Μια θαλασσινή εστιατορική διαδρομή σε ψαροταβέρνες, μια διαδρομή που αγγίζει Πάτρα και Κόρινθο, αγκαλιάζει όμως και την πανέμορφη παλαιά εθνική οδό και τα παραθαλάσσια χωριά αυτής, προτού στρίψει στα Ίσθμια με προορισμό το παλαιό Καλαμάκι και την παραλία της Αλμυρής.

Το γευστικό αυτό ταξίδι ξεκινά από την Πάτρα και τα προάστιά της. Τρία εστιατόρια με μεγάλη ιστορία και ισχυρή παρακαταθήκη μας περιμένουν.

Μουρτάς

Στην νοτιοδυτική πλευρά της Πάτρας, στην περιοχή της παραλίας η Δέσποινα Μουρτά, η νεότερη, κρατά ζωντανή τη γευστική κληρονομιά της παλαιότερης ψαροταβέρνας των Πατρών. Άνοιξε το 1928, από τους, προσφυγές από τη Σμύρνη, Γιώργο και Δέσποινα Μουρτά, που έφτιαχναν μαρίδες στο τηγάνι και κάποια λίγα μαγειρευτά πιάτα από την περιοχή της Σμύρνης.

Δυνατή θαλασσινή πρώτη ύλη, εξαιρετικά λαχανικά στο τηγάνι (τα κολοκυθάκια της είναι must), αλίπαστα και μαρινάτα, αλλά και και μαγειρευτές θαλασσινές συνθέσεις, όπως ένα φρικασέ με ψάρι ημέρας και μια ράντζα μπουργέτο συνθέτουν το προφίλ της ιστορικής αυτής ψαροταβέρνας.

Π.Ε.Ο Πατρών Πύργου 35, Παραλία Πατρών, 2610 526607

Αργώ (Οικογένεια Λόη)

Το 1999, ο Θωμάς Λόης, γνώστης του θαλασσινού πλούτου, ψαράς ο ίδιος στα νιάτα του και από τους πρωτοπόρους της εστίασης στην Πάτρα (pizza Λόης), ανοίγει ένα εστιατόριο θαλασσινών στην περιοχή του Δημορηγόπουλου (προάστειο των Πατρών στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου). Ένας προορισμός που έμελλε να γινεί το γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των θαλασσινών.

Ήταν το μόνο μαγαζί στην περιοχή που λειτουργούσε χειμώνα-καλοκαίρι. Τα χρονιά πέρασαν και το 2014 το εστιατόριο μεταφέρεται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στην περιοχή της Μαρίνας. Το εστιατόριο Λόης συνεχίζει πλέον και από το καινούργιο του σημείο να κρατά ψηλά τη σημαία της κλασικής ψαροφαγίας μέσα από το τρίπτυχο: Ποιοτική πρώτη ύλη – δυνατά μαγειρέματα χωρίς συνθέτες συνταγές και παρουσιάσεις – πολύ δυνατό τηγάνι και σχάρα.

Η οικογένεια Λόη φημίζεται για τη γνώση της τέχνης του ψησίματος. Εδώ δεν θα βρείτε συνθέσεις που αναδεικνύουν την ωμή ψαροφαγία, πάρα μόνο παραδοσιακές συνταγές και τα ξακουστά τους ζυμαρικά με αστακό και γαρίδες.

Ηρ.Πολυτεχνειου 78, Πάτρα, 2610 990970

Αστέρια

Το 1952, η οικογένειά Χαραλαμπακόπουλου ανοίγει το εστιατόριο Αστέρια που στεγάζεται σε ένα όμορφο οίκημα πλάι στη θάλασσα, στην συνοικία Δάφνες στην ευρύτερη περιοχή των Μποζαΐτικων. Μια παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ Πάτρας και Ρίου. Ένα προορισμό με έντονο αστικό προφίλ που υπήρξε σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πατραϊκή κοινωνία.

Από το 2015, τα Αστέρια ανήκουν στην οικογένεια Μάργαρη και προβάλλουν πλέον σαν ένα καθαρά ψαροφαγικό εστιατόριο, με κορυφαία πρώτη ύλη αποκλειστικά από καΐκια του Πατραϊκού κόλπου, πλάι σε γευστικότατες σαλάτες με εποχικά λαχανικά και χειροποίητες αλοιφές. Ψαρόσουπες, σαγανάκια, γαρίδες και ράτζες (σαλάχια) μπουργέτο, (αχνιστές με λάδι λεμόνι και σκόρδο), ράτζες στο τηγάνι και αχνιστές γλώσσες, μικρά ψάρια στο τηγάνι και μεγαλύτερα στην σχάρα.

Μαεστρικά ψημένοι έρχονται μπροστά σας οι βακαλάοι και τα πετάλια στη σχάρα, ενώ η μοναδική ωμή ψαροφαγικη στιγμή είναι το άγριο ελεύθερο λαβράκι (όταν υπάρχει) με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και ανθό αλατιού.

