The Holy Trinity. H εμβληματική ιταλική κουζίνα της Ρώμης. Τα τριαδικά θεμέλια της κοσμοθεωρίας των ζυμαρικών. Cacio e Pepe, Carbonara και Amatriciana. Μαζί με την Pasta ala Gricia δημιουργούν την «Αγία Τετράδα των Ιταλικών Ζυμαρικών» μοιράζοντας ουσιαστικά δυο κοινά χαρακτηριστικά υλικά από την ευρύτερη περιοχή του Lazio. Το τυρί Pecorino Romanο συνώνυμο των Laziale για περισσότερα από 2000 χρονιά καθώς και τα παστά χοιρινά μαγουλά (guanciale).

Για κάθε μια από αυτές τις τέσσερις υπέροχες συνταγές θα ταξίδευα όσο μακριά και αν έπρεπε για να την απολαύσω. Δεν είναι και τόσο μακριά η Κηφισιά άλλωστε. Και στην οδό Λεβίδου υπάρχει το Casa Giacomo, ένα palazzo σε μικρογραφία, μια μεγαλοπρεπής κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου. Ενα γοητευτικό κράμα στιβαρής εστιατορικής αισθητικής με λινά τραπεζομάντηλα και ασημικά στα τραπέζια, γκραβούρες και πίνακες προσωπικοτήτων στου τοίχους με αυτή την αόρατη Trompe-l’œil ψευδαίσθηση στο διάβα του βλέμματος, με γυαλισμένες και βερνικωμένες ξύλινες επενδύσεις, πολυθρόνες και καναπέδες σε μπαρόκ ρυθμούς χαρακτηριστικούς των palazzo του 19ου αιώνα, τον κλασικό και αγαπημένο μου χώρο μπροστά από το μαρμάρινο μπαρ αλλά και τις μοντέρνες καλαίσθητες αυλές. Το διάφανο περιμετρικά αίθριο με το φερ-φορζε καθιστικό του που γίνεται αίτια και αφορμή να ενωθούν κάτω από την ιδιά στέγη διαφορετικές γενιές και παρέες επισκεπτών.

Στο Casa Giacomo λοιπόν, σε αυτό το δεκαετές ιταλικό γευστικό ομόλογο, (τόσα και τα χρονιά λειτουργίας του) πλάι στον κήπο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή δοκιμάσαμε μια καλοδουλεμένη από την αρχή έως το τέλος Cacio e Pepe από τα χεριά του σεφ Θάνου Κουλτούκη. Πιπεράτη στο βαθμό που η πιπερίνη δεν γίνεται ενοχλητική, όμορφη κρέμα από το νερό του βρασμού των μακαρονιών και πικάντικο pecorino, σωστά βρασμένα bucatini, το μακρύ ζυμαρικό τρυπητό στο κέντρο ιδανικό για την εν λόγω συνταγή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Casa Giacomo (@casa__giacomo)

Στο πλάι της η επίσης κλασική και δημοφιλής alle Vongole θα μπορούσε άνετα να σταθεί διπλά στο Quote. ‘’Humans disappoint; pasta does not’’. Βέβαια το γευστικό οικοδόμημα του Giacomo δεν βασίζεται μόνο στα ζυμαρικά. Αγκαλιάζει την μπότα μέσα από ολόκληρο το γαστρονομικό της εύρος. Antipasti, pizza, σαλάτες, ζυμαρικά, ψάρια στο γκριλ, εμβληματικές συνταγές όπως μια παχουλή Cotoletta ala Milanese με χρυσαφένια κρούστα, και κρέατα στο josper. Και όταν μιλάμε για κρέας φυσικά αναφερόμαστε στην ξακουστή Bistecca alla Fiorentina.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Casa Giacomo (@casa__giacomo)

Σε αυτό το γευστικό τερραίν την δική μας προσοχή τράβηξε καταρχάς το Vitello Tonato. Πλούσιο ισορροπημένο με όμορφα βρασμένο το μοσχαρίσιο νουά και εκφραστική σάλτσα τόνου Στην συνέχεια ακολουθήσαμε τον μονοπάτι του Βορρά. Scallopine al Limone αυτή η ιστορική συνταγή με ρίζες στα βάθη της Λομβαρδίας. Λιτή, φαινομενικά απλή, με έμφαση στην πολύ καλή πρώτη ύλη. Μοσχαρίσιο κρέας και εξαιρετικά λεμόνια αποθεώνουν την απλότητα της Ιταλικής κουζίνας. Μια μικρή παραλλαγή στην άλευρο- λεμονάτη σάλτσα με την προσθήκη ζωμού κρέατος έδωσαν το ελαφρώς διαφοροποιημένο στίγμα της κουζίνας, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εν λόγω συνταγής, με τα υπόλοιπά στοιχεία του πιάτου να είναι εμφατικά εκεί και το φασκόμηλο (salvia) να λειτουργεί σαν ο συνδετικός αρωματικός παράγοντας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Casa Giacomo (@casa__giacomo)

Στο κεφάλαιο pizza συνυπάρχουν αρμονικά όλες οι κλασικές και γνωστές γευστικές παράγραφοι σε μια ζύμη που αρνείται την παχιά χαρακτηριστική στεφάνη και λειτουργεί με πιο λεπτά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη συνολική διάμετρο.

Το τιραμισού του ζαχαροπλάστη σεφ Θανάση Σταμούδη είναι πλέον κλασική επιλογή και θα το δείτε να φιγουράρει σε κάθε τραπέζι τονίζοντας με το γλυκό του χαρακτήρα την δύναμη μιας κουζίνας που έχει τόσο μα τόσο πολύ αγαπηθεί από το Ελληνικό κοινό. Και στο Casa Giacomo εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία της αυτού μεγαλειοτης Ιταλικής γευστικής απόλαυσης.

info
Λεβίδου 11 Κηφισιά, τηλ 210 8014007

Δείτε επίσης:

Santa Lucia Trattoria: Μια ζεστή ιταλική γωνιά-ανακάλυψη στο Παγκράτι

Nolita: H κλασική ιταλική εμπειρία στο Νέο Ψυχικό

12 εστιατόρια με καλή ιταλική κουζίνα στην Αθήνα