Έχουν γίνει πολύ της μόδας οι ταράτσες στην Αθήνα. Κάθε ψηλό κτήριο του κέντρου έχει μετατρέψει τον τελευταίο του όροφο σε εστιατόριο, μπαρ ή all day χώρο. Κάποιες από αυτές είναι τουριστικές, κάποιες πιο μαζικές, κάποιες πιο «φασέϊκες», κάποιες πιο ήσυχες. Κοινώς υπάρχει μία για κάθε γούστο. Όλες σχεδόν όμως έχουν κάτι κοινό: τη θέα στον Ιερό Βράχο. Στις πιο πρόσφατες αφίξεις ανήκει η Αθηναϊκή Ταράτσα. Βρίσκεται στο 7ο όροφο του νέου ξενοδοχείου Regal, στην οδό Μητροπόλεως. Είναι μία συνέργεια της ομάδας του all day Ami με εκείνη του The Bar in Front of the Bar, ενώ την κουζίνα έχει αναλάβει ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης.

Η Ταράτσα, λοιπόν, είναι ένα bar restraurant που μπλέκει με έξυπνο και όμορφο τρόπο την λεβαντίνικη κουζίνα, τα προσεγμένα κοκτέιλ και τη ωραία μουσική. Ένα τρίπτυχο που δεν είναι εύκολο να συνδυαστεί, όμως εδώ φαίνεται ότι έχουν βρει τον τρόπο να το κάνουν. Και αυτό σας το αναφέρω καθώς διατηρούσα τις επιφυλάξεις μου μέχρι που το επισκέφτηκα. Το να σας μιλήσω για τη θέα είναι περιττό, όμως σίγουρα πριν καθίσετε στο τραπέζι σας θα τραβήξετε μια φωτογραφία για το Instagram είτε της φωτισμένης Ακρόπολης ή της πλατείας Μητροπόλεως από ψηλά. Ο χώρος είναι έτσι στημένος όπου υπάρχουν τραπέζια που μπορεί να φιλοξενήσουν μεγάλες παρέες αλλά και πιο μικρά για δύο άτομα. Βέβαια υπάρχει και ο χώρος του μπαρ όπου θα σας συμβούλευα να τον επιλέξετε αν ο σκοπός της επίσκεψης σας είναι το ποτό και όχι το φαγητό.

Τα πιάτα, που ετοιμάζει ο Αλέξανδρος μαζί με την ομάδα του έχουν εμφανή την επιρροή από τη λιβαντίνικη κουζίνα καθώς πατάνε πάνω σε αυτή αλλά έχουν και μια δόση ελληνικότητας. Όπως για παράδειγμα τα ανατολίτικα ζυμαρικά, shish barak, που μοιάζουν σαν ραβιόλια, γεμίζονται με πρόβειο κιμά και σερβίρονται με σάλτσα από γιαούρτι και σουμάκι. Έχουν τόσο βουτυράτη αίσθηση και είναι άκρως εθίστηκα. Το ίδιο και το πολύ νόστιμο κεμπάπ από πρόβειο και μοσχαρίσιο κιμά, πάνω σε μπαζλαμά (αφράτο τούρκικο πιτάκι), το οποίο σίγουρα δεν θα αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι που να τελειώσει.

Δοκιμάσαμε όμως και άλλα νόστιμα σαν τη σαλάτα με τα ψητά φασολάκια που είχαν ξινότυρο, ραπανάκι και ένα ντρέσινγκ από μελάσα ροδιού καθώς και το μοσχάρι ταρτάρ το οποίο παρουσιάζεται σαν έναν ορθογώνιο αμπελοντολμά με ρύζι μυρωδάτο (τεμαχίζεται λίγο δύσκολα) και δίπλα του έχει έναν απαλό πουρέ αγκινάρας. Ωραίος και ο παστουρμάς παλαμίδας που όμως το τσιμένι που το συνόδευε του έκλεβε λίγο από τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ειδικη αναφορά δεν μπορούμε να μην κάνουμε στο shawarma (από τα πιο διάσημα αραβικά street food που μοιάζει με τον ελληνικό γύρο και το τούρκικο ντονέρ). Στην εκδοχή του Αλέξανδρου το κρέας, μοσχάρι, δεν είναι στη μορφή γύρου αλλά κομμάτια μοσχαρίσιας στηθοπλευράς ψημένα στον ξυλόφουρνο, που δίπλα τους έχουν ένα σουβλάκι σελινόριζας και αραβικές πίτες ολικής άλεσης, τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιοι. Έρχεται σε ένα μεγάλο, εντυπωσιακό πιάτο – έπιασε σχεδόν όλο το μικρό τραπέζι – και μαζί του τέσσερα συνοδευτικά (γιαούρτι με ταχίνι, χαρίσα, ταμπουλέ, αγγουράκι τουρσί) για να φτιάξει ο καθένας το δικό του ξεχωριστό shawarma.

Στην Ταράτσα όμως, δεν ανεβεί κανείς μόνο για φαγητό αλλά και για πότο. Όπως σας είπαμε και πιο πάνω, το project συνυπογράφει η ομάδα του The Bar in Front of the Bar (νούμερο 51 στη φετινή λίστα των The World´s 50 Best Bars). Τα ποτά λοιπόν τα ετοιμάζουν οι Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, «εκμεταλλεύονται» κάποια υλικά από την κουζίνα ώστε να έχουν μια πιο έθνικ χροιά και είναι κάτι παραπάνω από ευκολόπιοτα και ευχάριστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νegroni που φτιάχνεται με καφέ, δυόσμο και πιπεριά Φλωρίνης, και είναι λίγοτερο πικρό και περισσότερο γλυκό ή εκείνο που εμπνεύστηκαν από το παγωτό καϊμάκι με βύσσινο φτιαγμένο με απόσταγμα μαστίχας και ένα ωραίο κόρντιαλ από βύσσινο που μπορεί να κλείσει με τον όμορφο τρόπο το γεύμα σας.

info
Μητροπόλεως 60, Αθήνα, τηλ. 2110080660
30-45 ευρώ χωρίς κρασί ή ποτό.