Υπάρχουν μέρη που σε βρίσκουν, κι όχι το αντίστροφο. Το Geco Athens είναι ακριβώς αυτό. Κρυμμένο σε μια γοητευτική στοά της οδού Λέκκα, μέσα σε ένα κομψό κτήριο της δεκαετίας του ’30 με λεπτομέρειες art deco, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Gatsby δεν φωνάζει την παρουσία του. Την ψιθυρίζει. Και μόλις ανοίξεις την πόρτα, καταλαβαίνεις γιατί. Αυτή η «μυστική στοά» στο κέντρο της Αθήνας έχει καταφέρει να κατακτήσει την αθηναϊκή σκηνή με έναν τρόπο που λίγα εστιατόρια επιτυγχάνουν, συνδυάζοντας το chic με μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που αποπνέει διακριτική πολυτέλεια.
Η πρώτη εντύπωση είναι ηλεκτρική: ένας χώρος που συνδυάζει αβίαστα το chic με μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα. Σκούρο γκρι, χρυσό, μάρμαρο και φως που πέφτει ακριβώς εκεί που πρέπει. Βιομηχανικές υφές και καθαρές γραμμές αντισταθμίζονται από μαλακά υφάσματα, ατμοσφαιρικό φωτισμό και ζεστές αποχρώσεις. Μια τέλεια ισορροπία μεταξύ αστικής αρχιτεκτονικής και σύγχρονου design.
Η εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα δεσπόζει στον χώρο σαν καρδιά που χτυπά, φιλοξενώντας έως 35 άτομα. Λειτουργεί ως ο κοινωνικός παλμός του Geco, όχι απλώς ένας χώρος εξυπηρέτησης, αλλά ένα οπτικό και κοινωνικό σημείο εστίασης που ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την παρατήρηση του κόσμου. Και το καλύτερο; Μπορείς να έρθεις με το βραδινό φόρεμα ή με το τζιν σου. Εδώ δεν υπάρχει dress code. Mόνο διάθεση.
Οι πρωταγωνιστές του Geco Athens
Πίσω από κάθε σπουδαίο εστιατόριο κρύβεται μια ομάδα με όραμα. Στο Geco, αυτή η ομάδα είναι ένας πραγματικός αστερισμός δύναμης. Στο τιμόνι βρίσκονται ο executive chef Παναγιώτης Φλάκας και ο head chef Χρήστος Ρήγας, που φέρνουν καθημερινά στο τραπέζι τον συνδυασμό εκλεπτυσμένων μεσογειακών γεύσεων με παγκόσμιες επιρροές, σε ένα μενού που ισορροπεί μεταξύ κομψότητας και άνεσης με έμφαση στην ποιότητα, τη δημιουργικότητα και τα εποχιακά υλικά.
Το πραγματικό coup είναι η συνεργασία με τον Ιταλό σεφ Antonino Cannavacciuolo, κάτοχο πολλών αστεριών Michelin. Επιλεγμένα πιάτα, κυρίως χειροποίητα ζυμαρικά και ένα signature επιδόρπιο, το περίφημο τιραμισού, επιμελημένα από τον ίδιο, προσθέτοντας μια διεθνή φινέτσα που κάνει το μενού να μιλάει ταυτόχρονα τη γλώσσα της Αθήνας και του κόσμου.
Το Geco, μέσα από τα πιάτα του, διηγείται ιστορίες. Κάθε πιάτο είναι μια πρόταση, κάποτε ψιθυριστή, κάποτε τολμηρή, πάντα ενδιαφέρουσα. Είναι μια επιμελημένη έκφραση εξαιρετικών υλικών και γαστρονομικής τέχνης παγκόσμιας κλάσης, με βαθύ σεβασμό στη γεύση και την προέλευση κάθε συστατικού.
