Για περισσότερα από 20 χρόνια, το δημοφιλές στέκι, Μάνη Μάνη, στο Κουκάκι ακολουθεί ακλόνητα τη γραμμή της κουζίνας με ελληνική ταυτότητα. Ο νέος σεφ Ανέστης Ποιμενίδης καταγράφει με έμπνευση αυτήν τη φιλοσοφία στο μενού.
Μέσα στις αλλεπάλληλες ανατροπές, που είδε το τοπίο της εστίασης μέσα στα 20 προηγούμενα χρόνια, το εστιατόριο Μάνη Μάνη στάθηκε βράχος στη γραμμή της προσφοράς ελληνικής κουζίνας με ελληνικά προϊόντα. Το fusion δεν έφτασε ποτέ στα τραπέζια του και το κοινό του (Έλληνες και πολλοί πολλοί ξένοι), φαίνεται πως εκτίμησαν και εκτιμούν το ύφος των μενού του, του μαγαζιού που βρισκόμαστε στο Κουκάκι.
Ο σεφ Ανέστης Ποιμενίδης δημιουργεί στο Μάνη Μάνη
Την ίδια ρότα ακολουθεί και ο νέος σεφ Ανέστης Ποιμενίδης, που ανέλαβε πριν λίγους μήνες την κουζίνα. Στενός συνεργάτης (assistant consultant chef) του ελληνοκεντρικού σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου με εμπειρία στην Ελλάδα και στο Λονδίνο ανήκει στη νέα γενιά μαγείρων, που πρεσβεύουν την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και των ελληνικών προϊόντων των μικρών παραγωγών.
Ο χώρος του εστιατορίου είναι ήρεμος, κομψός και αρμονικός. Για να φτάσεις στο δεύτερο όροφο του νεοκλασικού, όπου στεγάζεται, ανεβαίνεις τις ξύλινες καλογυαλισμένες σκάλες – ένα είδος κάθαρσης από το τσιμέντο και το θόρυβο της πόλης. Το συγκρατημένο πράσινο των χώρων δίνει μοντέρνο ύφος και λειτουργεί ως ιδανικό φόντο για τις εντυπωσιακές μεγάλες μαυρόασπρες φωτογραφίες των τοπίων της Μάνης. Πολύ μεγάλα παράθυρα, σιδερένια φωτιστικά, μεγάλα κεριά στις εσοχές των τοίχων, τζαζ/μπουζ μουσικές.
Το μενού του Μάνη Μάνη
Ο κατάλογος είναι μικρός με απλή εκτύπωση και σφραγίζεται στο κάτω μέρος του με μια αφαιρετική απόδοση σε σκίτσο, του αδρού τοπίου της Βάθειας, της διάσημης μανιάτικης πυργοπολιτείας. Μαζί με το ψωμί έρχεται για αρχή και ένα καταπληκτικό μανιάτικο ελαιόλαδο, φρουτώδες και ήπια πικάντικο, από τα ωραιότερα που έχουμε δοκιμάσει.
Ξεκινώντας από τα ορεκτικά, ύστερα από το σαγανάκι με αιγοπρόβειο μαστιχωτό τυρί από την Εύβοια με τσάτνεϋ ντομάτας και αφρό μαστίχας, περνάμε σε ένα ευρηματικό σπετζοφάι. Το πικάντικο λουκάνικο Μάνης τοποθετείται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, που αλείφεται με νόστιμη σάλτσα ντομάτας και καλύπτεται με κρέμα γραβιέρας και τραγανό κρεμμύδι. Τα δύο τελευταία κάνουν έναν ακαταμάχητο γευστικό συνδυασμό και το μεζεδάκι να σηκώνει τόνους τσίπουρου με τις δυνατές γεύσεις του.
Η τραβηχτή Μάνης, δηλαδή τα μανιάτικα τηγανόψωμα που σερβίρονται είτε με μέλι είτε με ελίτσες και τυρί, εδώ αποτελεί απλώς την αφετηρία για ένα πολύ εκλεπτυσμένο έδεσμα με αλλεπάλληλες στρώσεις υφών και αρωμάτων. Το λεπτό τηγανητό ζυμαράκι, σκεπάζεται διαδοχικά με το Π.Ο.Π. αλμυρό και κάπως όξινο μεσσηνιακό τυρί σφέλα, μετά έρχεται το ελληνικό τυρί μπρι της Φάρμας Μαλτέζος (εξαιρετικό με τρυφερή και λιγότερο συμπαγή υφή από το ομόλογό του γαλλικό) και τέλος υπάρχει μια στρώση από λεπτές φετούλες φρέσκου αχλαδιού, που περιχύνονται με αρωματικό μέλι Λακωνίας. Πολύ ευχαρίστως θα βλέπαμε αυτήν την ιδιότυπη τραβηχτή να μετακομίζει στο τέλος του γεύματος ως ένα κομψό γλυκό.
