Εδώ και ενάμιση μήνα περίπου σήκωσε αυλαία στο Καβούρι το πολύ όμορφο ιταλικό εστιατόριο του Margi Hotel. «Δεν υπάρχουν καλά ιταλικά εστιατόρια στα Νότια Προάστια έτσι πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε το GIO λέει ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής (αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο «Patio» και Executive chef του ομίλου). Θέλαμε να προσφέρουμε την κλασική ιταλική κουζίνα, αυτή που ξέρει και αγαπά οι Έλληνες. Να έρχονται όσο συχνά θέλουν και όχι μια φορά από περιέργεια και να αισθάνονται το χώρο σαν να είναι δικός τους».
Το πέτυχαν; Φαίνεται πως ναι, αφού ήδη από τις 20.00, κομψός κόσμος απ’ όλες τις ηλικίες γεμίζει τη σάλα. Μικρό μενού με κλασική ιταλική κουζίνα (πίτσα δεν υπάρχει) που φιλτράρεται μέσα από τη μαγειρική άποψη του Γιακαλή με μικρές ανατροπές και προσθήκες. Πάντα με τεχνική αρτιότητα και μεγάλο ατού την εκλεκτή πρώτη ύλη και πολλά δικά τους κηπευτικά και ελαιόλαδο από τη φάρμα του ξενοδοχείου στο Κορωπί (40 ολόκληρα στρέμματα).
Ο χώρος, εκεί που βρισκόταν παλιά το εστιατόριο Baku, είναι γαλήνιος, καλαίσθητος, αρμονικός και ντυμένος ολόκληρος με μια υπέροχη ταπετσαρία με μικρές πράσινες πορτοκαλιές σε γραφιστική απόδοση, με τα πορτοκαλί φρούτα τους, μικρές εκρήξεις χρώματος. Η υπόσχεση της άνοιξης και μιας ολόδροσης βοτανικότητας που ενώνει νοητά τον έξω φυτεμένο χώρο με τη σάλα. Ολόκληρος ο χώρος έχει αναδιαμορφωθεί από τον αρχιτέκτονα Γιάγκο Αγιοστρατίτη, με αρχοντιά και καλαισθησία.
Η πρώτη εικόνα που έχουμε μπαίνοντας στο εστιατόριο, είναι ένα πολύ κομψό και πολύ γοητευτικό νεαρό ζευγάρι που κάθεται σε ένα στρογγυλό τραπεζάκι δίπλα στην είσοδο και παίζει… τάβλι. Ένα φορητό τάβλι από δέρμα που απορροφά τον ήχο που κάνουν τα ζάρια καθώς πέφτουν και που όπως είδαμε αργότερα τυλίγεται σε ρολό που χωράει σε μια τσάντα. Παίρνουμε το ποτό μας, ένα αφρώδες Tokay ποικιλία Furmin, σηκωνόμαστε και ρίχνουμε μια ματιά στην ταβλιέρα «αυτή θα κερδίσει εκτός κι αν φέρετε 3 φορές εξάρες» λέμε. Ο νεαρός γελάει -υπάρχει κέφι, η ατμόσφαιρα έχει χάρη και είναι απαλή. Επιστρέφουμε στη θέση μας καθώς έχει αρχίσει να έρχεται κόσμος και ο σερβιτόρος μας ειδοποιεί πως τα ορεκτικά είναι έτοιμα.
Πρώτο πιάτο, μαζί με τη χειροποίητη focaccia – φουσκωτή και τραγανή με το λαδάκι της όπως η πασίγνωστη φοκάτσα από τη Γένοβα (focaccia Genovese) το vitello tonnato. Ο σεφ απέδωσε την κλασική συνταγή ακουμπώντας λεπτότατες φέτες από παραφίλετο, ρόδινες και τρυφερές πάνω σε μια απαλή, νόστιμη και όσο πρέπει πυκνή σαλτσούλα τόνου. Τα τηγανητά άνθη κάπαρης προσθέτουν ενδιαφέρουσα υφή. Πρώτες ύλες διαλεχτές.
Απόλυτα μεσογειακό και αιγαιοπελαγίτικο ορεκτικό Μπρουσκέτα με σαρδέλα, θυμίζει πως ο Γιακαλής είναι από τη Λέσβο. Η σαρδέλα είναι εύσαρκη και ευχάριστα λιπαρή, η ντοματούλα σχεδόν αμαγείρευτη, είναι δροσερή και έρχεται ξεχωριστά. Ενώνεις τα υλικά σε ένα Diy παιχνιδάκι και κάνεις ακαριαία μετάβαση στο καλοκαίρι. Οίνος Τokay ξηρό ποικιλία Harslevelu.
