Στην εξωτική πολύχρωμη αυλή του εστιατορίου CHE Cocina y Barra Sudamericana, η καινούργια συνταγή από το διάσημο σεφ Θάνο Στασινό μιξάρει tacos, anticuchos και gyozas με πρασοσέλινο, στιφάδο και dashi σε μια γοητευτική κουζίνα χωρίς σύνορα.
Η τεράστια πολύχρωμη τοιχογραφία με τη Φρίντα Κάλο μας γνέφει από μακριά, πριν ακόμα περάσουμε τα νοητά σύνορα Νότιας Αμερικής – Πειραιά που ορίζει ο υπέροχος κήπος του μαγαζιού. Με το πρώτο βήμα, χανόμαστε στο φλογερό εξωτισμό του χώρου. Δυνατά χρώματα παντού, μπανανόφυλλα, πράσινο που φιλτράρει ρομαντικά τον ήλιο το μεσημέρι, φωτάκια το βράδυ, λάτιν ρυθμοί, ένα χαλαρό tiki bar – εστιατόριο ντυμένο στα μπαμπού, δερμάτινοι καναπέδες, περουβιανά υφάσματα, τραπέζια με εξωτικά μωσαϊκά, άπειρα ξύλινα διακοσμητικά, ο ήχος της ζούγκλας του Αμαζονίου. Άλλωστε ο σεφ Θάνος Στασινός, δεινός ταξιδευτής και ένας από τους εισηγητές της Nikkei κουζίνας στην Ελλάδα, πέρασε καιρό στον Αμαζόνιο, έφαγε με τους γηγενείς Ινδιάνους και εξερεύνησε την κουλτούρα τους, ανέβηκε στο Μεξικό και τριγύρισε στα άπειρα street food δοκιμάζοντας το αυθεντικό «πώς και τι» της δικής τους cucina povera, πήγε στην Αργεντινή κάθισε στις churrascarias πίνοντας cerveza με τους ντόπιους σε μικρές πόλεις χαμένες στο πουθενά.
Ο σεφ είναι consultant chef στο εστιατόριο Biblos στη Μύκονο, στο Kohilia στο Resort Lagonissi στα sushi restaurant Shisan κ.λπ.. Ήταν στο CHE Cocina y Barra Sudamericana από το 2018 μέχρι το 2021 και ανέλαβε πάλι τα ηνία της κουζίνας προς το τέλος του 2024 με chef de cuisine τον Αντώνη Μαυρίδη. Το μενού του μαγαζιού προτείνει μια multi ethnic κουζίνα με «αναρχική» διάθεση. Η ελληνική γεύση ιχνηλατείται μέσα από κλασικές ρετσέτες, όπως το πρασοσέλινο αυγολέμονο σαν γέμιση στις γιαπωνέζικες gyozas και το χοιρινό στιφάδο σαν γέμιση στα tacos al Pastor, το σαγανάκι και συνυπάρχει με τα anticuchos, το σεβίτσε, το dashi, τη σόγια, το βάσκικο τσιζκέικ και το επικό tres leches.
Πιάτα που ξεχωρίσαμε και θα επιστρέψουμε για χάρη τους στο CHE Cocina y Barra Sudamericana είναι τα καταπληκτικά μανιτάρια πλευρώτους confit σε σκόρδο, βούτυρο και θυμάρι που ψήνονται στο josper και συνοδεύονται με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, dashi και ραπανάκι. Υφές που υποχωρούν όμορφα στο δόντι, ελαφριά καυτερή επίγευση, από τα ωραιότερα μανιτάρια που έχουμε δοκιμάσει. Τα διάσημα γιαπωνέζικα κεφτεδάκια tsukune από κοτόπουλο με κρέμα μελιτζάνας και miso στη βάση είναι πεντανόστιμα και το ζελέ σόγιας από πάνω προσθέτει τόνους φινέτσας. Σε άλλο ύφος, ρουστίκ και με ελληνική σφραγίδα, το καταπληκτικό σπετζοφάι με ένα στιβαρό, χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, πιπεριές jalapenos και γαρνιτούρα από κρεμμύδι και «άχυρο» πατάτας πάνω σε σάλτσα ντομάτας.
Ιδιαίτερη περίπτωση, τα tacos al pastor, δηλαδή τα τάκος του βοσκού. Κατά παράδοση τα τάκος γεμίζονται με ψιλοκομμένο μαριναρισμένο κρέας, σαν το δικό μας γύρο. Εδώ, ο σεφ φτιάχνει ένα απίστευτα νόστιμο στιφάδο από λαιμό χοιρινού Iberico, που το συνοδεύει με κρέμα από matcha (πράσινο γιαπωνέζικο τσάι). Ένα ιδιαίτερα πικάντικο πιάτο που δεν χορταίνεται. Άλλο πιάτο που απολαύσαμε και κάνει σουξέ το υπέροχο «μαγειρευτό» με μάγουλα μοσχαριού black angus που λιώνουν στο στόμα, πιπεριά τσιπότλε και ρίζα αμαζονίου, ενώ το κοτόπουλο μπαλοτίνα αλα brasa δηλαδή στη σχάρα, με πίκλα καρότου και mole (σάλτσα) από παστινάκι (άσπρο καρότο) πάει και έρχεται στα τραπέζια.
Όσοι αγαπούν τις πολύ γλυκές γεύσεις, θα αγαπήσουν το επικό tres leches, ένα γλυκό που σφραγίζει την νοτιοαμερικανική ζαχαροπλαστική από τη μια άκρη της ηπείρου μέχρι την άλλη. Οι υπόλοιποι θα παραγγείλουν ένα βάσκικο τζιζκέικ, που είναι και της μόδας και δεν είναι και τόσο γλυκό. Μπορείτε να τελειώσετε την έξοδό σας (ή να ξεκινήσετε νέο γύρο) στο μπαρ με ένα τροπικό κοκτέιλ, ή ένα παλαιωμένο mezcal, φλερτάροντας και ανασαίνοντας τη ζούγκλα, έστω και σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό Μεγάλο Λιμάνι.
Info
Καραΐσκου 151, Πειραιάς, τηλ. 2104296660
Κεντρική φωτογραφία: CHE Cocina y Barra Sudamericana (facebook)
Δείτε επίσης
Επετειακό μενού για τα 50 χρόνια του St George Lycabettus