Αντλώντας έμπνευση από τον ίδιο τον Εμμανουήλ Μπενάκη αλλά κυρίως από τη διάσημη αναρχική συμμορία του Jules Bonnot (La Bande à Bonnot) που έδρασε σε Γαλλία και Βέλγιο τη διετία 1912-1914, τρεις παιδικοί φίλοι από την Πάτρα (Δημήτρης Μαντούκας, Γιώργος Μπάτσικας και Γιάννης Φρούντας) δημιούργησαν τη δική τους «συμμορία» προσδοκώντας να αφήσουν το δημιουργικό τους αποτύπωμα στην μπαρ σκηνή της Αθήνας. Έτσι, άνοιξε στις αρχές του έτους το Bonnot Bar. Ένα μοντέρνο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό σημείο συνάντησης στον αριθμό 57 της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη.

Ένα λιλιπούτειο μπαρ με μια μακρόστενη εντυπωσιακή μπάρα, βιομηχανικό design και modern urban αισθητική, funky και electro pop ακούσματα και neon deep blue και μωβ χρωματισμούς. Ένα τεράστιο γκράφιτι του mural artist Sdeviano (Στέφανου Παπαδήμου) που φιγουράρει στον κεντρικό τοίχο του Bonnot πίσω από την μπάρα εξιστορεί με εκφραστικό τρόπο την ιστορία της αντικομφορμιστικής συμμορίας των «Τhe tragic Bandits», όπως την αποκαλούσε ο τύπος της εποχής. Head bartender και συνιδιοκτήτης είναι ο Γιάννης Φρούντας. Ένας ταλαντούχος επαγγελματίας γνώριμος σε μένα από τα πρώτα του βήματα στην εστίαση. Τον συνάντησα ξανά πίσω από την μπάρα του Feelin Good στο Κουκάκι έχοντας ήδη κάνει ένα σημαντικό πέρασμα από το Theosis στη Σύρο, το Grasshoppers, και το Lot 51 στην πλατεία Βραζιλίας. Στο Bonnot βρήκε τον δικό του χώρο για να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο τις δημιουργικές πτυχές του χαρακτήρα του, αλλά και να υπερασπιστεί περίτεχνα την αγάπη του για τις κλασικές συνταγές.

Η cocktail list του Bonnot περιέχει δέκα συνθέσεις όλες σύμφωνες με τις σύγχρονες τάσεις και επιταγές, σε μια διαρκή δημιουργική πλοκή πάνω σε κλασικά πρότυπα και φόρμες. Στο Groke (μια παλιά Σκωτσέζικη έκφραση που χαρακτηρίζει αυτόν που κοιτάζει επίμονα κάποιον την ώρα που γευματίζει με την ελπίδα να μοιραστεί το φαγητό μαζί του) μια in house παραλλαγή στο αγαπημένο και διαχρονικό Clover club, ένας αφρός από μούρα και ξινόγαλο στέκεται στην κορυφή ενός lowball ποτηριού που περιέχει ένα σιρόπι με πικραμύγδαλο μελί και sakura (ανθός κερασιάς), λεμόνι και τζιν, ενώ η δικιά τους Μαργαρίτα, περιέχει κόλιανδρο, τσίλι, λάιμ, νερό και πούδρα ντομάτας σε μια αρκετά spicy και βοτανική εκδοχή. Highlight του καταλόγου το Luscious (κάτι πολύ γλυκό που ποθείς να απολαύσεις) βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση στην κούρσα των προτιμήσεων. Ρούμι, φρέσκος χυμός ανανά, κρέμα καρύδας, σορμπέ μανταρίνι και ένας αφρός από μωβ γλυκοπατάτα με δεντρολίβανο, δημιουργούν την Bonnot Pina Colada. Ένα cocktail με έντονο layering, στη λογική ενός Miami Vice.

Κατά πόδας ακολουθεί το High-Tech. Ένα clear ποτό με ρούμι από την Τζαμάικα, νερό από πράσινο μήλο και σέλερι, καρύδια πεκάν και μια γαρνιτούρα από τα υπολείμματα μούρων και πεκάν με την προσθήκη λευκής σοκολάτας. Μια ιδιαίτερα τεχνική σύνθεση όπως ακριβώς φανερώνει το όνομα της. Οι νέες δημιουργίες που έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα έχουν αγαπηθεί και αυτές από την πρώτη ημέρα παρουσίας τους. Το Dreamscape είναι ένα πειραγμένο Ramos Gin Fizz με την προσθήκη κρέμας από φιστίκια αιγίνης και λικέρ ΑΧΙΑ, ενώ το Serenade συνδυάζει περίτεχνα τη λευκή σοκολάτα με τη μαντζουράνα το σπιτικό λιμοντσέλο και την τεκίλα. Στο Bonnot, ο Γιάννης Φρούντας αφοσιώνεται στις λεπτομέρειες πάνω στην τέχνη της απόλαυσης ενός κλασικού κοκτέιλ, βγάζοντας τον δημιουργικό του εαυτό σε signature συνθέσεις με βασικό άξονα τη γευστική επάρκεια χωρίς να ξεχνά το βασικό συστατικό επιτυχίας που είναι η φιλοξενία που απορρέει από αληθινά χαμόγελα. Πειραματίζεται με μέτρο, αναμιγνύει με επιτυχία ετερόκλητα υλικά δημιουργεί καινούριες συνθέσεις κρατώντας τους δεσμούς με τα κλασικά τους αρχέτυπα σε μια λίστα γεμάτη γοητεία και φινέτσα.

info
Εμμανουήλ Μπενάκη 57, Εξάρχεια, τηλ. 211 0017153

Το άρθρο της εβδομάδας