Για πολλούς η Νεμέα θεωρείται η Τοσκάνη της Ελλάδας. Για άλλους, ο δημοφιλέστερος -και όχι άδικα- οινοτουριστικός προορισμός της χώρας. Για μερικούς, δε, τόπος με ρίζες βαθιές στον μύθο και στην ιστορία. Για τον επιχειρηματία Μένιο Τουρλώτο, τους οινοποιούς Γιώργο Σκούρα και Γιάννη Τσέλεπο αλλά και για τον δημοσιογράφο οίνου, Ντίνο Στεργίδη, η Νεμέα, τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια, είναι η αφετηρία για ένα στοχαστικό γαστρονομικό ταξίδι, με πυξίδα τον οίνο και κινητήρια δύναμη το προσεγμένο food and wine pairing. Κομβικό σημείο αυτής της κοινής διαδρομής τους, τα 17 χωριά της αμπελουργικής ζώνης των οίνων ΠΟΠ Νεμέας, τα οποία άλλωστε έδωσαν όνομα, έμπνευση και οδηγό στο οινοφιλικό εστιατορικό τους project.

Από τις αντίκες στα εμφιαλωμένα κρασιά

Ντόπιοι και τουρίστες πρωτογνώρισαν το 2020 το μαγαζί του Μένιου Τουρλώτου με την επωνυμία Αντίκα. Ένα ζεστό, επαρχιώτικο στέκι με comfort κουζίνα, σοφιστικέ ατμόσφαιρα στη σάλα που έδινε (και εξακολουθεί να δίνει) έμφαση στο ξύλο και με σήμα κατατεθέν του, τις διαλεγμένες αντίκες στο ντεκόρ. «Το κρασί, ειδικά το Αγιωργίτικο, μέχρι εκείνη τη στιγμή» παραδέχεται ο Μένιος «αν και το αγαπούσα ιδιαίτερα, καθότι μεγάλωσα μέσα στα αμπέλια της Νεμέας, δεν είχε ρόλο πρωταγωνιστικό στο μενού της Αντίκας». Όλα όμως ανατράπηκαν, πριν ακόμα το εστιατόριο κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής του, «τότε που ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Ντίνος με πλησίασαν και μου ζήτησαν να ενώσουμε κάτω από την ίδια στέγη τους αμπελουργικούς θησαυρούς που τόσο εξαιρετικά, χρόνια τώρα, παράγει η περιοχή μας» συμπληρώνει. Έτσι, λοιπόν, οι 4 άνδρες αποφάσισαν να ενώσουν τη γαστρονομία με την οινοποιητική παράδοση του τόπου, να προωθήσουν τις εκλεκτές ετικέτες των αμπελώνων της Νεμέας και να δώσουν στους επισκέπτες μία ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία, που ξεκινά από το αρχαιολογικό μουσείο, περνά στα επισκέψιμα οινοποιία και καταλήγει, για πολλούς εξ αυτών, στα «17 χωριά».

17 χωριά σε 17 πιάτα

Τα 17 πιάτα του εστιατορικού μενού αντιστοιχούν στα 17 χωριά, που ανήκουν στη γεωγραφική ζώνη του ΠΟΠ Νεμέα, «χωρίς, όμως στην ουσία» διευκρινίζει ο Μένιος «να υπάρχει απόλυτη γαστρονομική συσχέτιση του κάθε χωριού με το αντίστοιχο πιάτο. Δεν πατήσαμε σε τοπικές συνταγές και σε παραδόσεις που συνάδουν με τη μαγειρική ταυτότητα αυτών των χωριών. Παρ’ όλα αυτά, η κουζίνα μας αγαπά τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής μας και επιλέγει με βάση την εντοπιότητα, τις πρώτες της ύλες».

Έτσι, λοιπόν, για παράδειγμα, το πιάτο της Αρχαίας Νεμέας αντιστοιχεί σε κεφτεδάκια κοκκινιστά από χοιρινό κιμά, ο Γαλατάς σε πίτα από χόρτα και αρνάκι, το Καστράκι σε κριθαρότο μανιταριών (και καπνιστό τυρί), το Κούτσι σε τραχανότο (με βασιλομανίταρα, Αγιωργίτικο και κατίκι), η Νεμέα σε κόκορα με Αγιωργίτικο και ζυμαρικά πλεξούδες, ενώ το Λεόντιο σε στήθος κοτόπουλου με Μοσχοφίλερο, κουκουνάρι και πλιγούρι. «Το ωραίο σε όλη αυτή τη σύλληψη» λέει ο Μένιος «είναι ότι, μεταξύ άλλων, μας επισκέπτονται και κάτοικοι αυτών των χωριών, οπότε και οι ίδιοι διαβάζοντας το μενού, ξαφνιάζονται ευχάριστα και συχνά μάλιστα καταλήγουν να παραγγέλνουν το πιάτο που αντιστοιχεί στο δικό τους χωριό».