Μέντορος 1, Μποζαΐτικα Πατρών, 2610 434349

Ο Φάρος

Στην παραλία του Λέχαιου Κορινθίας υπάρχει η ψαροταβέρνα Ο Φάρος. Σε ένα γραφικό σημείο της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, ακριβώς πάνω στη θάλασσα, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, αλλά και μαγειρευτά πιάτα με θαλασσινή, πάντα, χροιά που βγαίνουν καθημερινά από τον ξυλόφουρνο, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εστιατορίου και επιμελείται προσωπικά ο ιδιοκτήτης Γιώργος Μπαρμπόπουλος.

Χταπόδι στιφάδο, γιουβέτσι με πεσκανδρίτσα, ψαρόσουπες, μαρινάτα και αλίπαστα ψάρια, γίγαντες και ρεβυθάδες στον ξυλόφουρνο, πλάι σε τραγανά τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες, αλλά και κάποια ωμά ημέρας, συνθέτουν το προφίλ αυτής της δυνατής ψαροταβέρνας με τους πιστούς θαμώνες και τη διαρκώς αυξανομένη πελατεία.

Ηραίου 94, Λέχαιο, 27410 88841

Φάνης

Ο Φάνης Γρίσπος είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου θαλασσινών Φάνης, στην περιοχή Καλάμια στην Κόρινθο. Ένας ψαροφαγικός προορισμός που έχει για κύρια μαγειρικά όπλα του τη δυνατή πρώτη ύλη και το καθαρό τηγάνι, πλάι σε λιγοστές θαλασσινές μαγειρικές αναφορές.

Ωμά και αχνιστά ψάρια και όστρακα, μαλάκια στο τηγάνι και τη σχάρα, κάποια ζυμαρικά με θαλασσινό πρόσημο, σαλάτες και ψάρια ημέρας μικρά και μεγαλύτερα, συνθέτουν εδώ το σκηνικό. Εξαιρετική πρώτη ύλη και διακριτική παρέμβαση στις ωμές συνθέσεις του. Χόρτα βρασμένα και τραγανά σαλατικά, μια ταραμοσαλάτα δουλεμένη στο χέρι, τηγανητές σουπιές με το μελάνι τους, ένα όμορφο κριθάρι με καραβίδες, μαστορικό τηγάνι και δυνατή σχάρα από την σύζυγο του Φανη, Ελένη Γρίσπου.

Γεωργ. Παπανδρέου 87, Κόρινθος, 2741021225

Αλμυρίκι

Λίγα λεπτά από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, καθώς έχετε ήδη οδηγηθεί στην την επαρχιακή οδό Ισθμού-Αρχαίας Επιδαύρου, στην παράλιά της Αλμυρής υπάρχει το Αλμυρίκι του Κώστα Μπαμπαλίκη. Εκεί όπου η παραδοσιακή ψαροφαγία συνυπάρχει αρμονικά με τις σύγχρονες μαγειρικές επιταγές και τάσεις.

Σε μια όμορφη αυλή, στην άκρη του κύματος, θα απολαύσετε γιουβαρλάκια θαλασσινών, ψητό χταπόδι με πάπρικα, ένα πλατύ ζυμαρικό με σάλτσα σαβόρε και αχνιστό ψάρι ημέρας, γαρίδες κοιλάδας με μοσχολέμονο και κουμκουάτ. Όλα αυτά, πριν πάρετε μια γεύση από τις ικανότατες μαγειρικές τους επιδόσεις μέσα από πιάτα όπως: μπιάνκο, φρικασέ και ένα στιφάδο θαλασσινών αντίστοιχα.

Επαρχιακή οδός Μονής Ταξίαρχων, Παραλία Αλμυρής, 27410 34230

Κάβος 1964

Last but not least, το αντίθετο μάλιστα, αφήσαμε το εστιατόριο Κάβος στα Ίσθμια. Στην περιοχή των Ισθμίων, στην κυριολεξία κρυμμένη μέσα σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος, η ταβέρνα ο Κάβος 1964 είναι ένας προορισμός που έχτισε τη φήμη του από στόμα σε στόμα, για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εστιατόρια θαλασσινών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ζωντανό παράδειγμα ο ιδιοκτήτης Τάσος Βλάσης και η μητέρα του η κυρία Παγώνα. Αρκεί να δοκιμάσετε την ταραμοσαλάτα της. Βάζει κάτω αρκετές ταραμοσαλάτες, φημολογούμενες και ως κορυφαίες. Στον Κάβο οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και καθορίζονται από την ψαριέρα που δεσπόζει στην είσοδο. Εδώ κυριαρχούν τα ωμά ψάρια και όστρακα, τα ψάρια και τα μαλάκια στη σχάρα και οι μετρημένες επιλογές ζυμαρικών.

Σταθερές αξίες παραμένουν τα άγρια χόρτα και οι ντομάτες στην εποχή τους, το χταπόδι και τα μαρινάτα τους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ωμά μπαρμπούνια στην εποχή τους. Μια αληθινή ωδή από τον μαέστρο Τάσο Βλάση. Ψήσιμο υψηλού επιπέδου στα καρβουνά, από έναν τεχνίτη ψήστη που βρίσκεται πάνω από τις φωτιές του Κάβου για 25 συναπτά έτη.

Ίσθμια, Κορινθία, 27410 37906

Διαβάστε επίσης

Hambo: Τα μπεργκεράδικα των 80’s που έσπαγαν ταμεία