Θα γνωρίσεις στ’ αλήθεια την πόλη, την ώρα του μεσημεριού, στα τσιπουράδικα στον Βόλο. Από τη διάχυτη αύρα ψαριών και χταποδιού στα κάρβουνα που σε κατακλύζει, όταν εκεί, κάπου μετά τις 12, ακούς από παντού σαν συνωμοτικό σύνθημα: «πάμε για ένα;» και αυτά τα τσιπουράδικα συνδυάζουν παραδοσιακές με πιο σύγχρονες γεύσεις.

Ο Γρηγόρης Χέλμης στο σερβίρισμα

ΜεΖέν
Το τσιπουράδικο που άλλαξε την έννοια του μεζέ και τον έφερε στο σήμερα

Πάνε δώδεκα χρόνια πια απ’ όταν άνοιξε την πόρτα του στην Αλοννήσου, στη θέση του ιστορικού μπαρ της πόλης Ερωφίλη. Οι δύο ιδιοκτήτες, φίλοι και συνεργάτες σε πεντάστερα ξενοδοχεία, είχαν αποφασίσει να κάνουν τομή στα δεδομένα των τσιπουράδικων. Νέας γενιάς μεζέδες, μαγειρικές και ψησίματα με τεχνικές, αλλαντικά, θαλασσινά, μια πιο λόγια εκδοχή των μεζέδων, πολύ διαφορετική από αυτή που μέχρι τότε συναντούσες. Και όχι μόνον αυτό. Μαζί, μια μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες τσίπουρου και ρακής, εμφιαλωμένων, από όλη την Ελλάδα, παρέα με παλαιωμένα αποστάγματα. Μεγάλο το στοίχημα, δύσκολη η πόλη και μάλιστα όταν μιλάμε για μια ιστορία τουλάχιστον ενός αιώνα. Ωστόσο, μάλλον ο κόσμος την περίμενε και την αναζητούσε την αλλαγή και την ανανέωση στα τσιπουράδικα στον Βόλο.

Στο στενάκι της Αλοννήσου επικρατεί το αδιαχώρητο

Το ΜεΖέν αγκαλιάστηκε από τις πρώτες ημέρες, έγινε σημείο συνάντησης, οι μεζέδες του άρχισαν να αντιγράφονται, σταδιακά ο αέρας ανανέωσης άρχισε να φυσά και σε άλλα τσιπουράδικα στον Βόλο. Τα πιτάκια (dumplings ή gyoza) με κιμά χταποδιού, οι σεφταλιές με μπακαλιάρο, η καρμπονάρα θράψαλο, το κοκορέτσι θράψαλο είναι μερικοί μόνο από τους μεζέδες που αγαπάμε. Αν είναι ένα κλασικό τσιπουράδικο; Οι μερίδες έιναι μεγαλύτερες, η σειρά ακολουθείται κλασικά, επιλέγετε ανάμεσα στο house τσίπουρο του Καρδάση ή σε εμφιαλωμένο, είναι ένα new age τσιπουράδικο με στυλ.

Αλοννήσου 8, Κέντρο, τηλ.: 24210 20844 Ωράριο: 12:00 – 00:00, Τρίτη κλειστά

Ο Θοδωρής Θεοχαρίδης, η δεύτερη γενιά, σερβίρει πάντα με χαμόγελο τους μέζεδες που  ετοιμάζει η μαμά Δήμητρα

Για Δύο
Λιλιπούτειο, πολύχρωμο, με μοντέρνα άποψη και χαλαρή διάθεση

Στους πεζόδρομους του κέντρου, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν «Βολωνάκι», ανάμεσα στα mainstream, all day μαγαζιά, συναντούμε το εν λόγω τσιπουράδικο. Ιδανικό για μια στάση μετά τα ψώνια ή για ένα μεσημεριανό διάλειμμα από το γραφείο. Μια οικογενειακή υπόθεση -ο μπαμπάς Δημήτρης, η μαμά Δήμητρα και ο γιος Θοδωρής- που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Το όνομά του είναι μια αναφορά στη γνωστή έκφραση των Βολιωτών «πάμε για δύο» – τσίπουρα δηλαδή.