Τα ορεκτικά που ξυπνούν τις αισθήσεις
Ξεκινήστε με το carpaccio ψαριού ημέρας με yuzu και jalapeno. Ντελικάτο σασίμι με φωτεινές νότες εσπεριδοειδών που χορεύουν στη γλώσσα. Ή δοκιμάστε το ceviche με «γάλα τίγρης» ντομάτας, μια δροσερή έκρηξη γεύσης που σε ταξιδεύει από το Αιγαίο στη Λατινική Αμερική σε μία μπουκιά.
Αλλά το πιάτο που κλέβει καρδιές είναι το πολυβραβευμένο carpaccio παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και φιστίκια Αιγίνης. Κομψό, γεμάτο αντιθέσεις στις υφές του, και τόσο ελληνικό που σε κάνει να θες να το αγκαλιάσεις. Παραδοσιακές αλοιφές όπως το χούμους και ο ταραμάς συμπληρώνουν την εικόνα.
Το παιχνιδιάρικο «street food»
Εδώ είναι που το Geco Athens δείχνει το χιούμορ του. Ο γύρος Iberico είναι τολμηρός, αλλά ισορροπημένος.
Τα κεμπάπ τόνου επανεφευρίσκουν την έννοια, ενώ τα «γλειφιτζούρια» θαλασσινών (κροκέτες από βασιλικό καβούρι και γαρίδα με yuzu) είναι το είδος του πιάτου που θες να παραγγείλεις τρεις φορές.
Γεύσεις της Ιταλίας
Οι ταλιατέλες με αυγοτάραχο είναι καθαρή ποίηση σε πιάτο. Χειροποίητα ζυμαρικά, λεμόνι, μαϊντανός και αυτή η μαγεία του αυγοτάραχου που μετατρέπει το απλό σε υπέροχο. Και αν νιώθεις ριψοκίνδυνος, το ελληνικό cacio e pepe με φρέσκια τρούφα είναι η ρωμαϊκή κλασική συνταγή με ελληνική προφορά. Ίσως όχι αυτό που περιμένεις στο άκουσμα της συνταγής, αλλά νόστιμο.
Εκεί που η παράδοση συναντά την τεχνική
Το πιάτο-σταρ είναι το αρνί, σιγομαγειρεμένο για 12 ώρες. Δώδεκα ώρες αγάπης, υπομονής και τεχνικής δεινότητας που καταλήγουν σε κρέας τόσο τρυφερό που διαλύεται στο στόμα σαν υπόσχεση.
Για τους λάτρεις του κρέατος, το μοσχαρίσιο Prime Black Angus είναι σοβαρή υπόθεση: Skirt, Ribeye, Φιλέτο, κοπές που σέβονται το υλικό και τον καταναλωτή.
Και για όσους αναζητούν κάτι πιο οικείο, το κοτόπουλο λεμονάτο με ρίγανη είναι η… Ελληνίδα γιαγιά, που πήγε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Παραδοσιακό, αλλά αναβαθμισμένο. Το γεύμα ολοκληρώνεται με εκλεπτυσμένα κλασικά επιδόρπια όπως το τιραμισού και η crème brûlée, ενώ τα signature cocktails είναι προσεκτικά σχεδιασμένα με ισορροπία και φαντασία. Δημιουργικές επιλογές όπως το «The Monks Gimlet» και το «Bloody Posh».
Όταν πέφτει το σκοτάδι: η πραγματική μαγεία
Αν το Geco είναι εντυπωσιακό την ημέρα, τη νύχτα γίνεται κάτι άλλο. Κάτι πιο ζωντανό, πιο ηλεκτρικό, πιο… Αθήνα. Με ωράριο που εκτείνεται μέχρι τις 02:00 τις καθημερινές και τις 03:00 τα Σαββατοκύριακα, το εστιατόριο μεταμορφώνεται σε ζωντανό late-night bar. Επιμελημένη ψυχαγωγία με εναλλασσόμενους DJs, τραγουδιστές, βιολιστές, πιανίστες και αρπίστες.
