Λίγα σημεία στη Ρόδο κουβαλούν τόσο έντονα το βάρος και τη γοητεία της ιστορίας όσο το Ακταίον. Ο απόλυτος παραθαλάσσιος προορισμός -όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του- μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι η έννοια της «σεζόν» είναι τελικά σχετικό.

Γι’ αυτό και τις ημέρες των γιορτών που διανύουμε, κι επειδή η ατμόσφαιρα ζητά κάτι ξεχωριστό, το «Ακταίον» αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ολοκληρωμένες επιλογές για χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Στο «τιμόνι» της κουζίνας βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο ταλαντούχος σεφ Κωνσταντίνος Χαλιμούρδας, οποίος έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα μενού που απευθύνεται σε διαφορετικούς ουρανίσκους και ηλικίες, ισορροπώντας με άνεση ανάμεσα στο comfort στοιχείο και τη σύγχρονη δημιουργική προσέγγιση.

Τα μενού των ρεβεγιόν τα έχουν όλα: Από ορεκτικά, ζεστές σούπες και ριζότι μέχρι ξεχωριστά κυρίως πιάτα, όπως μοσχαράκι μπουργκινιόν, roast beef και παϊδάκια αρνίσια γαλλικής κοπής, καθώς και γλυκά.

Όλα αυτά φιλοξενούνται σε έναν χώρο που παντρεύει νεοκλασικές αναφορές με σύγχρονη αισθητική. Πλήρως ανακαινισμένο από το 2021, με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη και με βάση τις προδιαγραφές που διέπουν τα κτήρια σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ακταίον λειτουργεί από νωρίς το πρωί -για καφέ και brunch- έως αργά το βράδυ.

Το κτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με κυρίαρχες αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε, που αντανακλούν τη φύση και τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαχρονικής κομψότητας με χαλαρό, casual χαρακτήρα. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και η παιδική χαρά που έχει διαμορφωθεί στον χώρο, καθιστώντας το Ακταίον ιδανικό και για οικογένειες. Την εμπειρία συμπληρώνουν οι βραδιές με ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αλλά και τις ημέρες των γιορτών.

Ακταίον: Ανανεωμένο μενού, σταθερές αξίες

«Ανανεώσαμε το μενού με έμφαση στις ζύμες, τα ζυμαρικά και τα ριζότι, με γνώμονα την εποχικότητα και πρώτες ύλες από Ροδίτες παραγωγούς, διατηρώντας σταθερά το ελληνικό και ιταλικό στοιχείο» μας είπε ο ίδιος.

Την ημέρα της επίσκεψής μας, ο καιρός στάθηκε σύμμαχος, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε το δείπνο μας στην ταράτσα, με ανεμπόδιστη θέα και αίσθηση καλοκαιριού, ακόμη και εκτός σεζόν.

Το γεύμα ξεκίνησε με δροσερές σαλάτες, όπως η παντζαροσαλάτα με φρέσκα μούρα, μπουράτα, καρότο, ρόκα, καρύδια, γιαούρτι, ψητό σκόρδο και dressing βαλσαμικού, αλλά και η σαλάτα χούμους με ντομάτα, αγγούρι, κόλιανδρο, λάιμ, κρεμμύδι, τηγανητά ρεβίθια και τραγανά πιτάκια.

Στα ορεκτικά ξεχώρισε το carpaccio μόσχου, που φτάνει νωπό απευθείας από τη Γαλλία και συνοδεύεται από φίνο «καταΐφι» πατάτας και παρμεζάνα, καθώς και το ψητό κουνουπίδι με καραμελωμένα καρότα, χούμους και τσιμιτσούρι.

Τα ζυμαρικά επιβεβαιώνουν τη μεσογειακή -και έντονα ιταλική- ταυτότητα της κουζίνας, με ένα αρωματικό spaghetti pomodoro με βασιλικό και ένα σωστά δεμένο rigatoni carbonara. Από τις πίτσες, η μαργαρίτα, απλή και άρτια εκτελεσμένη, λειτουργεί ως διαχρονική αξία στο μενού.

Στα κυρίως πιάτα ξεχωρίζουν το κλασικό vitello tonnato, το ζουμερό strip loin black angus Αυστραλίας, η εντυπωσιακή χοιρινή μπριζόλα tomahawk, αλλά και το μυλοκόπι με ριζότο σπανακόρυζο, ένα πιάτο που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στη θάλασσα και τη γη.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε γλυκά, με ένα εξαιρετικό βάσκικο cheesecake και ένα πλούσιο chocolate fudge cake.

Οι ζύμες που κάνουν τη διαφορά

Είτε στη βραδινή μας έξοδο είτε στην πρωινή μας στάση για το φημισμένο brunch, αυτό που ξεχωρίσαμε στο Ακταίον είναι οι χειροποίητες, φρεσκοψημένες ζύμες με προζύμι ωρίμανσης.

Το παραδοσιακό τηγανόψωμο σερβίρεται με θυμαρίσιο μέλι, ταχίνι, κανέλα και σουσάμι, τα τηγανητά αυγά συνοδεύονται από χειροποίητο flatbread, τριμμένη φέτα και φρεσκοκομμένες πατάτες, ενώ η baciata με κίτρινη κολοκύθα ή μορταδέλα συγκαταλέγεται στις top επιλογές. Αντίστοιχα, το croque madame σε γαλλική ζύμη brioche, με μπεσαμέλ τυριών, καπνιστό χοιρομέρι, παρμεζάνα, τηγανητό αυγό και σος hollandaise, κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ένας χώρος με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα

Κατά το γεύμα ή δείπνο μας στο Ακταίον θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε σε έναν χώρο τόσο γοητευτικό, όσο και ιστορικό. Θα μάθουμε ότι το κτήριο ξεκίνησε τη διαδρομή του ως λέσχη Οθωμανών αξιωματικών, πέρασε αργότερα στην ιταλική διοίκηση και έζησε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Οι αλλεπάλληλες εναλλαγές εξουσίας άφησαν τα σημάδια τους: λεηλασίες στον πλούσιο διάκοσμο, απώλεια πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και διαδοχικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, κυρίως ιταλικού χαρακτήρα, που συνυπάρχουν μέχρι σήμερα με ανατολικορωμαϊκές αναφορές.

Το 1946 το κτήριο άνοιξε πλέον για τους Ροδίτες και πήρε το όνομα «Ακταίον». Στην αυλή του δεσπόζει ακόμη ο επιβλητικός φίκος, φυτεμένος την ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού το 1947, ως σύμβολο ελπίδας και μιας νέας αρχής.

Info
Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος | Τηλ. 6942058181, 6949286553, 6999924757

Διαβάστε επίσης:

Swan by Kontiki: Το πλωτό εστιατόριο που αλλάζει τον γαστρονομικό χάρτη της Ρόδου