Τα στέκια για κρέας στην Αθήνα μπορεί να είναι πολλά, όμως λίγα έχουν κάτι ξεχωριστό να προσφέρουν και να πουν. Ένα από αυτά είναι το σχετικά φρέσκο Beastalis στην Γλυφάδα. Έκανε την εμφάνισή του τον Ιούνιο στην οδό Κύπρου, σε μια από τις πιο ιστορικές μονοκατοικίες της Γλυφάδας που χρονολογείται από το 1927. Έχει πάρει το όνομα του από μια «παραμυθένια» μετατροπή του επιθέτου του δημιουργού του Γιάννη Μπασταλή – ιδιαίτερα ταιριαστή με την ιστορία του κτιρίου, αφού για χρόνια φιλοξενούσε στο χώρο του τη φημισμένη κρεπερί «Παραμύθι». Μότο του το «food for proud meat eaters», που αναγράφεται δίπλα από την ονομασία του και δηλώνει εμφατικά ότι το εγχείρημα έχει σχεδιασθεί για τους φανατικούς λάτρεις του κρέατος.

Το νεοκλασικό του 1927 ανακαινίστηκε πλήρως για να στεγάσει αυτό το πολύ ιδιαίτερο project. Πίσω από την επιβλητική ξύλινη πόρτα, το πλακόστρωτο patio, όπου επικρατούν τα φυσικά υλικά και τα γήινα χρώματα και αγκαλιάζεται από φυτά, αποτελεί την κύρια σάλα του εστιατορίου. Στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου δεσπόζει το κρεοπωλείο και η ανοιχτή φωτιά με τις πολυεπίπεδες θέσεις ψησίματος. Στον επάνω όροφο, η κομψή σοφίτα, η οποία έχει διατηρήσει τα αρχικά της χαρακτηριστικά, σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε μια μοντέρνα και cosy αίθουσα για private dining, με μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και φιάλες κρασιού να κοσμούν τους τοίχους της.

Ο chef patron, Γιάννης Μπασταλής είναι μυημένος στην τέχνη του κρέατος με γνώσεις σχετικά με την ανατομία του και χρόνια εργασίας σε steakhouses. Στο Beastalis, ακολουθεί τεχνικές αργού ψησίματος και καπνίσματος. Μεγάλες μοσχαρίσιες κοπές, ολόκληρα κοτόπουλα, λαχανικά και φρούτα αρχικά κρεμιούνται για ώρες σε τσιγκέλια, τα οποία βρίσκονται πάνω από την ψησταριά, και στη συνέχεια τελειώνουν στις σχάρες της. «Χρησιμοποιούμε μόνο ωριμασμένα ξύλα ελιάς, οξιάς και σφενδάμου στα ψησίματά μας, τα οποία χαρίζουν τα δικά τους ξεχωριστά αρώματα στις πρώτες μας ύλες», μου λέει ο Γιάννης Μπασταλής.

Στον κατάλογο θα βρείτε πληθωρικές σαλάτες, μπουκίτσες με πρωταγωνιστή το κρέας, δημιουργικά ορεκτικά και φυσικά τις μεγάλες σταρ – κοπές Wagyu, Black Angus αλλά και χοιρινό iberico. Το δικό μου γεύμα άνοιξε μια εντυπωσιακή κολοκύθα, σιγοψημένη στα κάρβουνα, γεμισμένη με πράσινη και κόκκινη λόλα, καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους, ξινομυζήθρα και κράνμπερι. Σειρά πήραν το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με baby ρόκα, τσιπς παρμεζάνας, λάδι τρούφας και μουστάρδα ολικής καθώς και η μίνι μπρουσκέτα με Black Angus flap steak, πίκλα relish και ελαιόλαδο, περιχυμένη με φρέσκο αρνίσιο βούτυρο.

Από τα υπόλοιπα πιάτα που πέρασαν από το τραπέζι μου ξεχώρισα το μοσχαρίσιο ταρτάρ πάνω σε μεδούλι, τα king oyster μανιτάρια με μους αβοκάντο αλλά και τη γλυκοπατάτα με τσαλαφούτι και φρέσκια τρούφα. Από τις κοπές, οι οποίες έφτασαν ψημένες στην εντέλεια, δοκίμασα το ντελικάτο μοσχαρίσιο φιλέτο Black Angus και το πιο πληθωρικό rib-eye bone in της ίδιας ράτσας, ενώ δε θα μπορούσα να προσπεράσω το «the beast burger», για το μπιφτέκι του οποίου ο σεφ έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο γεύσης στο World Butcher Challenge. Φτάνει ζουμερό μόνο με τσένταρ, μπέικον και καραμελωμένο κρεμμύδι.

Στα επιδόρπια, ξεχώρισα το soft cookie ψημένο στο μαντέμι με nutella, παγωτό βανίλια και καραμελωμένο ποπ κορν.

Η λίστα ποτών περιλαμβάνει επιλογές σε κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, μπίρες αλλά και spirits.

Info
Κύπρου 9, Γλυφάδα, τηλ. 2169009911, Instagram: @beastalis_

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα