Μπορεί ως Έλληνες να λατρεύουμε τα σουβλάκια αλλά ταυτόχρονα δεν λέμε ποτέ όχι σε ένα καλό μπέργκερ. Ευτυχώς έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που οι μόνες επιλογές που έβρισκε κανείς στην Αθήνα ήταν αυτές που μας πρόσφεραν οι μεγάλες αμερικάνικες αλυσίδες fast food. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια το μπέργκερ είναι μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις του φαγητού παγκοσμίως γι αυτό και έχει γίνει πιο νόστιμο, πιο αληθινό, πιο περιποιημένο, πιο χειροποίητο και πιο δημιουργικό από ποτέ.

Η αλήθεια είναι ότι τα μπεργκεράδικα της πόλης έχουν εξελιχθεί πλέον τόσο πολύ που έχουν το δικό τους σκληροπυρηνικό κοινό και παράλληλα μας έχουν «εκπαιδεύσει» να αναζητούμε πάντα το κάτι παραπάνω αλλά και να ψάχνουμε συνεχώς για νέες εμπειρίες που ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά το επίπεδο. Πριν από καιρό είχαμε ψάξει, είχαμε βρει, είχαμε δοκιμάσει και είχαμε συγκεντρώσει κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που αξίζουν δοκιμής. Συνεχίζοντας την έρευνα ανακαλύψαμε μερικά ακόμα μπέργκερ που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

F* Smashing
Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα και θα πω πρώτα για τις κολασμένες πατάτες του αφού όπως όλοι ξέρουμε: μπέργκερ χωρίς πατάτες δεν γίνεται! Λεπτές και χρυσαφένιες, πασπαλισμένες με ένα μείγμα μπαχαρικών που τις κάνει πεντανόστιμες τρώγονται άνετα σκέτες ενώ με τρούφα, δενδρολίβανο και παρμεζάνα ή καυτερή buffalo sauce με blue cheese γίνονται σούπερ λαχταριστές. Όσο για τα μπέργκερ είναι τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει εδώ και καιρό. Το G. burger είναι φτιαγμένο από αφράτο potato bun, δύο smashed dry aged μπιφτέκια μοσχαρίσια (100 γρ. το καθένα), διπλό τυρί, ψημένα κρεμμύδια, χειροποίητες πίκλες, φρέσκο iceberg και μπόλικη σως ενώ το O.G. είναι κάτι παραπάνω από χορταστικό αφού έχει μέσα τρία μπιφτέκια και τριπλό τυρί(!). Ωστόσο, το αγαπημένο μου παραμένει το G.O.A.T. με μαρμελάδα μπέικον και μαγιονέζα καμμένου σκόρδου. Ζ.Π.
Π. Κυριακού 18, Μαρούσι, τηλ.: 211 4242 407


Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς 

Sam
Πριν γίνει γνωστός και ανοίξουν οι δουλείες του, ο Σαμ, ένας πρόσχαρος και πάντα χαρούμενος άνθρωπος, ετοίμαζε τα burgers του σε ένα μικρό κατάστημα έξω από τον σταθμό του μετρό Συγγρού – Φιξ. Εκεί, όπως και στην καινούργια του κατοικία, πάνω στην Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι, φτιάχνει σχεδόν τα πάντα μόνος του, έκτος από το ψωμί. Το μπιφτέκι που βάζει μέσα στα burgers του είναι ελαφρώς «αρπαγμένο» από έξω και μέσα κοκκινωπό και ζουμερό, τα λαχανικά πάντα φρέσκα και οι χειροποίητες σος λαχταριστές και νόστιμες. Το cheese burger είναι κολασμένο, θα το βρείτε και σε x large εκδοχή αν θέλετε, και το New York blue cheese με σπιτική σος από ροκφόρ που ξεχειλίζει, απλά θα το λατρέψετε. Και φυσικά μην ξεχάσετε να παραγγείλετε και τηγανιτές πατάτες. Β.Δ.
Δημητρακοπούλου 82, Κουκάκι, τηλ. 210 9228 999


