Η πρώτη έξοδος για φαγητό μετά τον εγκλεισμό δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Δεν ήμουν διατεθειμένη να διακινδυνεύσω την υγεία και την ψυχική μου ηρεμία, ενώ ταυτόχρονα είχα δηλώσει αποφασισμένη να περάσω καλά για να ανοίξει ο νέος κύκλος της κοινωνικής μας ζωής αισιόδοξα. Επειτα από σοβαρή σκέψη και με κοινή απόφαση κλείσαμε στο Aleria.

Τα καμπανάκια κινδύνου και ανησυχίας έμειναν όλο το βράδυ χωρίς ήχο, με τα οικεία χαμογελαστά πρόσωπα πίσω από τις διάφανες προσωπίδες, τις ήρεμες φωνές, το ευγενές σέρβις και τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια να διασφαλίζουν απόλυτα την απαραίτητη πλέον ιδιωτικότητα και την επιβεβλημένη απόσταση.

Το καλό εστιατόριο δεν σερβίρει πλέον αλά καρτ, αφού προτείνει δύο ολοκληρωμένα μενού με δυνατότητα αρκετών επιλογών. Το earth & sea με κρέας και ψάρι να συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες ύλες του, και το garden & nature για τους χορτοφάγους. Καθώς δεν ήμουν μόνη, παραγγείλαμε και τα δύο ώστε να απολαύσουμε τελικά δώδεκα και όχι… μόνο έξι πιάτα ο καθένας.

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης χρησιμοποίησε την περίοδο της καραντίνας για ανασυγκρότηση, αναπροσδιορισμό, έμπνευση και πολλή δουλειά. Ολα τούτα φαίνονται στο νέο μενού, ήδη από το καλωσόρισμα με τα amuse bouches του, στα οποία έχει συμπεριλάβει την -δεν αποτελεί κοινοτοπία εδώ η έκφραση- εμβληματική του αποδομημένη σπανακόπιτα. Λιτότητα, συμπύκνωση των γεύσεων, εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες αυστηρά εποχικές, φινέτσα και τεχνική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Στο πλάι του, μια κάρτα κρασιών με πολλές καλές επιλογές και σε σωστές τιμές.

Ο ντάκος με το σορμπέ τομάτας είναι το μόνο από τα κλασικά του που έχει διατηρήσει – και το αξίζει απόλυτα. Κολοκυθανθός γεμιστός με καβούρι από τη μια ή με ξινόχοντρο από την άλλη, άγρια αγκινάρα ψητή με ανάλαφρη σκορδαλιά αμυγδάλου και πέστο φρέσκων μυρωδικών, μελιτζάνα ψητή με ξηρούς καρπούς και αφρό μαγιάς, μπακαλιάρος ψητός με ρεβίθια, αρνάκι με μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης και νεροκρέμμυδο, ραβιόλι με πορτσίνι και κατσικίσιο τυρί είναι κάποια από τα πιάτα. Προσωπικά αποφάσισα ότι θα μπορούσα με τα πιάτα του «Κήπου» να δηλώσω χορτοφάγος και θα ξαναπήγαινα ίσως και αύριο για τις αγκινάρες, τους ανθούς και τα ραβιόλι. Το καλοκαίρι μου ξεκινά καλά.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα δύο μενού που προσφέρονται. Υπολογίστε 60 ευρώ για το μενού των 6 πιάτων, ενώ αν επιλέξετε 5 ή 4 πιάτα θα πληρώσετε 50 ή 40 ευρώ αντίστοιχα. Σε περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσει αρμονία με κρασί σε ποτήρι, υπολογίζετε 35 ευρώ για το μενού των 6 πιάτων, 30 για το μενού των 5 πιάτων και 25 των 4 αντίστοιχα.

info
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633.