«Very very happy» στο Μάνη Μάνη
Σε μπαρόκ ύφος ο ιδιότυπος καγιανάς με φέτα Μυτιλήνης, ροδίτικη λαδόπιτα και σύγκλινο. Ο καγιανάς περιέχει καυτερά κομματάκια πιπεριάς και σύγκλινο και γαρνίρεται με ένα αρκετά καυτερό μπουγιουρντί, τριμμένο σύγκλινο και ντοματάκια. Νόστιμο είναι σίγουρα, αλλά η συνύπαρξη δύο διαφορετικών φαγητών που και τα δύο έχουν κρεμώδη υφή φαντάζει ίσως αμήχανη. Πάντως οι επισκέπτες το απολαμβάνουν, αν κρίνουμε από τη συχνότητα που έφτανε στα τραπέζια το συγκεκριμένο πιάτο.
Σε τελείως άλλο ύφος το φρικασέ με άγρια μανιτάρια, μανιτάρια ενόκι, άγρια χόρτα εποχής αυγολέμονο και ένα μεγάλο μανιτάρι ενόκι τεμπούρα για γαρνιτούρα, που πρόσθετε υφή. Ανάλαφρο ξινούτσικο, με τη βοτανικότητα από τα χόρτα και τη γήινη νοστιμιά των μανιταριών, το πιάτο ήταν μια πραγματική εισαγωγή στην άνοιξη.
Ρίχνουμε μια ματιά γύρω μας. Βρισκόμαστε σε πολυεθνικό περιβάλλον, ακούμε διάφορες γλώσσες, βλέπουμε πρόσωπα από άλλες κουλτούρες. Η μια παρέα φεύγει, η άλλη έρχεται. Γινόμαστε αδιάκριτοι και ρωτάμε ένα νεαρό ζευγάρι δίπλα μας αν τους αρέσει το φαγητό. Είναι Αμερικανοί και μας λένε πως είναι “very very happy” από το δείπνο τους.
Το signature πιάτο του σεφ Ανέστη Ποιμενίδη
Πιάτο που θα θυμόμαστε, το κουσκουσάκι Λήμνου με θαλασσινά (καλαμάρι, γαρίδες, αχιβάδες, μύδια) και καυτερό τσορίθο από την Προσοτσάνη Δράμας. Ένα surf & turf απίστευτα νόστιμο με όλη την ευωδιά της θάλασσας και την πικάντικη δύναμη του τσορίθο να κάνουν limit up στο al dente κουσκουσάκι που αρωματίζεται με μελισσόχορτο και σχοινόπρασο. Θεωρούμε πως είναι το signature πιάτο του σεφ.
Πεντανόστιμο και το αρνάκι μπούτι που λιώνει στο στόμα, με κρέμα από ρεβύθια Λαρίσης, ταχίνι, χόρτα, σάλτσα από τους χυμούς του αρνιού και συνοδεία την ποντιακή καυτερή πάστα ατζίκα – ο σεφ έχει ποντιακή καταγωγή.
Εξαιρετικά τα επιδόρπια. Η κλασική μανιάτικη γαλατόπιτα με βελούδινη αφράτη κρέμα (χωρίς φύλλο) και παγωτό κανέλα, μια κομψή τραγανή βάφλα σοκολάτας με ναμελάκα σοκολάτας, μους σοκολάτας, ζελέ ράσμπερυ και παγωτό βανίλια και μια αρωματική πορτοκαλόπιτα με κρέμα πορτοκάλι και παγωτό γιαούρτι.
Η wine list περιέχει περίπου 30 ετικέτες και αφρώδεις οίνους -την έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Γιαννέλος σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού Γιάννη Μπουτσικάρη- συν μπύρες, λίγα αποστάγματα και 12 κρασιά με το ποτήρι.
Info
Μάνη Μάνη, Φαλήρου 10 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι, 2109218180
Δείτε επίσης
La Cave: Το έξοχο γαλλικό street food του Florentin Le Noxaïc στον Κεραμεικό