Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξει κανείς να μείνει στο ξενοδοχείο Lasante Cape στην Ζάκυνθο. Η ωραία τοποθεσία του, βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτήρι, για παράδειγμα, το ότι είναι σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του νησιού επίσης, αλλά και το όμορφο περιβάλλον στο οποίο είναι χτισμένο. Μοιάζει με ένα μικρό χωρίο μέσα στα ελαιόδεντρα και το πράσινο. Όμως, εκτός από όλα αυτά υπάρχει και ένας ακόμα καλός και νόστιμος λόγος. Και αυτός δεν είναι άλλος από το εστιατόριο fine dining, Fiore, που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείο και φυσικά είναι ανοιχτό και στο κοινό.

Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι φέτος υπήρξε μια μεταγραφή καθώς την κουζίνα του εστιατορίου αλλά και όλου του ξενοδοχείου έχει αναλάβει ο Executive Chef Σταύρου Υφαντίδη. Ένας chef που γνωρίζει πολύ καλά την τοπική κουζίνα, μιας και εδώ κι αρκετά χρόνια δραστηριοποιούταν στο νησί ενώ ταυτόχρονα κατέχει μαγειρική αντίληψη και τα πιάτα που ετοιμάζει μαζί με την ομάδα του, βασίζονται σε ενδιαφέρουσες ιδέες, διαθέτουν τεχνικές και είναι νόστιμα.

Το εστιατόριο Fiore καταλαμβάνει ίσως την πιο όμορφη θέση στο ξενοδοχείο. Βρίσκεται στην άκρη ακριβώς πάνω από την θάλασσα με μια όμορφη θέα στο Ιόνιο. Είναι κάτι σαν να είστε πάνω στο κατάστρωμα ενός πλοίου και να ταξιδεύετε. Βρεθήκαμε την ώρα που ο ήλιος βουτούσε και με το κοκκινωπό του χρώμα έβαφε όλο τον καμβά που απλωνόταν μπροστά μας. Η καλύτερη θέα, την καλύτερα ώρα.

Πάμε όμως στο μενού τώρα που έχει ετοιμάσει ο σεφ Υφαντίδης μαζί με τον head chef Βασίλη Ντάκο αλλά και την υπόλοιπη ομάδα. Αυτό αντλεί την έμπνευση του από την επτανησιακή κουζίνα και βασίζεται στις προσεγμένες πρώτες ύλες. Μάλιστα πολλά από τα λαχανικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα προέρχονται από το μποστάνι που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο – διαθέτει και δικό του εστιατόριο που είναι για πιο ρουστίκ και comfort καταστάσεις. Δεν θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα, αλλά πιο εμπνευσμένα και δημιουργικά που όμως τα έχουν ως αναφορά.

 

Θα ήταν πλεονασμός να σας αναφέρουμε όλα τα πιάτα από degustation menu που γευτήκαμε εκείνο το βράδυ, για αυτό και θα σταθούμε σε αυτά που ξεχωρίσαμε. Από τα τρία amuse bouche, τα οποία άνοιξαν το δείπνο μας, η τάρτα γεμιστή με μπριάμ, μους φέτας, κρέμα κόκκινης πιπεριάς και παστό γαύρο ήταν σκέτη νοστιμιά. Γινόταν μια μπουκιά αλλά πολύ θα θέλαμε να υπήρχε και δεύτερη. Η καβουροσαλάτα ήταν ένα πιάτο που έπαιζε με το ζεστό και το κρύο. Συνδυάζει μπλε και βασιλικό καβούρι, αυγά αχινού, είχε απαλές οξύτητες από τον αφρό λεμονόχορτου και ολοκληρωνόταν με ένα γευστικό ζωμό από καβούρι και αχινό. Ο «μαγειρικός πρόσφυγας», όπως αποκαλεί ο Υφαντίδης το πιάτο που παντρεύει τις γεύσεις τις Βόρειας Ελλάδος με την Ζάκνυθο, είναι ένα πιάτο που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς. Στην ουσία είναι ένα mille feuille από λάχανο, καπνιστό χέλι μαζί με μπόλικα μυρωδικά, μαγιονέζα μαϊντανού, τηγανιτή κάπαρη και χοιρομέρι Ζακύνθου. Και όλο αυτό το σύνολο καλύπτεται από ένα αυγολέμονο με λάδι δυόσμου, που είχε ωραίες οξύτητες και βαθιά γεμάτη νοστιμιά. Επίσης η κακαβιά, φτιαγμένη με συναγρίδα, ήταν ένα ιδιαίτερο πιάτο με περίσσια γεύση όπως και το μυλοκόπι με πουρέ κολοκύθι και σάλτσα από γυαλιστερές, που ξεχείλιζε από φρεσκάδα. Αυτή τη ωραία μαγειρική δουλειά ντύνει οινικά η sommelier, Ελευθερία Αναστασιάδου, με επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα ολοκληρώνοντας έτσι την γευστική εμπειρία στο έπακρο.

Σε γενικές γραμμές έχουμε να πούμε ότι ο Υφαντίδης παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο μενού που έχει γευστικές εντάσεις και νοστιμιά. Σχεδόν κάθε πιάτο συνοδεύεται και από ένα ζωμό – σάλτσα ο οποίος προσθέτει επιπλέον ενδιαφέρον στις δημιουργίες – όλοι τους ήταν τόσο γευστικοί που θα μπορούσε κανείς να του φάει- πίει και μόνους τους.

Ακρωτήρι, Ζάκυνθος, Ξεν. Lesante Cape, τηλ. 26950 44495