Στον ανοιχτόκαρδο και φωτεινό χώρο του Agora Bistro στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στη Μαρίνα Καλλιθέας, η δράση ξεκινά από το πρωί. Προτάσεις για πρωινό, brunch, μεσημεριανό και βραδινό, συν τα γλυκά, τα σάντουιτς, σνακ, καφέδες χυμούς, κοκτέιλς αλλά και παραδοσιακά ελληνικά ροφήματα (χαμομήλι, δίκταμο, φασκόμηλο, κλπ.) όλες τις ώρες της ημέρας. Η νεαρή σεφ Νεκταρία Καραβατάκη, δημιουργεί μια νόστιμη μοντέρνα διεθνή κουζίνα με δυνατές μεσογειακές αποχρώσεις και αρκετές vegetarian προτάσεις. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το μενού διαφοροποιείται τις βραδιές που έχει παράσταση η Λυρική Σκηνή. Κάτω από τον τίτλο «Βραδιές Λυρικής» η σεφ προτείνει μια σειρά πολύ καλοφτιαγμένα πιάτα με σαφώς ιταλικό γαστρονομικό προσανατολισμό ενώ η κουζίνα μένει ανοιχτή μέχρι αργά ώστε να υποδεχτεί το κοινό μετά το τέλος της παράστασης, συνήθως στις 22.30μμ.
Μια τέτοια βραδιά και ενώ είχαμε απολαύσει ένα καταπληκτικό θέαμα στην μοναδική αίθουσα της Λυρικής Σκηνής με τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα, δοκιμάσαμε τα πιάτα του μενού «Βραδιές Λυρικής» στο κατάμεστο εστιατόριο. Κόσμος με τα καλά του, συζητήσεις για την παράσταση, γενικά μια after theatre ζωηρή και εορταστική ατμόσφαιρα. Από τις μεγάλες τζαμαρίες που περιβάλλουν το μαγαζί, η θέα στο Κανάλι με τον αέναο χορό των συντριβανιών, τώρα τις γιορτές είναι μαγική. Πανύψηλα στολισμένα έλατα στην Αγορά, 80 φωτισμένα πλατάνια κατά μήκος του καναλιού και άπειρα φωτάκια.
Ξεκινήσαμε με φρέσκο σολομό με σάλτσα soya και τζίντζερ με γαρνιτούρα stir fry λαχανικά και φύτρες σκόρδου και ραβιόλι γεμιστά με σπανάκι, ρικότα με καπνιστή πανσέτα και κρέμα τυριών. Ο τρυφερός σολομός με τα ωραία αρώματα είχε τους umami undertones που περιμέναμε και τα λαχανικά ήταν τραγανά και λαχταριστά. Τα ραβιόλι με την πλούσια γεύση ήταν μια πολύ ικανοποιητική γευστικά απόδοση της διάσημης ιταλικής συνταγής. Μας πρότειναν να πάρουμε τη σαλάτα di bufala και πραγματικά μας ενθουσίασε. Με baby ρόκα, ντοματίνια, mozzarella di bufala (βελούδινη και ρευστή όσο πρέπει) πέστο ρόκας, φουντούκι και παξιμάδι χαρούπι ήταν μια γιορτή υφών και βοτανικών γεύσεων.
Η καταγωγή της σεφ από την Κρήτη, οδηγεί στο στιφάδο με μανιτάρια και κάστανα, μια παραδοσιακή κρητική συνταγή. Σπάνια τη βρίσκουμε στα εστιατόρια και εδώ, ήταν μαγειρεμένη με συναίσθημα και βαθιά γήινη νοστιμιά. Φτάνοντας στα επιδόρπια, το cheesecake με mascarpone και σάλτσα φρούτα του δάσους ήταν ανάλαφρο και καλοφτιαγμένο ενώ η τρυφερή panna cotta με σοκολάτα, τριμμένο μπισκότο και φράουλες είναι το δωράκι του μενού στους πολλούς fans της σοκολάτας. Στην περίπτωση που δεν θέλετε ένα πλήρες γεύμα αλλά ένα -δυο ποτήρια κρασί, μπορείτε να πάρετε κάποια πρωτότυπη bruschetta, όπως την bruschetta με μαριναρισμένα flakes κολοκυθιού σε λάιμ και βαλσάμικο ή την πιο -απροσδόκητη-δεν -γίνεται τυροκροκέτα cacio e pepe με chutney τριαντάφυλλο -δυο vegetarian προτάσεις με ωραίες εντάσεις και υφές.
Η all day λειτουργία του Agora Bistro ιδιαίτερα τώρα τα Χριστούγεννα σε ένα χώρο που είναι ένα ζωντανό παραμύθι με τα τραπεζάκια του μπροστά στο Κανάλι και την πανοραμική εικόνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης δίπλα, μας έχει φέρει πολλές φορές στο χώρο του. Για ένα καφέ ή με το tablet για δουλειά ή για κάποιο επαγγελματικό ραντεβού τα πρωινά, ορισμένες προτάσεις του brunch βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στις επιλογές μας: το open face avocado sandwich με spread αβοκάντο, αυγά ποσέ, ψητά ντοματίνια και τα αυγά καγιανάς με ντομάτα και ξινομυζήθρα είναι από τις αγαπημένες μας. Από το all day μενού, έχουμε κατά καιρούς εκτιμήσει τα λιγκουίνι με πέστο ρόκας, σοτέ φουντούκια και ντοματίνια, τα λιγκουίνι με ιταλικά κεφτεδάκια και την pinsa Margherita. Αν αποφασίσετε να μείνετε σε μια ποικιλία τυριών, ρίξτε μια ματιά στη wine list που προτείνει ετικέτες από κάθε περιοχή της Ελλάδας.
info
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2168091280