Το Gorlomi, το hot εστιατόριο στο Κολωνάκι με επικεφαλή τον ταλαντούχο σεφ Γιώργο Μανιάτη προσφέρει γοητευτική fine comfort ιταλική κουζίνα, έχει classy μητροπολιτική αύρα και σε τυλίγει άμεσα με μια ατμόσφαιρα καλοπέρασης.
Συμπληρώνοντας δύο χρόνια ζωής το εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο Λαιμού στην Πλουτάρχου, διατηρεί τη δημοφιλία που κατέκτησε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Το πέρασμα της ευθύνης της κουζίνας στον ταλαντούχο σεφ Γιώργο Μανιάτη από τον αστεράτο σεφ Lucca Piscazzi (αστέρι Michelin για το Pelagos του Four Seasons) κρατά την επιλεκτική ιταλικότητα των πιάτων, που ετοιμάζονται με βαθιά τεχνική γνώση και άψογη πρώτη ύλη.
Για παράδειγμα το έξοχο ριζότο με σαφράν, ωμές καραβίδες φύλλα από καπουτσίνο και ξύσμα λάιμ. Απολαυστικό και στακάτο το ρύζι με κρεμώδες χύλωμα, γλυκύτατες οι καραβίδες που αποκτούν umami ένταση από την παρμεζάνα που «δένει» το ριζότο και διακριτό το γήινο θερμό άρωμα του σαφράν. Το λάιμ με την ελαφριά πιπεράτη γεύση του συνεισφέρει μια ήπια ένταση. Ένα από τα πιάτα που πρέπει να παραγγείλετε οπωσδήποτε αν έχετε επιθυμήσει ριζότο, όπως στην Ιταλία.
Οπωσδήποτε πρέπει να παραγγείλετε και την τεράστια cotoletta alla Milanese (400 γρ.), bestseller του εστιατορίου. Ωραιότατα τραγανή κρούστα καθώς πανάρεται με ένα μείγμα από panko, παρμεζάνα και τριμμένο ιταλικό κριτσίνι και τηγανίζεται σε μοσχοβολιστό βούτυρο μέχρι να ξανθίσει. Το κρέας, σωστά χτυπημένο για να πλατύνει είναι ζουμερό και τρυφερό. Μια αρχετυπική κοτολέτα alla Milanese με μόνη γαρνιτούρα λεμόνι σε φέτες για όποιον θέλει να στάξει δυο – τρεις σταγόνες.
Πεντανόστιμο ζυμαρικό οι reginette με πανσέτα καπνιστή, πάνω σε πουρέ από μπρόκολο. Πρόκειται για πολύ πλατιά χειροποίητα ζυμαρικά που τα φτιάχνουν στην κουζίνα (δεν μοιάζουν με τις κυματιστές γνωστές reginette) μεστά και al dente, με σάλτσα από πυκνό ζωμό κοτόπουλου, ακαταμάχητη καπνιστή γεύση από την πανσέτα που αντέχει την ιδιότυπη πικρούτσικη γεύση του μπρόκολου.
Στη σάλα, το ιδιότυπο πετρόλ βάφει κομψά τη στιλπνή ξύλινη επένδυση στις μεγάλες ξύλινες κολώνες, τα κλασικά λευκά γύψινα ορίζουν τα οριζόντια δοκάρια σε αντίστιξη με το μαύρο ξύλινο πάτωμα. Στο βάθος το τεράστιο εντυπωσιακό μπαρ -πέρυσι βρισκόταν σχεδόν στη μέση της αίθουσας- φιλοξενεί όποιον θέλει να πιει το ποτό του και και να δειπνήσει. Οι ημικυκλικοί δερμάτινοι καναπέδες σε στυφό πορτοκαλί δημιουργούν σεπαρέ στο ελαφρά υπερυψωμένο ντεκ δίπλα στο μπαρ. Η σάλα κλείνει με συρόμενες γυάλινες πόρτες το χειμώνα, αλλά το συνεχές του χώρου στην αυλή με το ξύλινο πάτωμα, διασφαλίζεται με τη ριγέ αποσυρόμενη τέντα, και το άφθονο πράσινο που την κυκλώνει. Μεγάλα τραπέζια και ροτόντες με κολλαριστά διπλά λευκά τραπεζομάντηλα, εταιρικά γεύματα, επαγγελματικά ραντεβού μετά δείπνου, ζευγάρια σε «καλή έξοδο».
Αν και στην καρδιά του Κολωνακίου, η ησυχία που συναντάς είναι απροσδόκητη καθώς κατεβαίνεις τα λίγα σκαλιά που οδηγούν από τον πολυσύχναστο δρόμο στο πολυτελές εστιατόριο.
Η πρόταση της κουζίνας για αρχή είναι μια αφράτη focaccia με συνοδεία ωραιότατη μορταδέλα. Άμεση επαφή με την κλασικιά της Ιταλίας που συνεχίζεται με τα antipasti, ανάμεσά τους και ένα σούπερ vitello tonnato. Τρυφερό, κρουστό μοσχαράκι, με ένα βελούδινο αφρό από τόνο και κάπαρη που ανεβάζει όσο πρέπει την οξύτητα. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν λείπει.
Το ταρτάρ τόνου με μαγιονέζα αντζούγιας, μαγιονέζα άνηθου, φετούλες κλημεντίνης και φετούλες αγκινάρας, είναι φρέσκο και παιχνιδιάρικο έτσι που κάνει παιχνίδι η γλύκα της κλημεντίνης με το στυφό της αγκινάρας. Αλλά είναι η μαγιονέζα αντσούγιας που δένει τις εν πολλοίς απαλές γεύσεις με τη δύναμη της αλμυρότητας και φτιάχνει ένα αξιοπρόσεκτο έδεσμα.
Από τα επιδόρπια, αφήσαμε το τιραμισού alla minute και το millefoglie για μια άλλη φορά και επιλέξαμε ένα δροσερό baba au rum με κρέμα monte που ήρθε πάνω σε καρπάτσο ανανά. Εκλεκτή wine list (sommelier ο Γιώργος Καραμανώλης) κυρίως με ιταλικά και γαλλικά κρασιά και λίγα ελληνικά, και μια σπουδαία συλλογή από premium – ορισμένα δυσεύρετα – spirits. Έμπειρο σέρβις, ταιριαστό με τη συνολική εικόνα του εστιατορίου.
info
Πλουτάρχου 9 & Καρνεάδου, Κολωνάκι, 2107251855
Δείτε επίσης
Άκρα και Cookoovaya ενώνουν δυνάμεις και 4 σεφ δημιουργούν μαζί το Πλυτά στο Παγκράτι
Η Κληματαριά της Κατερίνας στη Βυτίνα