Στα προάστια της Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Καμινάκια θα συναντήσετε ένα κουκλίστικο μικρό εστιατόριο με την ονομασία Απόμερο. H πόλη της Καρδίτσας, η νεότερη ιστορικά από τις πόλεις της Θεσσαλίας, βρίσκεται τοποθετημένη στο δυτικό άκρο του θεσσαλικού κάμπου. Σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα που χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές στο μορφολογικό του ανάγλυφο, καθώς εδώ η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας συναντά την ψηλότερη βουνοκορφή του Ολύμπου, τον επονομαζόμενο και «θρόνο των θεών» με υψόμετρο 2920 μέτρα.
Ένα εστιατόριο που στεγάζεται στο ισόγειο του διώροφου οικήματος της οικογένειας Κουφοπούλου. Μια βαριά ξύλινη πόρτα καλωσορίζει τον επισκέπτη πριν το βλέμμα του περιπλανηθεί στο εσωτερικό του εστιατορίου που παραπέμπει σε ένα σαλόνι-τραπεζαρία περασμενών δεκαετιών γεμάτο με πολύχρωμους ρετρό καναπέδες, ξύλινα σύνθετα σαλονιού και ρετρό κομοδίνα, πορσελάνινα πιάτα και καλά λινά κεντητά τραπεζομάντηλα, ταγιαρισμένα κρυστάλλινα ποτήρια και ένα τζάκι που ζεσταίνει συνεχώς τον χώρο με την παρουσία του.
«Το Απόμερο άνοιξε τις πόρτες του το 1995 δίχως συγκεκριμένο επαγγελματικό πλάνο, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη μας για τη φιλοξενία και το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Εδώ μεταφέρθηκε στην κυριολεξία το σαλόνι του σπιτιού μας» μου αφηγείται η μαμά Κουφοπούλου. H Αναστασία Κουφοπούλου ανήκει σε εκείνη την ιδιότυπη κατηγορία της Ελληνίδας νοικοκυράς που μαγειρεύει με περίσσια νοστιμιά τιμώντας παράλληλα τη γευστική παράδοση του τόπου της κρατώντας ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι λαϊκού πολιτισμού. Στο πλάι της τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται η κόρη της Στεφανία Κουφοπούλου.
Με διακριτικότητα και σεβασμό στην παράδοση τολμά να καινοτομεί σε πιάτα σύμβολα της θεσσαλικής κουζίνας όπως την πατροπαράδοτη μπατζίνα ή μπατζάρα. Την πίτα με χυλό και βάση την κολοκύθα. Της προσθέτει ανθότυρο από την περιοχή αλλά και φρέσκια λεβάντα από τον κήπο τους, δίνοντας της μια ντελικάτη αρωματική χροιά. Παράλληλα ζυμώνει το δικό τους προζυμένιο ψωμί και του προσθέτει λιαστές ντομάτες. Παντρεύει δε τα γεμιστά κυδώνια με κιμά και σταφίδες, με μια σάλτσα από κρασί vinsanto και στραγγιστό γιαούρτι. Εδώ το κάθε μέλος της οικογένειας κρατά τον δικό του ρόλο, με τον μπαμπά Βαγγέλη, κρεοπώλη για χρόνια στο επάγγελμα, να χειρίζεται με μαεστρία τη σχάρα και να φροντίζει να παραλαμβάνει καθημερινά τα καλύτερα κομμάτια κρέατος αποκλειστικά από κτηνοτρόφους της περιοχής.
Κυδώνια γεμιστά, μια μοσχαρίσια γλώσσα στον φούρνο με ντομάτες τουρσί, ένα λεμονάτο αρνάκι με φέτα δυόσμο και κυδωνάτες πατάτες στο ξυλόφουρνο (το γιορτινό φαγητό της Καρδίτσας) συγκινητικής νοστιμιάς, χοιρινό πρασοσέλινο ή κοκκινιστό με κυδώνια είναι μερικά από τα πιάτα που κρατούν ζωντανή την κουζίνα ενός τόπου μέσα από τις κατσαρόλες και τα ταψιά στο Απόμερο. Μια καυτή κοτόσουπα που φθάνει στο τραπέζι μαζί με το καλωσόρισμα δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσετε το δείπνο σας αν επισκεφθείτε το εστιατόριο τους χειμερινούς μήνες. Η παραδοσιακή καρδιτσιώτικη πουτίγκα ή αλλιώς κοφτή, με αφράτη βουτυράτη κρέμα και σιροπιαστή καρυδόπιτα με αρώματα τσίπουρου είναι μια απαραίτητη συνθήκη για το φινάλε, ενώ ιδιαίτερα τοπικό χαρακτήρα έχει και η λίστα κρασιών αφιερωμένη αποκλειστικά σε Θεσσαλούς οινοποιούς και γηγενείς ποικιλίες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ερυθρή Π.Ο.Π. ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα. Από τα ράφια δεν λείπει και το εξαιρετικό παλαιωμένο τσίπουρο Puro, του Αγραφιώτη χημικού – οινολόγου και αποσταγματοποιού, Θάνου Καραθάνου.
Με την εντοπιότητα σε πρώτο πλάνο η οικογένεια Κουφοπούλου παραδίδει μικρά μαθήματα φιλοξενίας σε έναν προορισμό που συνδυάζει τη μαγειρική που βασίζεται στην παράδοση με τη φιλοξενία που αντλεί τη δύναμη της στα χαμόγελα αληθινών προσώπων. Αυτή είναι η ιστορία του μικρού εστιατορίου Απόμερο και της οικογένειας Κουφοπούλου. Και όταν ο καιρός γλυκαίνει και το καλοκαίρι κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του ο καταπράσινος κήπος δίπλα στο εστιατόριο ανοίγει τα φύλλα του για να δημιουργήσει μια ολάνθιστη αυλή έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.
info
Επισκόπου 47, Καρδίτσα, τηλ. 24410 70793