Τα τσιπουράδικα στον Βόλο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και φιλοξενίας. Αν και τα περισσότερα λειτουργούν έως το απόγευμα, υπάρχουν και ορισμένα που παραμένουν ανοιχτά έως αργά, έτοιμα να υποδεχθούν όσους θέλουν να ζήσουν αυτή τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο πλαίσιο μιας βραδινής εξόδου.


Ράδα
Ίσως το μοναδικό τσιπουράδικο της παραλίας που σας προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά

Ο ιδιοκτήτης, πρώην ναυτικός, όταν αποφάσισε να πιάσει στεριά, πήρε το κορίτσι από τον Πειραιά και το 1989 άνοιξαν τη Ράδα, που σημαίνει αγκυροβόλιο, σε έναν από τους επάνω δρόμους της πόλης, τους ήσυχους. Το μαγαζί αγαπήθηκε, απέκτησε σταθερή πελατεία, και το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες. Για τη μία εκ των οποίων αποφάσισαν να κατεβούν στην παραλία, να φτιάξουν από την αρχή το μαγαζί του πατέρα του ιδιοκτήτη και να στήσουν τη νέα Ράδα.

Η Ράδα είναι καλή, είναι και νόστιμη, αλλά δεν το φωνάζει. Έχει το πιο ευγενικό σέρβις, φίλους φανατικούς και μια απίστευτη πατατοσαλάτα που μοσχοβολάει ελαιόλαδο και τη σερβίρει με κολιό στα κάρβουνα, φιλεταρισμένο. Στα αγαπημένα μας, τα μαυρομάτικα φασόλια με παστουρμά μπακαλιάρου, το άψογο, ανάλαφρο τηγάνι της χωρίς λαδίλες, το άψογο μικρό θράψαλο τηγανητό, με τραγανή επιφάνεια και απίστευτα ζουμερή καρδιά, το ζουμερό σαγανάκι με μύδια ή γαρίδες, τα χτένια με λεμονάτη σάλτσα.

Τη βραδιά που πήγαμε -ναι, ανοίγει και βράδυ- είχαμε την τύχη να μας φέρει και καβούρια και μικρά αλλά νοστιμότατα και ολόφρεσκα μύδια. Παρότι είχε μόνο λίγες μέρες που είχε ανοίξει και ακόμη δεν είχε καλά καλά ετοιμαστεί, πελάτες του από το παλιό μαγαζί κατέλαβαν τα διπλανά μας τραπέζια. Επιλέξαμε το δικό του τσίπουρο, που προμηθεύεται από τον ίδιο αποσταγματοποιό από το 1989, και ακολουθήσαμε την κλασική σειρά στους μεζέδες. Η σύζυγος στην κουζίνα, η κόρη στις κρατήσεις και στο σέρβις, ο πατέρας μέσα κι έξω, με τη γνήσια μαγκιά και τη μεγάλη καρδιά των ναυτικών.

Αργοναυτών, Βόλος, τηλ. 24211 02224 | Ωράριο: 12:30 -17:30 & 20:00 – 02:00


Ο Ξιφίας
Σαν σε σκηνικό παλιάς ταινίας με καλή κουζίνα και φίνα εξυπηρέτηση

Από τα πιο παλιά τσιπουράδικα στον Βόλο, ο Ξιφίας αποτελεί εγγύηση από το 1984 αλλά και μια εξαιρετική λύση για βραδινή έξοδο, ακόμη και τη Δευτέρα. Το μαγαζί βρίσκεται σταθερά στην ίδια γωνία, σε έναν απόλυτα ήσυχο δρόμο σαν σε σκηνικό ταινίας του ’60, με τραπεζάκια στα δύο εξ απεναντίας πεζοδρόμια.

Οι μεζέδες παραμένουν οι κλασικοί, οι πιο παραδοσιακοί, αυθεντικοί ακόμη και στο μέγεθος του πιάτου. Ο μπαμπάς Ξιφίας -κατά κόσμον Νίκος Σαββόπουλος- πέθανε αφήνοντας την επιχείρηση στον γιο του Βασίλη, 50 ετών σήμερα, ο οποίος αποδεικνύεται μαγκιώρος και νόστιμος μάγειρας αλλά και καλόκαρδος χιουμορίστας, όπως πρέπει να είναι ο καλός ο τσιπουράς.

Ανάλογα με τη μέρα, θα βρείτε πεταλίδες (ο μεζές που αγαπάει το τσίπουρο), καβούρι ψητό, γυαλιστερές και μύδια αχνιστά μόνο με το ζουμάκι τους όπως τα συνηθίζουν στον Βόλο, καλοτηγανισμένους, αφράτους κολιτσιάνους, φούσκες ιωδιούχες και λοιπά οστρακοειδή, κολιό παστό με αγγουράκι, σαρδέλα ψητή που τη σερβίρει με ντοματοσαλάτα και πιπερίτσα, φάβα νοστιμότατη με φρέσκο κρεμμυδάκι και πάπρικα. Από δίπλα και δυο τρεις μεζέδες της ανανέωσης, πεντανόστιμοι και αυτοί: ριζότο με μελάνι σουπιάς, σαγανάκι με γαρίδες, πιπεριές και τριμμένο τυρί, λινγκουίνι με φρέσκια ντομάτα και στρουμπουλές καραβίδες.

Προς το τέλος, για το κλείσιμο της τσιπουροποσίας, και αν υπάρχουν τα ανάλογα κέφια, εκτός από τα αυγά με τον παστουρμά, μπορεί ο μεζές να γίνει στεριανός με τη μορφή ενός ζουμερού λουκάνικου στη σχάρα.

Καισαρείας 15 & Δημοκρατίας, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 69912 | Ωράριο: 11:00 – 02:00


ΜεΖέν
Το τσιπουράδικο που άλλαξε την έννοια του μεζέ και τον έφερε στο σήμερα

Πάνε δώδεκα χρόνια πια απ’ όταν άνοιξε την πόρτα του στην Αλοννήσου, στη θέση του ιστορικού μπαρ της πόλης Ερωφίλη. Οι δύο ιδιοκτήτες, φίλοι και συνεργάτες σε πεντάστερα ξενοδοχεία, είχαν αποφασίσει να κάνουν τομή στα δεδομένα των τσιπουράδικων. Νέας γενιάς μεζέδες, μαγειρικές και ψησίματα με τεχνικές, αλλαντικά, θαλασσινά, μια πιο λόγια εκδοχή των μεζέδων, πολύ διαφορετική από αυτή που μέχρι τότε συναντούσες. Και όχι μόνον αυτό. Μαζί, μια μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες τσίπουρου και ρακής, εμφιαλωμένων, από όλη την Ελλάδα, παρέα με παλαιωμένα αποστάγματα. Μεγάλο το στοίχημα, δύσκολη η πόλη και μάλιστα όταν μιλάμε για μια ιστορία τουλάχιστον ενός αιώνα. Ωστόσο, μάλλον ο κόσμος την περίμενε και την αναζητούσε την αλλαγή και την ανανέωση στα τσιπουράδικα στον Βόλο.

Το ΜεΖέν αγκαλιάστηκε από τις πρώτες ημέρες, έγινε σημείο συνάντησης, οι μεζέδες του άρχισαν να αντιγράφονται, σταδιακά ο αέρας ανανέωσης άρχισε να φυσά και σε άλλα τσιπουράδικα στον Βόλο. Τα πιτάκια (dumplings ή gyoza) με κιμά χταποδιού, οι σεφταλιές με μπακαλιάρο, η καρμπονάρα θράψαλο, το κοκορέτσι θράψαλο είναι μερικοί μόνο από τους μεζέδες που αγαπάμε. Αν είναι ένα κλασικό τσιπουράδικο; Οι μερίδες είναι μεγαλύτερες, η σειρά ακολουθείται κλασικά, επιλέγετε ανάμεσα στο house τσίπουρο του Καρδάση ή σε εμφιαλωμένο, είναι ένα new age τσιπουράδικο με στυλ.