Αυτό το πρόγραμμα ζωντανής ψυχαγωγίας είναι ο κρίσιμος μηχανισμός που επιτρέπει στο Geco Athens να εφαρμόσει με επιτυχία το all-day επιχειρηματικό του μοντέλο. Του επιτρέπει να αλλάζει την ταυτότητά του καθώς προχωρά η μέρα, λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών και ένα premium lounge bar στον ίδιο χώρο. Έρχεσαι για δείπνο, μένεις για ποτά, χάνεσαι στη μουσική, και ξαφνικά είναι δύο τα ξημερώματα και δεν θες να φύγεις. Αυτό είναι το Geco: ένας χώρος που σε αρπάζει και δεν σε αφήνει.
Η γαστρονομική ταυτότητα ως τέχνη
Αλλά ας μιλήσουμε λίγο και για τη στρατηγική πίσω από τη μαγεία. Γιατί το μενού του Geco Athens δεν είναι απλώς μια λίστα πιάτων, είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη αρχιτεκτονική που καλύπτει κάθε περίσταση, κάθε διάθεση, κάθε όρεξη. Θες κάτι casual; Το cheese burger με στήθος USA Black Angus Prime και cheddar είναι το comfort food που ονειρεύεσαι, αναβαθμισμένο. Θες να εντυπωσιάσεις σε ένα επαγγελματικό δείπνο; Το ribeye μιλάει τη γλώσσα της πολυτέλειας. Ψάχνεις για κάτι να μοιραστείς με την παρέα σου μετά τη δουλειά; Τα «γλειφιτζούρια» θαλασσινών είναι τέλεια για sharing και γέλια. Γιορτάζεις κάτι ξεχωριστό; Το αρνί για δύο είναι η εμπειρία που θα θυμάσαι.
Αυτή η ποικιλομορφία δεν είναι τυχαία, είναι εξυπνάδα. Το Geco δεν θέλει να είσαι εκεί μόνο για τις μεγάλες περιστάσεις. Θέλει να γίνει μέρος της ζωής σου, από το πρωινό μέχρι το late-night nightcap.
Η σχέση με το Gatsby
Δεν μπορείς να μιλήσεις για το Geco χωρίς να μιλήσεις για το Gatsby Athens Hotel, του οποίου αποτελεί τη γαστρονομική ψυχή. Η φιλοσοφία του ξενοδοχείου; Απλότητα, περιποίηση, έκπληξη. Η persona του Gatsby είναι «σέξι αλλά ντροπαλή», «γεμάτη ζωντάνια και κέφι», ένας «προβοκάτορας που συνδυάζει το μυστήριο με την ευχαρίστηση». Και το Geco είναι ο χώρος όπου όλα αυτά παίρνουν σάρκα και οστά.
Η επιμελημένη συλλογή έργων τέχνης από τον Γιάννη Μουρνιά, το soundtrack από τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο, η αρχιτεκτονική από τα γραφεία WOA και Michaelis & Boyd, όλα συνθέτουν ένα ενιαίο lifestyle brand. Από τη στιγμή που ανοίγει η πόρτα του μέχρι την τελευταία νότα της νυχτερινής μουσικής, κάθε λεπτομέρεια είναι αποτέλεσμα οργάνωσης. Και όταν βγεις από εκείνη τη μυστική στοά στις τρεις τα ξημερώματα, με τη μουσική ακόμα να ηχεί στα αυτιά σου και τη γεύση του τελευταίου cocktail στα χείλη σου, θα καταλάβεις: Δεν ήρθες απλώς για φαγητό. Ήρθες για κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Διαβάστε επίσης:
Ποντιακή Κουζίνα: Η γεύση μιας χαμένης πατρίδας που ζει στο πιάτο
Μικροπεριφερειακή Κουζίνα: Όταν η αυθεντικότητα γεννιέται από το χώμα