Ένα πολύχρωμο, λιλιπούτειο μαγαζάκι, που βγάζει τραπέζια έξω στον πεζόδρομο, «παίζει» λίγο πιο σύγχρονα στους μεζέδες, χωρίς όμως να λείπουν και οι παραδοσιακοί. Έτσι, ανάμεσα στα αλίπαστα, στα τηγανητά φρέσκα ψαράκια και τις αλοιφές ποζάρουν, μεταξύ άλλων, μεζέδες, όπως σουπιές με χόρτα, μπρουσκέτες με γαρίδες, χταπόδι με παντζάρι και γιουβέτσι με γαρίδες. Όλα σε μεγάλες μερίδες και φτιαγμένα από τα χέρια των δύο γυναικών που έχουν αναλάβει τη δύσκολη αυτή δουλειά. Δεν κάνουν υπερωρίες. Στις 6 το απόγευμα μαζεύουν τα μικρά, χρωματιστά τραπέζια τους και αφήνουν χώρο για τα θορυβώδη γειτονικά μπαρ.

Κουμουνδούρου 48, Κέντρο, τηλ.: 24210 20894 Ωράριο: 12:00-18:00, Κυριακή κλειστά

Ο Τιμολέων Διαμαντής με τις νόστιμες σε σάλτσα καραβίδες του

Καρακατσάνης
Με ιστορία από το 1969, ζει μια νέα εποχή στα χέρια του Τιμολέοντα Διαμαντή, που τιμά το όνομά του

Χωμένο κι αυτό σε ένα από τα στενάκια της Νέας Ιωνίας, το τσιπουράδικο του Καρακατσάνη υπήρξε για δεκαετίες σημείο συνάντησης για όλους όσοι αναζητούσαν καλό τσίπουρο, τίμιους μεζέδες, σταθερή πελατεία και γνώριμες φυσιογνωμίες. Το 2021 έκλεισε οριστικά τις πόρτες του και όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλήσουν την επιχείρηση, ο Βολιώτης μάγειρας και νικητής του «MasterChef» (2018) Τιμολέων Διαμαντής αποφάσισε να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης. Έχοντας περάσει τόσο από το Μεζέν όσο και από τα Hasika του Ρεθύμνου, είχε ήδη εμπλουτίσει την παλέτα του με γεύσεις που έπαιζαν ανάμεσα στην τοπική παράδοση και την ιδιωματική μαγειρική, με σύγχρονες τεχνικές.

Πετροσωλήνες αχνιστοί

Σήμερα, στον Καρακατσάνη συχνάζουν κυρίως ηλικίες γύρω στα 25-35, νεαρά ζευγάρια, παρέες με μωρά στα καροτσάκια, μικρές και μεγαλύτερες παρέες, συνήθως κεφάτες και γελαστές. Στα συν των μεζέδων τα φρέσκα οστρακοειδή και θαλασσινά. Απολαύσαμε ωραίους πετροσωλήνες, γυαλιστερές, κυδώνια, στρείδια (από τη Γαλλία), καραβίδες σε μια ζουμάτη σάλτσα ό,τι πρέπει για βούτες με το φρυγανισμένο ψωμί. Πολύ καλές οι αντσούγιες και τα τουρσιά του, ωραία η μους ταραμά, σωστό το ψήσιμο στα κάρβουνα για τα ψαράκια του. Τίμιο, με καλή πρώτη ύλη, αποφεύγει τις εντάσεις στη γεύση και παίζει ανάμεσα σε ήπια γκουρμέ και αναγνωρίσιμα πιάτα. Καλό χύμα τσίπουρο και αρκετά εμφιαλωμένα.