Φωτογραφία: facebook.com/jackaroosandwiches

Jackaroo
Οι φανατικοί του λένε ότι φτιάχνει το καλύτερο τηγανητό κοτόπουλο στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησε στον Πειραιά παρέες από κάθε γωνιά της Αθήνας κατέβαιναν μέχρι το λιμάνι μόνο και μόνο για να το δοκιμάσουν. Γρήγορα άνοιξε και στην Κυψέλη και πρόσφατα στον Nέο Κόσμο επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους τους παράγοντες που το έκαναν διάσημο: νοστιμιά, ποιότητα, ποσότητα και τίμιες τιμές. Ωστόσο εδώ δεν θα μιλήσουμε για τα επικά σάντουιτς που φτιάχνει αλλά για τα εξίσου επικά μπέργκερ του. Στο umami το ψωμί είναι αφρός και έχει μέσα χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κατσικίσιο τυρί, σοταρισμένα μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα με φρέσκια τρούφα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το double dragon που εκτός από χειροποίητo μπιφτέκι, τσένταρ, iceberg και πίκλες περιέχει και μανιτάρι portobello το οποίο είναι παναρισμένο και γεμιστό με τυριά(!). Ζ.Π.
Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς / Φωκίωνος Νέγρη 18/ Καλλιρρόης 73, Νέος Κόσμος

Sando
Είναι το δίδυμο αδερφάκι του Poké Hawaiian Sushi στην οδό Πετράκη, που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Με την ίδια ονομασία αποκαλούν οι Ιάπωνες τα σάντουιτς τους, που είναι ένα από τα αγαπημένα τους street foods. Αποτελείται από δύο φέτες ψωμί οι οποίες ζυμώνονται με γάλα και λέγονται shokupan. Με αυτές λοιπόν, οι άνθρωποι του Sando φτιάχνουν ένα κλασικό cheeseburger με γλυκό, βουτυρένιο χαρακτήρα, λόγω του ψωμιού που θυμίζει Big Mac! Β.Δ.
Πετράκη 7, Σύνταγμα, τηλ. 210 3226 653

TGI Fridays
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως από τότε που τα Fridays έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τη δεκαετία του ’90 στη χώρα μας μέχρι σήμερα, υπάρχουν κι άλλα καταστήματα που ξέρουν πώς να φτιάχνουν σωστό και καλοψημένο αμερικάνικο burger. Παρ΄ όλα αυτά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως αποτελούν μια σταθερή και all time classic επιλογή για τους φίλους του είδους και φυσικά για εκείνους που δεν μπορούν να πουν «όχι» στους άνετους κόκκινους καναπέδες και το εθιστικό ξαναγέμισμα (refill) του μεγάλου ποτηριού με ατελείωτες φυσαλίδες. Το μενού ανανεώνεται συνεχώς και σε βάζει ύπουλα σε διλήμματα τύπου: κλασικό cheeseburger, λαχταριστό mac n’ cheese, με κοτόπουλο και sour cream ή εκείνο με τη θρυλική πια BBQ sauce και τα onion rings; Η απάντηση αναμενόμενη: όποιο και να διαλέξεις, θα φας το burger σου ζουμερό, το ψωμάκι αφράτο, τις πατάτες σου τραγανές και τις σως απόλυτα ταιριαστές για κάθε πιάτο. Ε.Τ.
Κολοκοτρώνη 35, Κηφισιά, τηλ.: 210 6233 947


