Δύο ατμοσφαιρικά μπαρ στη Θεσσαλονίκη: ένας γορίλας και μια κυψέλη
Gorilla: Fine drinking and fun
Απ’ αυτό το διαχρονικό μπαρ στην οδό Βέροιας στα Άνω Λαδάδικα σίγουρα έχουν περάσει όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες αυτής της πόλης έστω για μια φορά. Το δημιούργημα των Αχιλλέα Πλακίδα (ο Έλληνας world class winner για το 2018) και Σάκη Γιαρτιμίδη, που αισίως πλησιάζει τα δέκα έτη λειτουργίας κατάφερε να εισάγει νέα γνωρίσματα, χαρακτηριστικά της ταυτότητας του στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη.
Κάτι σαν ένα ιδιότυπο trade mark διασκέδασης και φιλοξενίας. Fine drinking and fun είναι το logo του και σε απλά ελληνικά ο «Γορίλας» έχει καταφέρει να συνδυάζει τη δημιουργική ταυτότητα ενός υψηλού επιπέδου cocktail bar (άλλωστε ο διακαής πόθος του Αχιλλέα, του Σάκη και ολόκληρης της ομάδας και δεν το κρύβουν, είναι να αγγίξουν την πόρτα των 100 καλύτερων μπαρ του κόσμου), με την ατμόσφαιρα ενός νεανικού ζωντανού μπαρ, που πλέον φοράει την καινούρια του στολή, καλογυαλισμένο λουσμένο στα μπλε και κόκκινα neon φωτά του, τα καινούρια stools και καθιστικά του, τα photobooth, μα προπάντων, τα καινοτόμα ποτά του.
Πόσο προβοκατόρικο θα φάνταζε εάν στο κλασικό και αγαπημένο negroni, το βερμούτ είχε νότες από μπλε τυρί και στη συνταγή είχαν προστεθεί φράουλες σε απόσταξη. Η μια μαργαρίτα τόσο διαφορετική από τη συνηθισμένη εκεί, που η φρεσκάδα και η οξύτητα συγκρούονται τόσο γοητευτικά με τη βουτυράδα, τη λιπαρότητά, και τη γλύκα του μελιού και της μπανάνας. Αυτά και άλλα πολλά θαυμαστά συνάντησα στο Gorilla. Και όταν η νύχτα πέφτει το μπαρ ανεβάζει ρυθμούς, από τα ηχεία ξεπηδούν σύγχρονα μουσικά ακούσματα και η όλη ατμόσφαιρα διαθέτει εκείνο το μαγικό φίλτρο, που ενώνει ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων κάτω από την ομπρέλα μιας ανεπιτήδευτης φιλοξενίας.
Βέροιας 3, Άνω Λαδάδικα Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 086274.
Hive 2O
Στον πεζοδρόμο της Παύλου Μελά, η «κυψέλη» της ιστορίας μας είναι το νεότερο απόκτημα της ιδιοκτησιακής ομάδας του Gorilla. Μικρό, ιδιόμορφο με σύγχρονη αισθητική και ένα πολυαγαπημένο bar station γεμάτο μεταλλικά εξάγωνα (κυψέλες) να αγκαλιάζουν με τη μέγιστη εργονομία τον χώρο μπροστά από τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα στο μπαρ. Η επιστήμη μας ενημερώνει πως μια μέλισσα κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου της συλλέγει τη γύρη σε μια μέση απόσταση ενός έως επτά χιλιομέτρων από την κυψέλη της. Με τον ίδιο τρόπο και οι πρώτες ύλες εδώ, προέρχονται αυστηρά από μια ακτίνα προμηθευτών όχι μεγαλύτερη των επτά χιλιομέτρων γύρω από το Hive.
Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην αναφερθώ στα υπολείμματα σιροπιού από παραπλήσιο ζαχαροπλαστείο, που εδώ μεταμορφώνονται σε μια ολοζώντανη in house soda. Mε αυτή τη σόδα έφτιαχναν το highball. Ένα πραγματικό highball glass μεγαλύτερο και πιο πλατύ από το παραδοσιακό collins glass (σωλήνας) που γέμιζε με campari, ξηρό βερμούτ, παντζάρι και την εν λόγω σόδα με την προσθήκη λευκή σοκολάτας. Ένα υπέροχο δίχρωμο all-star product του πρώτου καταλόγου. Στον νέο κατάλογο το highball παραμένει, αλλά με διαφορετική μορφή. Ο’purist τσίπουρο, ρετσίνα, ντομάτα, όψιμα νεκταρίνια και γεράνι (ναι καλά ακούσατε, γεράνι) δημιουργούν ακόμη ένα απολυτά ελληνικό και οικείο στα συστατικά τού κοκτέιλ, μα τόσο εξωτικό και ιντριγκαδόρικο συνάμα, χάρις στον συνδυασμό λαχανικών φρούτων και ανθικών στοιχείων.
In Honor of: o τίτλος του επόμενου κοκτέιλ. Και σε αυτή τη σύνθεση τιμούν τον ίδιο ζαχαροπλάστη περνώντας τώρα τα υπολείμματα από το κανταΐφι και παντρεύοντάς τα με ροδόνερο εμπλουτισμένο με φιστικόμελο και ένα spicy ρούμι γεμάτο μπαχαρικά και έντονα αρώματα βαρελιού. Κάπως έτσι κυλά η καθημερινότητα στο Hive 2O. Με πολύ νόστιμα ποτά, specialty ποικιλίες καφέ, πρωινά, brunch και lunch επιλογές που επιφυλάσσομαι να δοκιμάσω στην επόμενη μου επίσκεψη.
Παύλου Μελά 26, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 260898.