Οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας έχουν τη δική τους, ξεχωριστή ομορφιά και μας καλούν να ανακαλύψουμε γεύσεις με τοπικό χρώμα και τοπία μοναδικού κάλους.

Είτε βρεθείτε στην Καστοριά για μια ρομαντική βόλτα στις όχθες της λίμνης, είτε στα Γρεβενά και την Κοζάνη για να περιπλανηθείτε στα γραφικά χωριά τους, τα τριγυρισμένα από ορεινά λιβάδια και πλαγιές βουνών, εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ντόπια κρέατα της ώρας και παραδοσιακά πιάτα σε 7 επιλεγμένες ταβέρνες με φαγητό υψηλής ποιότητας από εξαιρετική πρώτη ύλη.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Η Παλιά Πόλη
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Άνοιξε τις πόρτες της το 2013 στο Ντολτσό, την παραδοσιακή γραφική συνοικία της Καστοριάς που δεσπόζει επιβλητική στη νότια πλευρά της με τα μακεδονίτικα αρχοντικά -ξεχωρίζουν τα ξύλινα χαγιάτια και τα πολύχρωμα βιτρό στις όψεις τους- και τις παλιές εκκλησίες της να καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Ζεστό περιβάλλον μέσα στη σάλα τον χειμώνα, τραπεζάκια έξω στη λιθόστρωτη αυλή με τις πρώτες δροσιές, για να δοκιμάζεις ολοχρονίς τα καστοριανά μεράκια τους.

Σερβίρει: Κρέας στα κάρβουνα και μαγειρευτά της θαλπωρής και της αυθόρμητης, γνήσιας ντόπιας φιλοξενίας. Σαν να λέμε μακάλο, γίγαντες στο πήλινο, τραχανόπιτα, μπάτζος με αυγό (το φαγητό των γουναράδων), χουνκιάρ μπεγεντί με μπόλικη σάλτσα. Δοκιμάστε και τις σαλάτες Φλωρίνης όπως τις λένε, τις μπαμπάτσικες, έτοιμες να εκραγούν από την περίσσεια φέτας. Δ.Δ.

Τιμή: €€
Ορεστιάδος 51, Ντολτσό, Καστοριά, τηλ. 24670 21401

Μπάρμπα Μιχάλης
Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Η Σαμαρίνα, χτισμένη στα 1.600 μέτρα, στις πλαγιές του Σμόλικα, είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας. Τριγυρισμένη από πυκνά δάση, αποτελεί προορισμό για ολόκληρο τον χρόνο. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, η ψησταριά λειτουργεί από το 1953, έχοντας ξεκινήσει ως μπακαλοταβέρνα, για να εξελιχθεί σε παράδεισο της σούβλας και της σχάρας, πάντα στα χέρια της οικογένειας Χώτου.

Σερβίρει: Εξαιρετικής ποιότητας ντόπια κρέατα και κυνήγια ετοιμάζονται με κάθε τρόπο στα κάρβουνα και στην κατσαρόλα. Αρνί στη σούβλα, κοντοσούβλι πρόβατο ή ζυγούρι, παϊδάκια προβατίνας, γίδα βραστή, αγριογούρουνο κοκκινιστό ή ζαρκάδι, κοκορέτσι και σπληνάντερο είναι τα δικά μας αγαπημένα, μαζί βέβαια με τα τοπικά τυριά. Ευχάριστη έκπληξη ο κατάλογος των εμφιαλωμένων κρασιών και τα κολονάτα ποτήρια. A.A.

Τιμή: €€
Σαμαρίνα, Γρεβενά, τηλ. 24620 95231

Πέρδικα
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Το χωριό Σπήλαιο, με τα πετρόκτιστα σπίτια και την όμορφη πλατεία του, βρίσκεται στα δυτικά των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Η χαριτωμένη ταβέρνα Πέρδικα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1960 και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, του Θοδωρή και της Βάσως Θεοδώρου, οι οποίοι δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με προϊόντα της περιοχής, κάποια και δικής τους παραγωγής.

Σερβίρει: Ανάλογα με τις μέρες και τις εποχές θα βρει κανείς αγριογούρουνο, ελάφι, μανιτάρια, μανιταρόσουπα, λουκάνικα με πράσο, γίγαντες φούρνου και άγρια χόρτα, χωρίς να λείπουν βέβαια τα κρεατικά στη σχάρα και τη σούβλα, όλα μαγειρεμένα με τέχνη και «ελαφρύ χέρι». Η περιοχή φημίζεται για τα όσπριά της και ο Θοδωρής καλλιεργεί τα δικά του. A.A.

