Στην Κέρκυρα, η τοπική κουζίνα αποτελεί μια γοητευτική σύμπραξη πολιτισμών, ένα πάντρεμα Δύσης και Ανατολής. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της, τα έντονα μπαχαρικά -στοιχείο της ενετικής επιρροής στο νησί- οι δυνατές σάλτσες, οι έντονοι ζωμοί, τα ιδιαίτερα αλλαντικά, τα ζυμαρικά, οι πολέντες. Στοιχεία που οι ντόπιοι ενσωμάτωσαν και συνδύασαν με τα ταπεινά υλικά που χρησιμοποιούσαν, όπως ψάρια, χόρτα, πατάτες και ελαιόλαδο, για να δημιουργήσουν μια παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα με μοναδικό γευστικό στίγμα και χαρακτήρα.

Στα τέσσερα εστιατόρια που ακολουθούν, η παράδοση βαδίζει στα ιδία μονοπάτια με την εξέλιξη. Σύγχρονες γαστρονομικές δημιουργίες και παραδοσιακές μαγειρικές εικόνες δημιουργούν ένα γοητευτικό ψηφιδωτό που κρύβει μέσα του μια ιστορία αιώνων.

Pomo D’oro


Ο γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και απόφοιτος οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας εδώ και χρόνια αποτελεί ένα ασφαλές απάγκιο για να γνωρίσει κανείς τη γαστρονομία του νησιού, χάρις στην ιδιοσυγκρασιακή και πρωτότυπη κουζίνα του.

Το εστιατόριο Pomo D’oro βρίσκεται στην πανέμορφη πλατεία Σκαραμαγκά και χαρίζει στους επισκέπτες του ένα γευστικό κράμα από κερκυραϊκές παραδόσεις και σύγχρονες τεχνικές.

Ξεχασμένες συνταγές αλλά και σπάνιες πρώτες ύλες, από κάθε γωνιά του νησιού, εδώ έχουν την τιμητική τους. Διαχρονικά πιάτα στο Pomo D’oro είναι η «Μανέστρα Κολοπίμπιρι», ένα παραδοσιακό φαγητό με βενετσιάνικες επιρροές, που παρουσιάζεται σαν ένα χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με ψητές κουκουνάρες ντομάτες, ζωμό ντομάτας και αρκετό κοκκινοπίπερο (collu pimpiri), αλλά και τα «γεμιστά της άλλης ημέρας», ένα κρύο ριζότο που ενσωματώνει τον αρωματικό χαρακτήρα των γεμιστών με σταφίδες και πρόβειο τυρί.

Κυριαρχούν και νεότερες συνθέσεις όπως το «Γράμμα από το Τρεβίζο», ένα αλμυρό τιραμισού με μανιτάρια, νούμπουλο και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας, και το «Μαντούκι», ένα πιάτο αναφορά στον αρχαίο οικισμό της Κέρκυρας. Ένα ιδιαίτερο μπουρδέτο με ψητά κρεμμύδια, ψητές ντομάτες και πατέ λαχανικών.

Στο Pomo D’oro θα γίνετε θεατές μιας γαστρονομικής εμπειρίας που παντρεύει την κερκυραϊκή γευστική παράδοση με το προσωπικό μαγειρικό στίγμα του Αριστοτέλη Μέγκουλα.

Πλατεία Σκαραμαγκά 13,  Κέρκυρα, τηλ: 26610 28680

H Kληματαριά του Μπέλλου


Η Οικογένεια Μπέλλου άνετα θα μπορούσε να κερδίσει τον άτυπο τίτλο του θεματοφύλακα της παραδοσιακής κερκυραϊκής κουζίνας. Κι ήταν εκεί στα μέσα του 1997 όταν ο Νίκος Μπέλλος, λάτρης της κερκυραϊκής κουζίνας και ερασιτέχνης μάγειρας, μετατρέπει το τουριστικό του γραφείο στις Μπενίτσες στο μικρό ταβερνάκι τού σήμερα με τα 10 τραπέζια. Για σχεδόν είκοσι χρόνια, η οικογένεια Μπέλλου χαρίζει απλόχερα στους επισκέπτες της τη νοστιμιά μιας κουζίνας χωρίς νεωτερισμούς, που πατάει γερά στις παραδόσεις του τόπου της.