Δορυλαίου 8, Νέα Ιωνία, τηλ.: 24210 84287, Ωράριο: 12.00-18.00, Τρίτη κλειστά

Το Προσφυγάκι
Νέο στη γειτονιά, κλασικό στο τελετουργικό του, με χαλαρή ατμόσφαιρα

Φτάσαμε μόλις είχε ανοίξει τις πόρτες του, Δευτέρα πρωί, γύρω στις 11:30. Ο Πέτρος Βουρδάμης, ο νεαρός ιδιοκτήτης, γέμιζε τα 25άρια με τσίπουρο και τα τοποθετούσε με μεγάλες λευκές τετράγωνες λεκάνες – η καθημερινή προετοιμασία πριν το άνοιγμα. Καθίσαμε σε ένα τραπέζι και ήρθε κοντά μας. Η κουβέντα ξεκινάει πάντα εύκολα μετά από έναν κύκλο τσίπουρο και κάπως έτσι πήγε και η δική μας. Το μαγαζί άνοιξε τον Μάρτιο του ’23 με τις καλύτερες προϋποθέσεις: ήσυχο δρόμο στη Νέα Ιωνία, μια μεγάλη σκεπαστή αυλή, δροσιά στη σκιά, καλό τσίπουρο, καλή πρώτη ύλη για τους μεζέδες. Αυτά είναι που ζητούν άλλωστε και οι θαμώνες σε ένα τσιπουράδικο, αυτά και καλό σέρβις. Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι σύντομα βρήκε τη θέση του ανάμεσα στα παλιά και αναγνωρισμένα μαγαζιά της γειτονιάς.

Το απαραίτητο φρυγανισμένο ψωμί, κολιός παστός, μελιτζάνα τουρσί και τηγανητό ψαράκι στον δίσκο με τα πρώτα

Γιος Μικρασιατών, τιμά την καταγωγή και την παράδοση της οικογένειας στην καθημερινότητά του στο μαγαζί. Οι μεζέδες είναι κυρίως ψητά και τηγανητά, αλίπαστα με τουρσιά στην αρχή και κάποια μαγειρευτά ημέρας, πάντα με τη λογική του μεζέ φυσικά. Οι πελάτες είναι κυρίως νέοι σε ηλικία και εκείνοι με έναν τρόπο καθορίζουν με τις προτιμήσεις τους και τους μεζέδες που σερβίρουν. «Δεν αναζητούν οστρακοειδή και θαλασσινά, κυρίως ωμά, ούτε καν φρέσκο ψάρι, γιατί έχει κόκαλα», μας είπε. Προτιμούν τα σαγανάκια, γαρίδες και μύδια, το χταπόδι, το ψάρι αν είναι φιλέτο ή μικρόψαρο σαν τον γαύρο», μας εξηγεί, με ένα μικρό παράπονο στη φωνή, είναι αλήθεια. Τώρα που καλοκαιριάζει μάλιστα, και συχνά αναζητούν την μπίρα, θέλουν και μια πανσέτα, ένα λουκάνικο ή παστουρμά για το κλείσιμο.

Δορυλαίου 15, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 84587. Ωράριο: 11:30 – 17:30, Κυριακή κλειστά

Ο πάντα χαμογελαστός σεφ – ιδιοκτήτης του Δράκου, Κώστας Δράκος

Δράκος
Φρέσκο, νεανικό στέκι στο κέντρο της πόλης που παίζει με τηγάνια και φωτιές

Πριν από δύο χρόνια, ο σεφ Κώστας Δράκος πήρε την απόφαση να ανοίξει το δικό του τσιπουράδικο, μια και ήθελε να φύγει από τις «ξένες» κουζίνες. Ο χώρος βρέθηκε σε έναν ήσυχο, στενό πεζόδρομο, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Πιστός στην παράδοση, χρησιμοποιεί μόνο τηγάνι και κάρβουνα και σερβίρει ολόφρεσκους μεζέδες με άφθονο τσίπουρο.

