Ο έμπειρος consultant σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος επαναφέρει on stage τη «μεγάλη» διεθνή κουζίνα, στο premium εστιατόριο ψαριού στην οδό Παπαδιαμάντη (head chef o Δημήτρης Καρράς). Διαχειρίζεται με την αναγκαία μοντερνιτέ τις γαλλικές τεχνικές και αναδεικνύει με λεπτότητα τα ακριβά υλικά – κιτρινόπτερος ελληνικός τόνος, χτένια, καραβίδες, αστακός, στρείδια Gillardeau, και όλα τα αιγαιοπελαγίτικα ψαρικά – αλλά και τη φρέσκια τρούφα.
Ο σεφ μεταφέρει με χάρη και μέτρο τις κλασικές ρετσέτες στις σημερινές γευστικές απαιτήσεις και τις μεταπλάθει με άξονα την ανάδειξη της ψαροσύνης: σατομπριάν ροφού, σφυρίδα με χειροποίητα ραβιόλι γεμιστά με λαχανικά, γλώσσα με σος beurre blanc, αρκετά ευρηματικά ωμά, αλλά και δύο τρία κρεατερά πιάτα στο josper όπως και τα κύρια πιάτα με ψάρι. Αν επιθυμήσετε ένα μεγάλο ψάρι ζουμερό και αρωματικό, θα το έχετε ψημένο άψογα. Πολύ δυνατό το section με τα ζυμαρικά. Εμποτισμένα με τους ζωμούς των ψαρικών, της γαρίδας, των οστράκων δεν χορταίνονται. Πολύ δυνατό και το section των ωμών, που ο σεφ τα ψιλοκεντάει με βότανα, αλλά τα συνδυάζει τολμηρά με παρασκευές από μεσογειακά κηπευτικά.
Ξεκινήσαμε το γεύμα μας με δυο amuse bouche. Arancini γεμιστά με ντομάτα και δυόσμο. Ωραίο πανάρισμα, απαλά τραγανό στακάτο ρύζι. Τα απλούστερα υλικά στη γέμιση, ούτε καν η κλασική μοτσαρέλα, σπουδαίο το αποτέλεσμα. Αμέσως μετά ήρθε το ταρτάκι με αβοκάντο κρέμα και από πάνω ταρτάρ τόνου. Δαντελωτή η ζύμη της τάρτας σε ωραία αντίθεση με το κρεμώδες αβοκάντο, γλυκύτατος ο τόνος, λεπτή γεύση. Στρείδι Gillardeau (από τη Νορμανδία) εύσαρκο, ιωδιούχο, με αρωματικές νύξεις από φύκια και δυο σαλτσούλες για συνοδεία: με γκρέιπφρουτ και λάιμ, η μία και με ξύδι σαμπάνιας και πίκλα αγγουριού, η άλλη που ψηφίστηκε ως η αγαπημένη μας.
Από τα ωμά, επιλέγουμε ταρτάρ φαγκρί με πίκλα παντζάρι, πίκλα ρέβα και φράουλα και σος από μανταρίνι και κουμκουάτ. Άλλο ένα εξαιρετικό ωμό που παίζει σοφά με το ξιδάτο της πίκλας και την σπιρτάδα και τα αρώματα του κουμκουάτ για να αναδείξει τέλεια την υφάλμυρη γεύση του ψαριού – γενικά ο σεφ αφήνει στην άκρη λεμόνι και πορτοκάλι και κάνει ωραίο παιχνίδι με την ελαφριά πικρή γεύση και τα αρώματα του μανταρινιού, του κουμκουάτ.
Ο κιτρινόπτερος τόνος σε πλατιές λωρίδες μαριναρισμένος σε υγρό ντομάτας κονφί πάνω σε ελαφρά καπνιστή μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο τολμηρά και καλοφτιαγμένα ωμά που έχουμε δοκιμάσει. Αφήνει στην άκρη τα εσπεριδοειδή της περουβιανής κουζίνας και ποντάρει στα δημοφιλή μεσογειακά κηπευτικά για να αναδείξει τo premium υλικό του. Σφριγηλή υφή, ευγενικό άρωμα.
Περιμένοντας την pasta, τοποθετείται στο τραπέζι το δικό τους χειροποίητο προζυμένιο ψωμί και το αγουρέλαιο από τους Γαργαλιάνους – πικρούτσικο και ευωδιαστό. Τσιμπολογάμε ρίχνοντας ματιές γύρω μας. Το μαγαζί στις εννιά το βράδυ μιας καθημερινής είναι ήδη γεμάτο. Ήσυχος κοσμοπολισμός, καταπληκτικές μουσικές, μπλουζ, τζαζ, έθνικ. Ωραία vibes, άνετη αίσθηση, εδώ αισθάνεσαι πως σε προσέχουν και νοιάζονται για την καλοπέραση σου.