Στην μικρή αυλή του Μπέλλου, λοιπόν, θα μπορέσετε να δοκιμάσετε: Το κορυφαίο παραδοσιακό μπιάνκο με σφυρίδα, στείρα ή χριστόψαρο (Σανπιέρο), μπουρδέτο με σκορπίνα, αλλά και ένα διαφορετικό με φιλέτο σαρδέλας, λιπαρό κι αρκετά καυτερό. Παραδοσιακό Παστιτσάδο με την συνταγή της γιαγιάς χωρίς σπετσερικό, παρά μόνο με ντομάτα, καθώς και το αγαπημένο χταπόδι στον φούρνο. Ο λευκός ταραμάς και οι ντόπιες ντομάτες σαλάτα δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι.

Mπενίτσες, Κέρκυρα, τηλ: 6974350900

Βενετσιάνικο Πηγάδι


Στη περιοχή του Καμπιέλο, τη διάσημη συνοικία με τις απλωμένες ναπολιτάνικες μπουγάδες, το Βενετσιάνικο Πηγάδι αποτελεί ίσως το ομορφότερο εστιατόριο στην πόλη της Κέρκυρας.

Βρίσκεται στην πλατεία Κρεμαστής, εκεί όπου δεσπόζουν το αυθεντικό βενετσιάνικο πηγάδι του 1800 και η εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής. Με τον σεφ Σπύρο Αγγιούς, για τρίτη χρονιά στο τιμόνι της κουζίνας, το Βενετσιάνικο Πηγάδι βαδίζει πλέον για τα καλά στο μονοπάτι μιας ελληνικής κουζίνας που αποτυπώνει με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο συνταγές από την κερκυραϊκή παράδοση, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ψητό καλαμάρι στο μαντέμι με αφρό από κερκυραϊκό σαλάδο (πικάντικο σαλάμι ), η Παλαμίδα Dolce με αρώματα κουμκουάτ, η δική τους μοντέρνα εκδοχή στο Μπιάνκο, και οι τηγανητές γαρίδες με ρύζι, πικάντικο σπετσερικό και σάλτσα από άγριο σκόρδο πιστοποιούν την ταυτότητα μιας ευφάνταστης και δημιουργικής κουζίνας, που δεν απομακρύνεται από τις γευστικές της παραδόσεις.

Σημαντικό ρολό στο Βενετσιάνικο Πηγάδι διαχρονικά παίζει το κρασί, καθώς στο κελάρι του εστιατορίου φιγουράρουν μερικές από τις πιο σπάνιες ετικέτες και χρονιές που θα συναντήσετε σε ελληνικό εστιατόριο.

Πλατεία Λίλη Δεσύλλα 1, Καμπιέλο, τηλ: 26615 50955

Το ταβερνάκι της Μαρίνας


Στο κέντρο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, μια ανάσα από το Ενετικό Φρούριο, στη συνοικία της Σπηλιάς, η Μαρίνα Μπέσκα -ηπειρώτισσα στην καταγωγή και μεγαλωμένη στην Κέρκυρα- «τρατάρει» από το 2003 κερκυραϊκά καλούδια και μαγειρέματα σε Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες.

Διάσημο το σοφρίτο της, αγαπημένα τα Μπιάνκο και το παστιτσάδο της με μοσχάρι αλλά και κοκοράκι, οι μελιτζάνες στην κατσαρόλα με φέτα και σάλτσα ντομάτας, αλλά και το ιδιαίτερο μπουρδέτο με γαρίδες και γλυκοπατάτες, με τη γλύκα της πατάτας να σβήνει την κάψα από το κοκκινοπίπερο.

Βελισσάριου 35, Κέρκυρα, τηλ: 26610 42071

Διαβάστε επίσης:

Το Μεταξουργείο σε νέα εποχή – 7 εστιατόρια αλλάζουν την περιοχή

Ταβέρνα ο Λευτεράκης: Κλασική ελληνική κουζίνα και παραδοσιακή ψαροφαγία στην Ύδρα

Βούκα: Μια γαστρονομική ανακάλυψη μία ανάσα από την Χαλκίδα