Εδώ και πάνω από μία δεκαετία κατηφορίζουμε απ’ όλη την Αττική –ή ανηφορίζουμε, όλα σχετικά είναι– τη λεωφόρο Θησέως και ακόμη κι αν για κάποιους η απόσταση είναι μεγάλη, αξίζει τον κόπο. Τελικός προορισμός, τα Άργουρα, μια ιδιοσυγκρασιακή ψαροταβέρνα που εκφράζει ακριβώς τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη της και τη σχέση αγάπης και πάθους του με ό,τι μας χαρίζει η θάλασσα.

Είναι το μέρος όπου πάμε είτε για να γιορτάσουμε είτε για να αφήσουμε πίσω μας μια κουραστική μέρα. Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος. Κι αν ξέρουμε να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο, αφηνόμαστε στις προτάσεις της ημέρας: ψαρικά και θαλασσινά που κάνουν δύο εμφανίσεις. Στη θάλασσα και στο πιάτο, όχι σε μενού. Η ατμόσφαιρα, φιλική και ζεστή, σαν σπίτι που έχουμε επισκεφτεί ξανά, μας αφήνει να απολαύσουμε την ουσία της παρουσίας μας εκεί χωρίς φιοριτούρες.

Ο βελούδινος ταραμάς, οι σαρδέλες, τα όστρακα, τα στρείδια, οι αχινοί, οι μπακαλιάροι, κάθε επιλογή συνθέτει μια γαστρονομική εμπειρία φτιαγμένη από φρεσκάδα και τα δώρα της θάλασσας. Ο Νίκος Μιχαήλ, η ψυχή του μαγαζιού, έχει φροντίσει γι’ αυτό που μαγειρεύει με τον πιο απλό αλλά και ταυτόχρονα νόστιμο τρόπο.

Ο Νίκος Μιχαήλ από τα Άργουρα, μας δίνει τη συνταγή για «βλαστάρια από βλίτα με μαριναρισμένο γαύρο»

Υλικά
500 γρ. τρυφερά βλαστάρια από βλίτα
600 γρ. γαύρο καθαρισμένο
1 λεμόνι, τον χυμό του
1 λίτρο κρύο νερό και μερικά παγάκια
200 ml ε.π,ελαιόλαδο
20 ml ξίδι
200 γρ. χοντρό αλάτι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα που βράζει αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα βλαστάρια από τα βλίτα και τα αφήνουμε για περίπου 5΄. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει το 1 λίτρο νερό και τα παγάκια για να κρυώσουν και να κρατήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους.

Στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε και τα τοποθετούμε σε μια μπασίνα. Ρίχνουμε το μισό ε.π.ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το χοντρό αλάτι.

Με κρύο νερό ξεπλένουμε καλά τον γαύρο και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Έπειτα, με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τον γαύρο και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Τον τοποθετούμε στο ταψί με το αλάτι και τον σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα αλατιού. Τον αφήνουμε για περίπου 20΄.

Σε μια άλλη μπασίνα βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο και το ξίδι και ρίχνουμε τον γαύρο χωρίς να τον τινάξουμε πολύ από το αλάτι και τον μαρινάρουμε για 5΄. Σε ένα πιάτο στρώνουμε πρώτα τα βλίτα και από πάνω βάζουμε τον γαύρο και σερβίρουμε.

info
Αγησιλάου 49, Καλλιθέα, τηλ.: 217 7173200

Δείτε επίσης

Βαρδής: Μια οικογενειακή ταβέρνα με έναν αιώνα ζωής στον Υμηττό