Το μεγάλο τετράγωνο μπαρ στη μέση του χώρου έχει πράσινη μαρμάρινη μπαριέρα και στην οροφή καθρέφτη. Τρεις παραλληλόγραμμοι κάθετοι καθρέφτες από τη μια μεριά του μπαρ με φωτογραφίες από την ιστορία του ξενοδοχείου -ιδρύθηκε το 1960 και της οικογένειας στον τοίχο, καθρέφτες στο βάθος και από την άλλη μεριά σεπαρέ με καναπέδες και ευμεγέθη τραπέζια. Οι τζαμαρίες δίνουν πάσα στον πετρόκτιστο, δεντροφυτεμένο διάδρομο της κυρίας εισόδου στο ξενοδοχείο, οι καθρέφτες δίνουν λάμψη και εύρος, το ξύλινο καλογυαλισμένο παρκέ θυμίζει πως ο χώρος έχει ιστορία.
Με τα arancini, τα ναπολιτάνικα διάσημα παναρισμένα κροκετάκια, γαστρονομικά παιδιά της cucina povera (τυπικά, φτιάχνονται με το ριζότο που περίσσεψε και γεμίζονται με ένα ελάχιστο κάτι, ένα κομματάκι μοτσαρέλα, ένα κομματάκι προσούτο), ο σεφ αποφάσισε να παίξει: έφτιαξε μια «τερίνα» από ρύζι, παναρισμένη και περασμένη από το φούρνο μέχρι να τραγανίσει υπέροχα και από πάνω τη στόλισε με ένα ρουστίκ ραγού μανιταριών. Μια αποδομημένη, νόστιμη και φίνα απόδοση του διάσημου σνακ. Και εδώ Τokay ξηρό ποικιλία Harslevelu.
Τα νιόκι με φρέσκια τρούφα και σoς από κρέμα παρμεζάνας, είναι σοταρισμένα, έχουν δαντελωτή κρουστίτσα και είναι πανάλαφρα. Σάλτσα είναι βαθιά νόστιμη και μια ανάλαφρη ευωδιά από την τρούφα τυλίγει το πιάτο, για το οποίο ο sommelier προτείνει το Sauvignon Blanc/ Domaine Vacheron, έναν από τους σπουδαιότερους, αν όχι ο σπουδαιότερος οινοποιός της περιοχής Sausere, όπως μας εξηγεί.
Τα paccheri με ραγού από μοσχάρι (ουρά – κότσι – μάγουλα) είναι ό,τι ονειρεύεται κανείς για μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Υπέροχα μελωμένο ραγού με το άφθονο κολλαγόνο από τα επιλεγμένα κομμάτια του κρέατος και ελαφρώς λεμονάτα αρώματα, ντύνουν τα στακάτα ζυμαρικά με βαθιά κρεατένια νοστιμιά. Ιδανική παρέα, το ξινόμαυρο του Θυμιόπουλου (Αμπελοτόπι Kayfas). Καθώς περιμένουμε τα κρεατικά ξαναρίχνουμε μια ματιά στον κατάλογο και η ματιά μας πέφτει στο τυρί «Blu 61» που συμμετέχει στο πλατό των τυριών. Δεν το ξέρουμε και ζητάμε να το δοκιμάσουμε. Πρόκειται για ένα τέλειο μαλακό ιταλικό τυρί, που ωριμάζει για 3 μήνες σε γλυκό κρασί και καλύπτεται με cranberries. Φοβερή λιχουδιά. Με τέτοια εξαιρετική λίστα κρασιών, το πλατό των τυριών θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία.
Ανάμεσα στα scaloppine al limone με τη μαστορική φίνα λεμονάτη σάλτσα και το τρυφερό μοσχάρι και τα πληθωρικής νοστιμιάς saltimbocca alla Romana (ο σεφ τα φτιάχνει με κοτόπουλο και τα συνοδεύει με λαχανάκια Βρυξελλών και σάλτσα βουτύρου) οι γνώμες της παρέας μοιράστηκαν ως εξής: «εθιστικά νόστιμα» τα σκαλοπίνια οι μεν, «δεν παίζονται τα σαλτιμπόκα» οι δε, με το διάσημο πιάτο της Ρώμης, να κερδίζει στα σημεία. Ίσως έπαιξε ρόλο και το συνοδευτικό -η πικρούτσικη γεύση από τα κρουστά λαχανάκια Βρυξελλών ολοκλήρωναν την γευστική παλέτα δίπλα στη ζεστό, αλλά «λιγομίλητο» φασκόμηλο. Μαζί, ένα δυνατό, βελούδινο Amarone Della Valpolicella Zenato Classico. Το δείπνο τελείωσε με μια λεπτότατη τάρτα μήλου που συνοδευόταν με παγωτό αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης και οινική παρέα ένα εκπληκτικό Sauterne Chateau d’Yquem, μελένιο και τριζάτο.
Θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον Head Sommelier του ομίλου Αλέξη Αθανασίου, που καθοδήγησε καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος το pairing οίνου -φαγητού πλουτίζοντας σημαντικά την γευστική εμπειρία μας. Εξαιρετική η wine list με 250 ετικέτες από τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή αμπελώνα. Δεκαεπτά (17) κρασιά με το ποτήρι, ανάμεσά τους και δύο σαμπάνιες και ένα ξηρό Tokay. Walk in κελάρι – αν το ζητήσετε έγκαιρα, θα απολαύσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα prive οινογνωσία.
info
Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ: 2108929165