Η πάστα είναι Orzo με καραβίδες και φρέσκια τρούφα. Ένα άψογο κριθαρότο με μπισκ που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο. Αφρός οι καραβίδες, η φρέσκια τρούφα συνεισφέρει διακριτικά αλλά απολαυστικά στην τελική γεύση. Πρώτο από τα κυρίως πιάτα η γλώσσα (ψάρι) με συνοδεία σπανάκι, σος beurre blanc καρότο και κάπαρη. Ένα κλασικό γαλλικό πιάτο, που σπάνια το βρίσκουμε στα εστιατόρια, με λεπτή γεύση και υπέροχη κρεμώδη λεμονίζουσα σος. Στακάτο το σπανάκι συνεισφέρει με την ελαφριά πικρή γεύση του στην ισορροπία του πιάτο.
Ο μπακαλιάρος με φρέσκια τρούφα, τερίνα πατάτας και λαχανικά βεβαιώνουν για μια ακόμα φορά πως τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια είναι ασύγκριτα σε νοστιμιά. Ο ελληνικός φρέσκος μπακαλιάρος με κρουστή και συνάμα απαλή σάρκα, κάνει καλή παρέα με την τραγανή τερίνα. Τα φρέσκα βοτανικά αρώματα των λαχανικών ίσως να μην έχουν ανάγκη την τρούφα.
Μικρό break μέχρι να αποφασίσουμε για το γλυκό. Στο πίσω μέρος της σάλας ένα μεγάλο οβάλ μπαρ με στουλς και μπάρα από γρανίτη Βραζιλίας και βάση από ένα υλικό υψηλής τεχνολογίας από χαρτί φερμένο από την Ινδία που μιμείται τον βράχο. Εντυπωσιακό. Μπορείτε να πιείτε το ποτό σας με την υπογραφή του διάσημου mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου και να τα συνοδεύσετε με κάποια από τα πολλά πιάτα σε ύφος bar food που περιλαμβάνει το μενού.
Μαρμάρινα τραπέζια, χρυσαφί φωτιστικά σαν πέταλα λουλουδιού, στόφες από βελούδο. Δίπλα στη σάλα ένας «διάδρομος» με οροφή που αποσύρεται (όπως και τμήμα της οροφής της σάλας) επεκτείνει το sitting. Από την άλλη μεριά του μπαρ μεγάλοι οβάλ καθρέφτες δίνουν προοπτική στο χώρο. Τεράστιες τζαμαρίες περιβάλλουν το χώρο ενώνοντας οπτικά το διάδρομο με τη σάλα και τον εξωτερικό χώρο. Τα μπροστινά τραπέζια με θέα τον δρόμο είναι η πιο καλή θέση αν θέλετε να σας βλέπουν και να βλέπετε τι παίζει τριγύρω. Η wine list είναι ανάλογου εκτοπίσματος με τα πολυτελή υλικά που καλούνται να συντροφεύσουν. Περισσότερες από 100 ετικέτες ελληνικές και διεθνείς, σαμπάνιες, αφρώδεις οίνοι, επιδόρπιοι οίνοι, digestives.
Για επιδόρπιο, επιλέξαμε ένα ιδιότυπο τιραμισού με βάση από παντεσπάνι σοκολάτας και κρεμώδη σος με κομματάκια σοκολάτας και αισθητό αλκοόλ. Μας έφεραν ένα ωραιότατο home made λικέρ κεράσι καθώς μας εξηγούσαν τι σημαίνει το όνομα του εστιατορίου. Ένας πολυπράγμων Γάλλος ταξιδευτής αλλά και ιχθυολόγος και πολλά άλλα, πραγματικός αναγεννησιακός άνθρωπος του 16ου αιώνα, ο Πιερ Μπελόν, που τριγύρισε ακούραστα τη Μεσόγειο και κατέγραψε τα ψάρια και τα θαλασσινά της, ενέπνευσε τους ιδιοκτήτες, από το χώρο της ναυτοσύνης και οι δύο να ονοματοδοτήσουν το εστιατόριο. Μας άρεσε η ιστορία. Dj και βινύλια από Πέμπτη μέχρι Σάββατο.
info
Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, 2106231003