Τιμή: €€
Σπήλαιο, Γρεβενά, τηλ. 24620 82234

Το Πέλαγος
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Οι πόλεις που δεν «βλέπουν» θάλασσα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και ψάρια. Το Πέλαγος προμηθεύεται όλα τα καλά, τα μαγειρεύει νόστιμα και παραμένει εδώ και χρόνια ένα σταθερό στέκι και πρώτη επιλογή για τους Κοζανίτες που αγαπούν το ψάρι.

Σερβίρει: Από απλούς μεζέδες για ούζο και τσίπουρο ή μικρόψαρα για τηγάνι μέχρι μεγάλα ψάρια για ψήσιμο ή και ψαρόσουπα. Ψαρομεζέδες, οστρακοειδή και θαλασσινά δεν λείπουν από τον κατάλογο. Το σέρβις είναι γρήγορο και ευγενικό, πρόθυμο να εξηγήσει τα πάντα για τα ψάρια, την επιλογή, αλλά και τον προτεινόμενο τρόπο μαγειρέματος. Καλή λίστα κρασιών και ούζων. Ν.Δ.

Τιμή: €€-€€€
Πλαταιών 5, Κοζάνη, τηλ. 24610 21201

Το Πέρασμα
Είδος: ταβέρνα – ψητοπωλείο
Ιστορία: Στα Γρεβενά οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι ταβέρνες σερβίρουν ψητά. Η συγκεκριμένη έχει 12 χρόνια ιστορία, με την ιδιοκτησία να έχει αλλάξει τα τελευταία τρία, αλλά να διατηρεί τον παλιό ψήστη. Στον μικρό πεζόδρομο, πολλοί ντόπιοι, οικογένειες και παρέες, το σέρβις γρήγορο και ευγενικό.

Σερβίρει: Χοιρινό και πρόβειο κοντοσούβλι, παϊδάκια, πανσέτες και μεγάλα, ζουμερά, σωστά ψημένα μπιφτέκια, αληθινές τηγανητές πατάτες, πικάντικη λαχανοσαλάτα και νόστιμη παντζαροσαλάτα. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Πάροδος Πούλου Μελά 12, Γρεβενά, τηλ. 24620 83033

Στου Αιώνα την Παράγκα
Είδος: μεζεδοπωλείο -ταβέρνα
Ιστορία: Σε ένα όμορφο όμορφο και δροσερό στενό στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, ένα νεανικό μαγαζί με χαριτωμένο διάκοσμο, χαμογελαστούς, ευγενέστατους και ταχύτατους φοιτητές στο σέρβις και καλή κουζίνα, που οι ντόπιοι δείχνουν να το αγαπούν πολύ.

Σερβίρει: Πρόβειο φιλέτο, ζουμερά κεμπαπάκια, ωραίο λουκάνικο για μπιροποσία, μπάτζιο με αυγά μάτια, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθάκια τηγανητά, χταπόδι σχάρας, πατάτες με κεφαλοτύρι, μύδια με κόκκινη σάλτσα, μανιτάρια σε σάλτσα μουστάρδας, κοντοσούβλι και χοιρινή τηγανιά είναι κάποια από τα πιάτα που έρχονται σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Κομπανίας 2, Κοζάνη, τηλ. 24610 21037

Βλαχοδήμος
Είδος: κλασική κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Πρωτοάνοιξε το 1995 σε αυτό το κεφαλοχώρι με τις βλάχικες καταβολές και σήμερα απασχολεί ολόκληρη την οικογένεια. Ο Γιώργος Βλαχοδήμος είναι υπεύθυνος για το ψήσιμο, η σύζυγος για τα μαγειρευτά και τα παρελκόμενα, στη σάλα σερβίρουν τα παιδιά τους. Ξύλινη επένδυση και πέτρα, ζεστή ατμόσφαιρα, ευγένεια και ταχύτητα.

Σερβίρει: Αρνίσια παϊδάκια, πολύ καλό σαγανάκι μπάτζιο, ψητά σουτζουκάκια με μπόλικο πιπέρι και κύμινο, ζουμερά πανσετάκια και ωραίες τηγανητές πατάτες. Την Κυριακή βάζουν και σούβλες με αρνί και κοκορέτσι, στα μαγειρευτά πολύ καλό το στιφάδο με κεφτεδάκια. Ν.Δ.

Τιμή: €-€€
Βλάστη, Κοζάνη, τηλ. 24630 92162

Τα κείμενα υπογράφουν: Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, Νανά Δαρειώτη, Δώρα Δημήτρουλα

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€