Μια απολαυστική έκρηξη φρεσκάδας είναι βιετναμέζικη κουζίνα που σερβίρει το Dao με ολόφρεσκα λαχανικά, αρωματικά βότανα και πολλές vegetarian προτάσεις. Οι ταξιδεμένοι στη νοτιοανατολική Ασία λένε ότι η βιετναμέζικη κουζίνα είναι η πιο φίνα και αρωματική σε ολόκληρη την αχανή περιοχή. Στην Αθήνα δεν είναι από τις κουζίνες που πολυκυκλοφορούν. Το φαγητό όμως που προσφέρει στο εστιατόρο Dao η κυρία Tran Thi Anh Dao Van, Βιετναμέζα, παντρεμένη με Έλληνα και κάτοικος Ελλάδας εδώ και 18 χρόνια και ο συνεταίρος της Villaluz Al από τις Φιλιππίνες κάτοικος Ελλάδας για 15 χρόνια, είναι υπέροχο.

Μια έκρηξη φρεσκάδας παντού από τα ελάχιστα μαγειρεμένα αρωματικά βότανα και τα άφθονα ολόφρεσκα τραγανά λαχανικά. Πολλά πιάτα ατμού, διάφανα ρολάκια από ριζόχαρτο και τηγανιτά σπρινγκ ρολς από δαντελένια φύλλα φτιαγμένα από αλεύρι ρυζιού, σχεδόν μηδενικές λιπαρές ουσίες, σχεδόν μηδενικά γαλακτοκομικά. Μια κουζίνα εύθραυστη και τρυφερή που τυλίγει τα πάντα σε ευωδιές από κόλιανδρο, βιετναμέζικη μέντα, καρδάμωμο, φρέσκα φύλλα λάιμ (ήταν φυτεμένο σε μια μεγάλη γλάστρα δίπλα στο τραπέζι μας όπως και το λεμονόχορτο) φρέσκο τζίντζερ και δίνει στα θαλασσινά και στα vegetarian πιάτα, σημαντική θέση.

Αν και τα σάντουιτς Βanh mi, ένα πολύ αγαπητό βιετναμέζικο street food, με ψωμί σαν μπαγκέτα και διάφορες γεμίσεις, κατέχουν μεγάλο κομμάτι στο μενού, τα παρακάμψαμε και προτιμήσαμε τα διάφορα ρολάκια. Αποδείχτηκε μια πολύ καλή απόφαση. Τα πολύχρωμα διάφανα «ωμά» ρολάκια Goi Cuon από βρώσιμο ριζόχαρτο και διάφορες γεμίσεις – τα δικά μας περιείχαν είχαν γαρίδες, χοιρινό, noodles ρυζιού, τραγανά λαχανικά και άπειρα, σχεδόν αμαγείρευτα αρωματικά με συνοδεία μια αδρή σος από φυστικοβούτυρο ήταν θεσπέσια. Τα ρολάκια ατμού Βanh Cuon με «κρεπούλες» από φύλλο από αλεύρι ρυζιού, με γαρίδες και μανιτάρια, ήταν λίγο καυτερά, λίγο γλυκά και πεντανόστιμα. Τα τηγανητά Spring rolls, και αυτά με ένα φύλλο φτιαγμένο από ρυζάλευρο σκέτη δαντέλα, με χοιρινό, καρότο, ρυζομακάρονα μανιτάρια και γλυκόξινη σως θαλασσινών, ξεχείλιζαν ευωδιαστά ζουμάκια. Μια τριλογία δροσερή και μοσχοβολιστή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Με πρόταση της γλυκύτατης μαντάμ Dao, δοκιμάσαμε μια παραδοσιακή βιετναμέζικη σαλάτα με μοσχάρι, λεπτά ρυζομακάρονα (vermicelli noodles) καρότα τουρσί και φιστίκια, καταλήξαμε όμως ότι προτιμάμε τη σαλάτα με πράσινη παπάγια, μάνγκο, γαρίδες και άφθονο φρέσκο κόλιανδρο. Οι σούπες είναι βασικό κομμάτι της βιετναμέζικης κουζίνας και η διάσημη χορταστική σούπα «Pho», τρώγεται από όλους, παντού και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Περιέχει ένα σωρό υλικά και έτσι όπως μας τη σέρβιραν εδώ, ήταν γεμάτη από τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας, πολλά αρωματικά χόρτα ανάμεσά τους βιετναμέζικη μέντα και πολύ φρέσκο κόλιανδρο, νουντλς από ρύζι, φύτρες φασολιών, φρέσκα λαχανικά. Όλα ψιλοκομμένα, βρασμένα σε ένα υπέροχο ζωμό από κόκαλα μοσχαρίσια με το μεδούλι τους που σιγοβράζουν σε μια τεράστια κατσαρόλα για ώρες, όπως είδαμε όταν μας ξενάγησε ο κύριος Αλ, μέντοράς μας σε αυτή την απολαυστική βιετναμέζικη γαστρονομική εμπειρία, στο εργαστήριο της κλινικά καθαρής κουζίνας.

Αφήνοντας την αμιγώς βιετναμέζικη κουζίνα, μπορείτε να απολαύσετε πάπια που μοιάζει με την πάπια Πεκίνου, πολύ τρυφερή, με δύο σαλτσούλες, πιπεριού και πορτοκαλιού, συν μια μικρή σαλάτα, διάφορα πιάτα με τηγανητό ρύζι, διάφορα πιάτα με νουντλς. Ό,τι σερβίρεται στο μαγαζί το φτιάχνουν στην κουζίνα εξ αρχής. Τιποτα δεν αγοράζεται έτοιμο. Η κ. Dao πήρε ως και φίλτρο νερού και μαγειρεύουν με αυτό για να διατηρούν στα πιάτα της την πραγματική βιετναμέζικη γεύση. Η σάλα είναι φωτεινή και λιτή με ψάθινα φωτιστικά και βλέπει στην ανοιχτή κουζίνα και στο πίσω μέρος σας περιμένει μια μικρή αυλή γεμάτη γλάστρες με μυριστικά. Βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

info
Λεπενιώτου 4, Ψυρρή, τηλ. 2103248547

Φωτογραφίες: Dao Vietnamese Cuisine (Facebook)