτιο ξιδάτο ρύζι και σφριγηλά θαλασσινά στοιχεία, ξεπηδούν από τον πάγκο του Sushi chef Γιάννη Κουτσολεράκη.

Μεγάλο ατού του συγκεκριμένου χώρου είναι οι θεματικές live βραδιές συνοδεία μιας κιθάρας και ενός κοντραμπάσου. Σπουδαίες φωνές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταμορφώνουν αυτό το γαλλο-ιαπωνικό εστιατόριο σε ένα music restaurant με soul και smooth jazz ακούσματα, που κράτησαν συντρόφια τα σαββατοκύριακα του Μαρτίου στους επισκέπτες του σε ένα τόσο παράξενο μα και γοητευτικό σύναμμα blend μουσικής, ατμόσφαιρας και φαγητού.

Info
Καψάλη 3, Αθήνα, 210 7290171

Διαβάστε επίσης:

Brasserie Lorraine: Η κρυφή γοητεία ενός Κολωνακιώτικου Bistrot

 

Το άρθρο της εβδομάδας