Μεταξύ των εκπλήξεων και τα σουπλά τα οποία στολίζονται σε ένα καλαίσθητο εικαστικό αποτέλεσμα, ξεδιπλώνοντας τον χάρτη των αμπελώνων της Νεμέας και δίνοντας στον επισκέπτη μία καλλιτεχνική γνωριμία με τη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη.

Η εμπειρία του food and wine pairing

Όπως και να ’χει, πάντως, πρωταγωνιστής σε κάθε περίπτωση παραμένει το κρασί. «Επιλέξαμε πιάτα που αναδεικνύουν και συνοδεύουν πολύ ευχάριστα το κρασί» σημειώνει ο Μένιος. «Γι’ αυτό» συμπληρώνει «και το μενού μας δε στηρίζεται σε υπερβολές, γευστικές εντάσεις και περίπλοκα στησίματα. Δεν είμαστε ένα γκουρμέ εστιατόριο. Θέλουμε ο επισκέπτης μας να δοκιμάζει απλές και νόστιμες γεύσεις, να καταλαβαίνει τι τρώει και κυρίως να μη χάνει την ισορροπία των γεύσεων μεταξύ φαγητού και κρασιού. Να γίνεται δηλαδή ένα μελετημένο food and wine pairing που στόχο θα έχει την ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία του οινικού ταξιδιώτη στην περιοχή μας».

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα «17 Χωριά» δεν είναι όλοι άριστοι γνώστες των κρασιών ή επαγγελματίες του οίνου. Ευτυχώς, «εμείς είμαστε εδώ» παρατηρεί ο Μένιος «για να τους κατευθύνουμε στην ετικέτα που θα επιλέξουν και στη συνέχεια, στο πιάτο που της ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να μας περιγράψει πρώτα το κρασί που θέλει να πιει, με τα χαρακτηριστικά που ψάχνει και εμείς να του προτείνουμε την ετικέτα και έπειτα το πιάτο. Ή και αντίστροφα, πρώτα να διαλέξει το πιάτο και έπειτα να επέμβουμε για να του προτείνουμε το ιδανικό κρασί». Βέβαια, υπάρχουν και οι «οργανωμένοι» οπαδοί του κρασιού, άνθρωποι που επιδίδονται συστηματικά σε οινογνωσίες και απολαμβάνουν με πάθος και βαθιά γνώση το κρασί. «Είναι εκείνοι που αγαπούν τον οινοτουρισμό» υπογραμμίζει ο Μένιος «που έχουν ταξιδέψει από μακριά και πολύ μακριά για να δοκιμάσουν τα αγαπημένα τους κρασιά ή ακόμα και επαγγελματίες του κρασιού που έρχονται από το εξωτερικό στη Νεμέα μόνο και μόνο, επειδή θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την οινοποιητική της παράδοση. Αυτοί είναι συνήθως: Αμερικανοί, Αυστραλοί αλλά και κάποιοι Ευρωπαίοι, κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί».

Σε μπουκάλι και ποτήρι

Οι ετικέτες των κρασιών, όπως μαθαίνω, αγγίζουν τις 100 και προέρχονται από τον νεμεάτικο αμπελώνα και από οινοποιία της περιοχής (τουλάχιστον 15). «Είναι αδύνατον λόγω μεγέθους να φιλοξενήσουμε κάθε ετικέτα από κάθε τοπικό οινοποιείο της περιοχής, γι’ αυτό και ανά περιόδους επιλέγουμε μία με δύο ετικέτες ανά οινοποιείο, ώστε να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας όσο το δυνατόν περισσότερες» λέει ο Μένιος και εξηγεί «Κάνουμε κύκλους, δηλαδή μετά από έναν χρόνο επανερχόμαστε στον ίδιο οινοποιό ή συνεργαζόμαστε με κάποιον άλλο, χωρίς να ξεφεύγουμε από την περιοχή».

Έμφαση, βέβαια, δίνεται εκτός από το κρασί στο μπουκάλι και στο κρασί που σερβίρεται στο ποτήρι. «Θέλουμε ο επισκέπτης να δοκιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερες ετικέτες όταν επισκέπτεται το εστιατόριό μας και αυτό επιτυγχάνεται, κυρίως, επιλέγοντας ποτήρι. Σερβίρουμε λοιπόν, γύρω στα 5-6 λευκά, άλλα τόσα ροζέ και ακόμα περισσότερα ερυθρά. Αγιωργίτικα σε διάφορες χρονιές, σε διάφορες οινοποιήσεις, ίσως και κάποια blends» συμπληρώνει.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσκεψη στο κελάρι (δίπλα από εκεί που στεγάζεται το εστιατόριο). Εκεί «αναπαύονται» όλα τα κρασιά που περιλαμβάνονται στην οινική λίστα του μενού, ενώ συχνά φιλοξενούνται γευσιγνωσίες και prive δείπνα γύρω από το μεγάλο, μοναστηριακού τύπου, τραπέζι.

info
Δερβενακίων 12, Νεμέα, τηλ. 27460 23778