Η πατάτα μπαίνει στη σχάρα και σερβίρεται με βούτυρο, η κοπανιστή γίνεται με πιπεριά Φλωρίνης και μπόλικο σκόρδο, ο παστουρμάς συνοδεύεται με αυγά μάτια, ο κολιός ξεκοκαλίζεται και συνδυάζεται με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, ο γαύρος παστώνεται αλλά και τηγανίζεται και τα όστρακα (μύδια, φούσκες, πετροσωλήνες κ.ά.) αχνίζονται ελαφρώς και πασπαλίζονται με φρέσκα μυρωδικά. Όλα φρέσκα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη ή από το Τρίκερι. Τις καθημερινές θα βρείτε αρκετούς δικηγόρους που το «έσκασαν» για ένα τσίπουρο, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπερτερούν αριθμητικά οι νεαρές παρέες που το έχουν κάνει στέκι.

Κουταρέλια 75, Κέντρο, τηλ.: 24210 76190 Ωράριο: 11:30-18:30, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Μικρή Βουλή
Καλοφτιαγμένοι μεζέδες σε ένα ήρεμο μπαλκόνι μακριά από το κέντρο

Εδώ δεν βρίσκεται κανείς τυχαία ή επειδή τον έβγαλε ο δρόμος. Ψηλά στη γειτονιά της Αγ. Παρασκευής, απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία, υπάρχει αυτό το συνοικιακό τσιπουράδικο που λειτουργεί από το 2018 από την οικογένεια του Γιώργου Αλεξόπουλου. Η σάλα του μικρή, με πολλές παλιές διαφημίσεις κρεμασμένες στους τοίχους, ρετρό έπιπλα, ράφια με βιβλία, μια μεγάλη ροτόντα και ανοιχτή κουζίνα. Βγάζει βέβαια και τραπέζια έξω στο μπροστινό μπαλκόνι που γίνονται ανάρπαστα.

Φάβα από λαθούρι, μαλακά συκωτάκια μπράσκας, ταραμάς, χταπόδι στα κάρβουνα και ταραμοσαλάτα δεν λείπουν από κανένα τραπέζι

Στην κουζίνα η Δέσποινα ετοιμάζει τους μεζέδες, παραδοσιακούς αλλά και λίγο πιο μοντέρνους, όλοι τους όμως νόστιμοι, ενώ το σέρβις είναι ανδρική υπόθεση με τον Γιώργο να μοιράζει σβέλτα χύμα (στιβαρό με δυνατό χαρακτήρα) και εμφιαλωμένα τσιπούρα, πάντα με χαμόγελο. Οι μεζέδες έρχονται σε εμπριμέ πιάτα και σε μεγάλες μερίδες. Φάβα από λαθούρι, χταπόδι πάνω σε κρίταμο, όξινος, δυνατός ταραμάς, μανούρι με πελτέ και χρυσοτηγανισμένος γαύρος. Και δίπλα σε αυτά έρχονται και οι πιο «ψαγμένοι»: να ζητήσετε οπωσδήποτε το τρυφερό συκώτι μπράσκας (πεσκαντρίτσας) και επίσης την ψητή ουρά πεσκαντρίτσας, αλλά και τον ψητό γαλέο με guacamole ή τα εξαιρετικά λεμονάτα μάγουλα από σαλάχι.

Σαρακηνού 4, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 6974760616 Ωράριο: 13:00-18:30, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Απλοί νόστιμοι μεζέδες από τα χέρια της μαγείρισσας Σοφίας