Αλοννήσου 8, Κέντρο, τηλ.: 24210 20844 | Ωράριο: 12:00 – 24:00, Τρίτη κλειστά


Αχινιός
Ένα μοντέρνο τσιπουράδικο στον πολύβουο πεζόδρομο της Κονταράτου

Η διακόσμησή του παραπέμπει σε all day και το ύφος του είναι αρκετά mainstream. Η σάλα του είναι ευρύχωρη με δεκάδες αναπαραστάσεις ψαριών στους τοίχους, ενώ στο βάθος μια ανοιχτή κουζίνα τραβά τα βλέμματα. Εδώ ο νεαρός σεφ Διονύσης Δημητριάδης από τότε που ανέλαβε την κουζίνα τής άλλαξε τη ροή, δίνοντάς της μια πιο παραδοσιακή χροιά χωρίς όμως να λείπουν οι σύγχρονες πινελιές. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία του Αχινιού: ένα μοντέρνο, νεανικό τσιπουράδικο.

Ο νόστιμος ταραμάς αρτύζεται με άνηθο και γλυκιά πάπρικα, η παραδοσιακή κοπανιστή έχει μπόλικο σκόρδο, τα αλίπαστα έχουν έντονο χαρακτήρα, ενώ ο τηγανητός γαύρος είναι τραγανός, χωρίς ίχνος περιττού λαδιού και η ψητή σαρδέλα και το χταπόδι ιδανικά ψημένα. Στον κατάλογο, μεταξύ άλλων, θα βρείτε και μπρουσκέτες με γαύρο και ταραμά, ριζότο με θαλασσινά, μανέστρα με πεσκαντρίτσα (πολύ γευστική) και γεμιστό καλαμάρι. Τα τραπέζια στον πεζόδρομο είναι τα πρώτα που γεμίζουν κυρίως από νεαρές παρέες, που δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τις μουσικές των γύρω μαγαζιών.

Δημάρχου Κονταράτου 4, Κέντρο, τηλ.: 24211 81979 | Ωράριο: 12:00-24:00


Ο Τζίμης
Τσιπουροποσία με θέα θάλασσα και βαρκούλες, με σπάνια θαλασσινά και καλό τσίπουρο

Μόλις 5 χιλιόμετρα από τον Βόλο, η Αγριά θα μπορούσε να ονομαστεί και προάστιο. Διανύοντας αυτή τη μικρή διαδρομή, φτάνεις σε μια παραλία που καμιά σχέση με εκείνη της πόλης έχει. Μπαίνεις σε ένα ήρεμο αλλά ζωντανό χωριό, που όταν ο καιρός είναι καλός πεζοδρομεί τον παραλιακό του δρόμο για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τις βόλτες τους χωρίς άγχος. Σε αυτή την παραλία άνοιξε πριν πάνω από σαράντα χρόνια ο Τζίμης -κατά κόσμον Δημήτρης Καραουλάνης- το τσιπουράδικό του, το οποίο τώρα διαχειρίζεται ο γιος του, ο Φώτης.

«Οκτώ χρονών, με σγουρό μαλλί και λευκή ποδιά ξεκίνησα να δουλεύω, η ζωή μου όλη βρίσκεται εδώ. Η χαρά μου είναι να βλέπω γελαστά πρόσωπα, δεν θέλω κάτι άλλο», λέει. Στην κουζίνα, η μαμά Ευανθία έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, χωρίς αυτήν τίποτε δεν γίνεται, εξομολογείται με ύφος τρυφερό ο Φώτης. Την οποία Ευανθία, όταν μπήκα στο εσωτερικό του μαγαζιού, την είδα καλοχτενισμένη από το κομμωτήριο, με τα μαργαριτάρια της και τα ωραία της σκουλαρίκια, να δουλεύει μαζί με τους υπόλοιπους, που την αντιμετωπίζουν με τεράστιο σεβασμό.

Στα τραπεζάκια, εκεί που σκάει το κύμα, η σειρά των μεζέδων είναι η απολύτως κλασική. Αν είναι η εποχή και είστε τυχεροί θα απολαύσετε και φούσκες, κολιτσιάνους και άλλα οστρακοειδή. Δυνατό χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα, μυδοπίλαφο και πικάντικα τσιτσίραβλα με καπνιστό σκουμπρί. Πολύ καλό ψάρι ημέρας αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε άλλο δρόμο. Τσίπουρο χύμα καλό και αρκετά εμφιαλωμένα.

Λεωφ. Δημοκρατίας 119, Αγριά, τηλ. 24280 92433 | Ωράριο: 12:00 – 24:00


Ο Στράτος
Πας για δύο και σηκώνεσαι μετά από τρεις ώρες από το τραπέζι

Πάνω σε κεντρικό δρόμο της Νέας Ιωνίας, ο Στράτος υπήρξε κλασικός καφενές. Η δεύτερη γενιά, ο Στράτος, τον μεταμόρφωσε σε τσιπουράδικο με ανάλαφρα πιο φρέσκο περιβάλλον και τη βοήθεια της συζύγου του, της Βιολέτας, στην κουζίνα. «Χωρίς εκείνη, δεν θα το τολμούσα ποτέ» μας λέει εμπιστευτικά ο πατέρας του, ο Νίκος. Μην πάει ο νους σας σε μοντερνιές, όλα είναι όπως πρέπει, με τραπέζια και καρέκλες στη σωστή παράλληλη διάταξη.

Το περιεχόμενο του πιάτου τιμά τον αυθεντικό τσιπουρομεζέ της Νέας Ιωνίας, άφθονο και νόστιμο. Αληθινός αχινός με φρυγανισμένο ψωμάκι, φούσκες, στρείδια, καβούρια και όστρακα ανάλογα με την ημέρα. Σουπιά ολόκληρη στη σχάρα με το μελάνι της, βουτυράτο μανούρι με πελτέ ντομάτας, σαλάχι στα κάρβουνα με σκορδαλιά, φρέσκο ψαράκι, χταποδόρυζο, σπιτική τυροκαυτερή, απίστευτος μπακαλιάρος σκορδαλιά, σαγανάκι γαρίδας με πιπέρι καγιέν, γαρίφαλο και ούζο, αφράτοι γαριδοκεφτέδες με μαϊντανό και τυρί.

Προς το τέλος, μακαρονάδα με τις γαρίδες σε αφθονία, αλλά και λούτσος στα κάρβουνα, είδος που δεν συναντάς εύκολα σε τσιπουράδικο. Στο τέλος έχει και γλυκό κέρασμα.

Μαιάνδρου 89, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 91626 | Ωράριο: 11:30-18:30, Σ-Κ 11:30-00:30

Φλόκος
Ένα συνοικιακό τσιπουράδικο με ιστορία δέκα χρόνων.

Μακριά από κάποια πιάτσα, πάνω σε έναν κεντρικό δρόμο, στην περιοχή της Ανάληψης, βρίσκουμε τον Φλόκο. Διαθέτει μια μικρή, μπροστινή αυλή με πολλά λουλούδια και μια εξίσου μικρή σάλα με ζεστή, ωραία ατμόσφαιρα. Αν και θα περίμενε κανείς ότι η κουζίνα του θα ακολουθεί τα παραδοσιακά μονοπάτια, λοξοδρομεί λίγο. Οι κλασικοί μεζέδες μπλέκονται με πιο σύγχρονους σε ένα ευχάριστο και νόστιμο παιχνίδι με το χύμα τσίπουρο.

Έτσι, τα αλίπαστα, η ταραμοσαλάτα και τα τηγανητά φρέσκα ψαράκια (γαύρος, αθερίνα, μπακαλιάρος κ.ά.) συνυπάρχουν με τον παστουρμά μπακαλιάρου σε bbq σάλτσα, το καρπάτσο τόνου και τις μπρουσκέτες με αχινό. Ένας μεζές, όμως, που δεν πρέπει να λείψει από την παραγγελία σας είναι τα δελεαστικά αμπελόφυλλα που κλείνουν μέσα τους σαρδέλες καθώς και το γλυκοφάγωτο χταπόδι στιφάδο. Στον κατάλογό του θα βρείτε επίσης και κρεατικά για εκείνους που θέλουν να μην περιοριστούν στους ψαρομεζέδες.

Κύπρου 42, Ανάληψη, τηλ.: 24211 08168 | Ωράριο: 12:00-24:00

Κείμενο: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Διαβάστε επίσης

8 τσιπουράδικα στον Βόλο που συνδυάζουν παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις
8 παραδοσιακά τσιπουράδικα στον Βόλο
Από τα τσιπουράδικα του Βόλου με αγάπη: Οι συνταγές που ξεχωρίσαμε