Από την καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μέχρι το Χατζηκυριάκειο, η περιοχή του Πειραιά φημίζεται για τα καφενεία, τα ουζερί και τα έθνικ στέκια που συναντούν κάτοικοι και επισκέπτες.

Στα τραπέζια του Ικαριώτικου οι μεζέδες θέλουν ούζο
Στο λιμάνι, το Ικαριώτικο Καφενείο (Αριστείδου 17, τηλ.: 210 4130090) είναι από εκείνα τα μέρη που έχουν ταυτότητα. Στα τραπέζια πετύχαμε παλιούς ναυτικούς, νησιώτες που ζουν χρόνια στον Πειραιά, ανθρώπους με ιστορίες από τα πέλαγα και τα μηχανουργεία. Ο χώρος είναι λιτός, φιλόξενος, με φωτογραφίες, τοιχογραφίες αφιερωμένες στην Ικαρία, χρώμα και στοιχεία που θυμίζουν καφενείο νησιού.

Οι μεζέδες στο Ικαριώτικο αγαπούν το τηγάνι
Οι μεζέδες ήρθαν γρήγορα και χωρίς πολλά και περιττά: φάβα, λουκάνικο, ντολμαδάκια, τηγανητές πατάτες, κεφτεδάκια. Το τσίπουρο κυλάει δίπλα στο τάβλι, οι κουβέντες πάνε κι έρχονται. Ένα στέκι που εύκολα μπαίνει στις αγαπημένες διευθύνσεις.

Η σάλα του dim sum bar Kitschen με το χαρακτηριστικό mural
Δεν φεύγουμε από το λιμάνι, αλλά αλλάζουμε μεριά. Πάμε μετά τις τελευταίες πύλες, όπου βλέπουμε τα θεόρατα κρουαζιερόπλοια να ρίχνουν άγκυρα. Εκεί βρίσκεται το Kitschen (Κανάρη 5, τηλ.: 211 7351205), ένα dim sum bar.

Ο σεφ – συνιδιοκτήτης του Kitschen, Δημήτρης Λίεμ
Αν σας αρέσουν τα εστιατόρια που έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό φαγητό και σερβίρουν και δικά τους δημιουργικά κοκτέιλ, έχετε ήδη 2 στα 2. Δοκιμάσαμε τα dumplings ατμού με παντζάρι, miso, ponzu και καρύδι, που, όπως και το τραγανό κουνουπίδι tempura με μαγιονέζα σκόρδου, ήταν νόστιμα και καλοφτιαγμένα. Πολύ προσεγμένο και το tataki μοσχαριού, αλλά και το εθιστικά ωραίο τραγανό κοτόπουλο. Το κερασάκι στο τέλος ήταν τα mochi με παγωτό.

Η μπακαλοταβέρνα Σκυλοδήμος με τη χαρακτηριστική ρετρό ατμόσφαιρα
Και λίγο προτού περάσουμε τα σύνορα για Νέο Φάληρο, κάνουμε μια στάση στον Σκυλοδήμο (Δεληγιώργη 16, τηλ.: 211 4080630). Μπακαλοταβέρνα αυθεντική, με προϊόντα στα ράφια και τραπεζάκια που στήνονται ανάμεσα στις προθήκες. Είναι όμως και μαγειρείο: η κουζίνα βγάζει καθημερινά φαγητό ζεστό και σπιτικό, με μικρές παραλλαγές, ανάλογα με την ημέρα. Δοκιμάσαμε το πικάντικο λουκάνικο, τα αρωματικά κεφτεδάκια, μια τηγανιά με αυγά και πατάτες και φίνα ντολμαδάκια, και όλα μας θύμισαν Κυριακή στο σπίτι.
Αν σας πάρει η νύχτα και θέλετε κάτι χορταστικό και «βρόμικο», η καντίνα Story Streat απέναντι από τον Άγιο Νικόλα φτιάχνει από τα πιο μπαμπάτσικα σάντουιτς με χειροποίητες σάλτσες και πολλά και διαφορετικά κρεατικά. Από την άλλη, αν τρέχετε να προλάβετε το πρωινό πλοίο και έχετε πέντε λεπτά χρόνο, πάρτε για το ταξίδι πολίτικη μπουγάτσα, είτε γλυκιά είτε αλμυρή, από το Sharai (Γούναρη 9, τηλ.: 210 4121142).
Για άραγμα με φίλους και καλά μεζεδάκια, ο Κέρβερος (Κολοκοτρώνη 91, τηλ.: 210 4222524) προσφέρεται, ενώ δεν λείπουν και οι βραδιές με live ρεμπέτικο. Αν από την άλλη έχετε όρεξη για περιποιημένα μαγειρευτά, στο Μαερειό Αποσπερίτης (Σοφοκλέους 105, τηλ.: 210 4599207) δοκιμάσαμε μοσχαράκι κοκκινιστό και κοτόπουλο πρασάτο «από σπίτι», δεμένα κριθαρότα, αλλά και μεζέδες.
Συνεχίζουμε στη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου, όπου τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είτε καθίσετε στην ψαροταβέρνα Γιάννης (Λεωφ. Χατζηκυριάκου 107, τηλ.: 210 4180160), είτε στον Ηλία (Λεωφ. Χατζηκυριάκου 104, τηλ.: 210 4511261), είτε στο Υπερωκεάνιον (Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, τηλ.: 210 4180030), είτε στη Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριάκου 126, τηλ.: 210 4514226), θα φάτε φρέσκα και καλά ψάρια και θαλασσινά.
Διαβάστε επίσης:
Πέραμα, Αμφιάλη, Κερατσίνι: Οι μυστικοί γαστρονομικοί προορισμοί του Πειραιά
Από κεμπάπ μέχρι pizza: Ένας οδηγός φαγητού σε Νίκαια και Κοκκινιά