Τσιόλκας
Η καινούρια, νόστιμη πρόταση στην τσιπουρογειτονιά της Νέας Ιωνίας

Στα περισσότερα παραδοσιακά τσιπουράδικα στον Βόλο δεν υπάρχουν ρολόγια στους τοίχους, για να μην κοιτάνε οι θαμώνες την ώρα και απλά να απολαμβάνουν το τσίπουρο, τον μεζέ και την καλή παρέα. Έτσι γίνεται και σε αυτό το σχετικά καινούριο μαγαζί- άνοιξε πριν από οκτώ μήνες- του Δημήτρη Τσιόλκα, ψηλά στη Νέα Ιωνία. Στην ανοιχτή κουζίνα βρίσκουμε τη γυναίκα του Σοφία, η οποία ετοιμάζει με μαεστρία όλους τους γνωστούς μεζέδες. Όλα γίνονται στο τηγάνι και στα κάρβουνα, αλλά κάθε μέρα θα βρείτε και κάποιο μαγειρευτό το οποίο βγαίνει στο τραπέζι με τη δεύτερη ή τρίτη γύρα. Παίζουν μόνο με χύμα τσίπουρο -από τον Τύρναβο, με έντονο άρωμα και δυνατή γεύση- και μπορείτε να ζητήσετε τη μικρή ή τη μεγάλη μόστρα με πέντε ή δέκα μεζέδες, αντίστοιχα. Ο Δημήτρης προμηθεύεται τα ψάρια και τα θαλασσινά καθημερινά από την τοπική αγορά και από ψαράδες που διαθέτουν τα δικά τους καΐκια. Στο τέλος, για το «σβήσιμο» μαζί με την μπίρα έρχονται οι κρεατομεζέδες: πανσέτα ή μπιφτέκι. Για να κλείσει με τον σωστό τρόπο μια τσιπουροκατάσταση. Κόσμος κυρίως της γειτονιάς, αλλά και πολλοί επισκέπτες που το ανακαλύτπουν τυχαία και επιστρέφουν.

Ελλησπόντου 102, Ν. Ιωνία, τηλ.: 24210 65788 Ωράριο: 12:00-19:00, Κυριακή κλειστά

Σουπιές με σπανάκι, γαρίδες, τηγανητά κολοκυθάκια και καραβίδες ανά χείρας

Μπουμπούκος
Για τσιπουροποσίες κάτω από τα πλατάνια

Γεμάτα τραπέζια που απλώνονται πάνω στο χαλίκι, κάτω από έναν μεγάλο πλάτανο, μερικά ακόμα στο πλατύ πεζοδρόμιο, αλλά και κάτω από την ξύλινη πέργκολα και πολλά ακόμα μέσα στη ζεστή σάλα. Αυτό είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε σε αυτό το πολύ φρέσκο μαγαζί στην ήσυχη πάνω μεριά των Παλαιών. Ο Μπουμπούκος πήρε το όνομά του από το παρατσούκλι που έχουν δώσει στον ιδιοκτήτη Νίκο και ανήκει στα τσιπουράδικα στον Βόλο νέας γενιάς που ναι μεν ακολουθούν την παράδοση στους μεζέδες, αλλά διαθέτουν και αλλά πιάτα, λίγο πιο mainstream. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στερούνται νοστιμιάς.

Το μότο του μαγαζιού

Ελαφρώς πικάντικη η κοπανιστή, ωραία μελιτζάνα τουρσί μαζί με αλίπαστα και ελιές, χταπόδι πάνω σε τουρσί λάχανο, φρέσκα αχνιστά μύδια και όστρακα, τραγανός τηγανητός γαύρος, σουπιές με σπανάκι και κριθαρότο και λινγκουίνι με γαρίδες. Όσο για το τσίπουρο, διαθέτουν χύμα (ελαφρόπιοτο και αρωματικό), αλλά και εμφιαλωμένο, δίνοντας έμφαση κυρίως στους τοπικούς παραγωγούς. Τα Σαββατοκύριακα είναι από τα τσιπουράδικα στον Βόλο, που γεμίζει με πολλές οικογένειες και καλό θα ήταν να μην πάτε χωρίς κράτηση γιατί δύσκολα θα βρείτε τραπέζι.

Παπακυριαζή και Σουλίου 70, Παλαιά, τηλ.: 24211 84929 Ωράριο: 12.00-18.00 

Κείμενο: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Δείτε επίσης

8 παραδοσιακά τσιπουράδικα στον Βόλο

11 εμβληματικοί βολιώτικοι μεζέδες