Φωτογραφία: facebook.com/hrcathens

Hard Rock Cafe Athens
Πήγα πρόσφατα οικογενειακώς στο κατάστημα της γνωστής παγκόσμιας αλυσίδας στο Μοναστηράκι και θυμήθηκα πόσο μου αρέσουν όχι μόνο τα ζουμερά, πληθωρικά και λαχταριστά τους burgers, αλλά και η όλη ατμόσφαιρα που σου προσφέρουν, που είναι μια εμπειρία για φίλους της ροκ μουσικής και όχι μόνο. Θα ξαναπάω σίγουρα για το ζουμερότατο burger με παναρισμένο κοτόπουλο,  ή το classic burger με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι που εκτός από τυρί cheddar, μπέικον, ντομάτα και μαρούλι είχε και μια πολύ τραγανή ροδέλα κρεμμυδιού. Όλα γίνονται με απίθανα μαλακό και αφράτο ψωμάκι brioche και συνοδεύονται από απίθανες τηγανητές πατάτες με φλούδα. Ε.Σ.
Αδριανού 52, Αθήνα 105 55, τηλ.: 210 3245 170


Φωτογραφία: Facebook: @BarBaraQue.gr

BarBara Que
Αναζητώντας νόστιμο και ποιοτικό μπέργκερ στα Βόρεια Προάστεια, βρέθηκα κάποια στιγμή στο Barbaraque, στα Βριλήσσια, πολύ κοντά στην Πλατεία Αναλήψεως. Όπως εξηγεί και στον κατάλογό του, το όνομά του το πήρε από έναν κλασικό αστικό αμερικάνικο μύθο -με πρωταγωνίστρια τη μάγισσα Barbaraque- που συνδέεται με τη μαγειρική στη φωτιά και τον όρο «barbeque». Εδώ θα βρείτε μπέργκερ με προσεγμένα υλικά -με μπιφτέκι 100% Black Angus- αλλά και πολλές νόστιμες προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα. Εγώ αγαπώ το ομώνυμο μπέργκερ Barbaraque, που συνδυάζει το γευστικό ζουμερό μπιφτέκι με το τηγανητό αυγό, τη χειροποίητη bbq sauce και τα ψητά κρεμμύδια. Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, οπότε είναι ιδανικό και για μια χαλαρή έξοδο με φίλους ή την οικογένεια. Ν.Κ.
Εθνικής Αντιστάσεως 27, Βριλήσσια, τηλ.: 213 0349 058


Φωτογραφία: facebook.com/tarantinoathens

Tarantino
Hip hop και Soul Groove μουσική, graffiti, stickers και pins στη διακόσμηση, με ελάχιστες παρεμβάσεις στον χώρο, ευχάριστες φάτσες και γεύση στο απόλυτο. Κάπου πέτυχα το: «The world was burgerless, before Tarantino» και αυτό θα μπορούσε να είναι το tagline τους. Παρότι ολίγον τι δύσπιστη με τα εναλλακτικά, πήγα να δοκιμάσω γιατί ήθελα να ζήσω αυτή την εμπειρία και να προσπαθήσω να την κατανοήσω. Εξαιρετικές πρώτες ύλες που τις καταλαβαίνεις αρχικά από τις αληθινές μυρωδιές και ύστερα από τις γεύσεις. Ίσως το εναλλακτικό στυλ να προδιαθέτει για junk food, όμως εδώ η φράση λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα και δεν ταιριάζει, γιατί η ποιότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποιοτικά κρέατα slow cooked, beef brisket ιδεατό, Homemade σάλτσες και πίκλες, μούλτι – κούλτι πειράματα που πετυχαίνουν και ελληνικές μικροζυθοποιήσεις που ταιριάζουν γάντι. Το Philly Steak Sandwich, το Double Trouble με black angus και μπέικον, το Tarantino Special Burger που έχει καραμελωμένα κρεμμύδια, αβοκάντο και cheddar και το Surf & Turf με φύτρες φασολιού, sweet chili, Japanese mayo ξεχωρίζουν. Στα συν σημειώνω και τις διαφορετικές επιλογές των ψωμιών για κάθε burger ξεχωριστά. Γ. Μπ.
Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221 659

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου